Vijesti / Politika

KOALICIJA ILI PLOČE Predrag Štromar: 'Ploča neće još dugo biti u Jasenovcu'

KOALICIJA ILI PLOČE Predrag Štromar: 'Ploča neće još dugo biti u Jasenovcu'

Premijer Plenković od početka mandata uspješno odgađa odluku o pločama s ustaškim pozdravom, pa tako i danas pred najnovijim ultimatumima partnera u vladi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako netko i donese odluku o uklanjanju ploče bit će to ministar uprave Lovro Kuščević. Ali, i on se sakrio od kamera i poslao diplomatski odgovor: 'Ministarstvo uprave radi na prikupljanju mišljenja državnih i drugih tijela i institucija koja će biti objedinjena u prijedlog odgovora te će nakon navedene procedure isti biti upućen Vladi.'

Glavni partneri - HNS i zastupnici manjina - čvrsto se drže navodnog Plenkovićevog obećanja da će ploče s ustaškim pozdravom, pogotovo ona u Jasenovcu, nestati do kraja rujna.

- Mi imamo dogovor s premijerom Plenkovićem da takvih ploča više neće biti u javnom prostoru. I dalje stojim kod toga - rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Ako HNS i nastavi tolerirati Plenkovićevu inertnost, taj si luksuz više neće moći priuštiti zastupnici manjina.

- Ja mislim da nije moguće da ne dođe do rješenja i s time sam vam vrlo jasno odgovorio. Jednostavno ne može postojati koalicija koja trpi ustaške nazive u Jasenovcu - rekao je potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Braniteljske udruge ne prijete novim prosvjedima, ali traže zaštitu HDZ-ovog premijera.

- Očekujemo od premijera da se javno očituje je li izjava Štromara stav cijele Vlade, a ako nije vjerujemo da znamo kako će postupiti -izjavio je Đuro Glogoški.

Premijer vruće pitanje ustaškog pozdrava u Jasenovcu već devet mjeseci prebacuje na druge.

„Moramo tražiti institucionalni i zakonski put u koji će biti uključeni svi pol akteri i stručnjaci kako bi smo se jasno odredili prema simbolima totalitarnog sustava.“, kazao je premijer Plenković u prosincu prošle godine.

Osnovao je Vijeće za suočavanje s prošlošću koje se od ožujka sastalo tek dva puta, a rok za pisanje mišljenja je tek ožujak 2018. godine.

- Sad će biti treći sastanak u rujnu a mislimo se sastajati jednom mjesečno, a možda čak i češće - rekao je Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s prošlošću.

Premijer si, čini se, neće moći priuštiti čekanje Vijeća za suočavanje s prošlošću. A koga će zaštititi - braniteljske udruge ili većinu svoje Vlade - znat će se u rujnu.

Što o svemu kaže potpredsjednik Vlade i HNS-ovac Predrag Štromar, pogledajte u videu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci