Vijesti / Politika

Čačić: 'Država i dalje duguje Županiji, Divjak i Štromar rade na štetu građana'

Čačić: 'Država i dalje duguje Županiji, Divjak i Štromar rade na štetu građana'

- U prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu planira se 22.864.184 kuna za preuzimanje obveza za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Isti iznos planira se i u projekcijama državnog proračuna za 2019. i 2020. godinu. To je sukladno dogovoru koji sam postigao s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Međutim, upozoravam da postoji opasnost da ta sredstva Varaždinskoj županiji neće moći biti isplaćena, jer ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar još uvijek podmeću noge – istaknuo je župan Varaždinske županije Radimir Čačić na konferenciji za novinare u Županijskoj palači u petak, 3. studenoga.

> Država duguje Županiji 30 milijuna kuna, Čačić poručio: Dosta je, vratite novac!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dok je ministar Marić u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu uvrstio stavku za preuzimanje obveza za projekte JPP-a, što je sukladno Sporazumu potpisanom 2013. godine između Županije i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u prijedlogu rebalansa proračuna za ovu godinu stavke za JPP nema.

- Nažalost, u prijedlogu rebalansa državnog proračuna za ovu godinu ne možemo pročitati da će biti vraćeno i 30 milijuna kuna duga za JPP, jer Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije definiralo budžetsku točku za povrat obveza. Ministar Marić je napravio sve što je mogao i osigurao je sredstva, ali ih ne može isplatiti. Može se dogoditi da Blaženka Divjak i Predrag Štromar ne osiguraju stavku ni za sljedeću godinu, pa zbog toga neće biti moguće isplatiti sredstva unatoč tome što piše u prijedlogu proračuna – pojasnio je župan Čačić.

Dodao je da Varaždinska županija ne može finalizirati svoj budžet za sljedeću godinu i osigurati sredstva za desetine projekata koje su pokrenuli.

- U tome se vidi veliki napor ministrice Divjak i potpredsjednika Štromara da i sljedeće godine rade na štetu građana Varaždinske županije. Gospođo Divjak i gospodine Štromaru, prestanite uništavati projekte koji su pred nama i prestanite raditi protiv interesa građana ove Županije – pozvao je Čačić.

Naveo je da je bilo mnogo slučajeva u hrvatskoj politici da pojedini ministri doprinesu svome gradu i županiji iznad uobičajenih kriterija, ali da je ovo jedini slučaj da se dvoje ministara iz jedne županije trude napraviti suštinsku štetu građanima iz sredina iz kojih dolaze.

Sukladno Sporazumu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja iz 2013., Varaždinskoj županiji se iz državnog proračuna isplaćuje oko 15 milijuna kuna godišnje za sufinanciranje najamnina za 32 školska objekta izgrađena po modelu JPP-a.

Sufinanciranje JPP projekata iz državnog proračuna ukinuto je 2016. godine za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića.

I dok Štromar kao potpredsjednik Vlade i ministar pokušava opstruirati isplatu obveza iz državnog proračuna, kao župan je 2016. godine podnio tužbu protiv Vlade zbog neisplate sredstava za JPP.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci