Vijesti / Politika

REAKCIJA HNS-a Štromar: 'Čačić je frustriran jer nikad nije postao premijer'

REAKCIJA HNS-a Štromar: 'Čačić je frustriran jer nikad nije postao premijer'

- Iako ne volim sazivati takve konferencije za medije, moram demantirati neprimjerene i lažne prozivke župana Radimira Čačića koje se posljednjih mjeseci pojavljuju u javnom prostoru - time je danas, 6. studenog, Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade, ministar
graditeljstva i prostornog uređenja i v.d. predsjednika HNS-a započeo konferenciju za medije.

> Država duguje Županiji 30 milijuna kuna, Čačić poručio: Dosta je, vratite novac!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> Čačić: 'Država i dalje duguje Županiji, Divjak i Štromar rade na štetu građana'

- Nije istina da ministrica Divjak i ja podmećemo klipove, to demantiram! Osim toga, stavili smo na papir što je, u ovih pet mjeseci, realizirao župan Čačić, a to nije bilo teško napraviti - vidite da je papir prazan. On samo provodi ono što su moji suradnici ostavili pripremljeno, samo time se hvali.

Štromar je dodao da HNS jedino razmišlja o dobrobiti građana koji 'ne zaslužuju laži sadašnjeg župana'.

- Mi u HNS-u više radimo, nego se volimo eksponirati, no ponekad moramo reagirati. Imam osjećaj da gospodin Čačić ima veliku frustraciju u svom životu, a to je da nikad nije postao premijer, vidi se to iz svih njegovih nastupa - smatra Štromar, koji je dodao kako 'takvo ponašanje ministrica Divjak i HNS ne zaslužuju'.

Javno privatno partnerstvo, točnije, dugovanje države prema Županiji, također je bila tema konferencije.

- Poručujem mu neka ne brine, sredstava će biti, no želio bih iznijeti i neke činjenice o JPP-u. Čačić je još 2006. godine sa Sanaderom dogovorio sufinanciranje izgradnje škola i dvorana u Varaždinskoj županiji, ali to se nije ostvarilo zbog njihovog osobnog odnosa. Nakon toga je Čačić nametnuo općinama sufinanciranje od 20 posto za plaćanje najma idućih 25 ili 30 godina. Radi se o godišnjem financiranju od 31,5 milijuna kuna godišnje, a na općine i gradove prebačeno je oko 8 milijuna - iznio je Štromar.

Čačić, nastavio je, nije učinio ništa kako bi država preuzela svoju obavezu te time pomogla u vraćanju nagomilanih dugova Županije.

- Nadalje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je s Varaždinskom županijom potpisalo 2013. godine Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izrađene po JPP modelu, no ministar Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova niti su za to stvoreni zakonski okviri, tako da je trenutno 'JPP slučaj' predmet spora između države, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke te Grada Koprivnice.

Inicijativu da se stvori trajno rješenje, kako bi se spomenutim županijama i gradu vratila zaostala sredstva, te kako se više nikad takav slučaj ne bi ponovio, pokrenuo sam ja osobno, to je bio i jedan od uvjeta ulaska u Vladu RH, kazao je Štromar.

Istaknuto je kako će se 'izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koji je trenutno u proceduri, osigurati trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova.

- Nakon izglasavanja Zakona, Ministarstvo znanosti i obrazovanja će predati zahjtev Vladi za preuzimanje dugoročnih obaveza na teret državnog proračuna, a Vlada će donijeti odluku. Ono što nije osigurao tadašnji ministar Jovanović učinit će ova Vlada. Ministrica Divjak osigurala je sredstva u svom ministarstvu u prijedlogu proračuna, Vlada je prihvatila, uputila u Sabor i napravila ono što ni jedna do sad nije - Varaždinska županija, Koprivničko-križevačka i Grad Koprivnica dobivat će 55 posto od godišnjih obaveza svakde godine do kraja trajanja Ugovora sa privatnim partnerima!

Obveze za 2015. i 2016. rješavat će se mirnim rješenjem spora, dodao je Štromar, a Varaždinska županija dobit će povrat 30 milijuna kuna.

- Varaždinska županija će narednih godina dobiti više od 200 milijuna kuna. Nadamo se samo da Čačić ta sredstva neće utrošiti na kupnju automobila ili poslovna čašćenja, već za obrazovanje! - zaključio je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci