Vijesti / Politika

PIŠKORNICA Direktor Jozinović sebi isplaćivao bonus, Čačić: 'Treba dati ostavku'

PIŠKORNICA Direktor Jozinović sebi isplaćivao bonus, Čačić: 'Treba dati ostavku'

Direktor javne tvrtke osnuje tvrtku kćer u kojoj je opet on direktor. Preko te nove tvrtke ide poslovanje. A on kao vlasnik, sam sa sobom kao direktorom, potpiše ugovor kojim masno zaradi. Taj nevjerojatan slučaj stiže iz Koprivnice, a riječ je o direktoru Mladenu Jozinoviću koji vodi regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica. U Piškornici prima direktorsku plaću od 18.500 kuna, pišu 24 sata.

Dvostruka plaća i bonus

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Taj ugovor su mu odobrili predstavnici četiri županije i općine koji su vlasnici Piškornice. Tvrtka ima tek oko dva milijuna kuna prihoda i neveliku dobit. Ali Jozinović je kao direktor osnovao tvrtku Piškornica sanacijsko odlagalište, preko koje se naplaćuje odlaganje otpada.

Kako je potvrđeno za 24 sata, sam sa sobom je potpisao da ima pravo na dodatnih 10.000 kuna naknade mjesečno i bonus od 10 posto dobiti. Piškornica sanacijsko odlagalište lani je imala 10,2 milijuna kuna dobiti pa je Jozinović na osnovu toga isplatio sebi milijun kuna dodatnog bonusa. Dakle, ukupno je, uz 18.500 kuna plaće i 10 tisuća kuna naknade mjesečno, dobio i milijun za uspješno poslovanje.

Dobit nije teško ostvariti jer ima ugovoren dovoz otpada s područja četiri sjeverozapadne županije po fiksnim cijenama, a centar nema velikih troškova. Na 22 milijuna kuna prihoda, imaju 10,2 milijuna kuna čiste dobiti. Županije i općina, suvlasnici Piškornice, zgroženi su ugovorom.

Varaždinski župan Radimir Čačić potvrdio je da je zatražio sporni ugovor prošli tjedan te da je Jozinović potpisao ugovor sa spornim stavkama sam sa sobom.

- Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište nema nikakve kontrolne mehanizme. Ja sam prvi za nagrađivanje rada, ali osim što se ovdje radi da je direktor potpisao ugovor sam sa sobom, ugovoreni bonus je barem deset puta veći za sličan red veličina poslovanja. Nisam se još susreo s ovakvim ugovorima za jednu javnu tvrtku u karijeri. Zatražit ćemo utvrđivanje odgovornosti, a po svemu zasad ne vidim drugi način osim da direktor da ostavku - rezolutan je Čačić (Reformisti). Županija koju vodi ima 22,5 posto vlasništva u Piškornici, kao i ostale tri: Međimurska, Koprivničko-križevačka i Krapinsko-zagorska županija.

Trošak od 1,5 milijuna kuna

Općina Koprivnički Ivanec ima 10 posto suvlasništva. Komentar nije dao koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Međimurski župan Matija Posavec (HNS) također je ostao iznenađen ugovorima i isplatom za koje nije znao iako je bio župan u vrijeme potpisivanja. I on je zatražio sve dokumente i potvrđuje informaciju.

- U ovim vremenima isplatu bonusa od milijun kuna smatram potpuno neprimjerenom. Nema nikakve logike da županije iz svojeg proračuna plaćaju za funkcioniranje Piškornice oko dva milijuna kuna godišnje, a s druge strane tvrtka kći stvara dobit i rade se takve financijske transakcije - kaže Posavec.

Treba navlastiti da je Jozinović sam sebi odobrio isplatu milijun kuna u neto iznosu. Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište na to treba platiti poreze i doprinose pa je stvarni trošak za isplatu milijun kuna barem 1,5 milijuna kuna.

Hvalite me, usta moja

U ugovoru o isplati bonusa, Mladen Jozinović kao direktor tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište hvali rad izvršitelja Mladena Jozinovića.

- Članu uprave Mladenu Jozinoviću za iznimna postignuća u 2016. godini pripada honorar u visini od milijun kuna - piše u ugovoru potpisanom 31. prosinca prošle godine. Novac mu se isplaćuje u obrocima.

Ovo je prvi poznati slučaj da je direktor kroz osnivanje tvrtke kćeri sve odradio sam sa sobom. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li vlasnici pokušati osporiti taj ugovor. Zasad su svi župani s kojima su razgovarali suzdržani i odluku će donijeti nakon sastanka.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP), koji je također drugi mandat na čelu županije, odgovorio je da njihovi predstavnici nisu znali za ugovor.

Načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović kaže da je Jozinović napravio golemu štetu ne samo ovim ugovorom za koji nije znao.

- Zaslužio je smjenu. Iako uredba o gospodarenju otpadom propisuje razdvajanje, njemu je više odgovaralo da sve ide u jednu kantu kako bi što više otpada stizalo na Piškornicu. Zato traži proširenje kapaciteta i još želi spalionicu - kaže Švegović.

Jozinović bez komentara

Mladena Jozinovića su iz 24 sata zamolili i telefonski i mailom za komentar ugovora te zašto misli da je zaslužio bonuse i naknade. Od njegovih suradnika saznali su da je zauzet pa odgovor nije stigao.

Jozinović inače vodi i Grupaciju centara za gospodarenje otpadom. Jozinović je prijetio tužbama protiv države ako zaustavi gradnju centara.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci