Vijesti / Politika

Ministar Božinović u gradu: Projekt Regionalnog centra zaštite bio tema sastanka

Ministar Božinović u gradu: Projekt Regionalnog centra zaštite bio tema sastanka

Varaždinsku županiju danas, 14. prosinca, posjetio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Zajedno sa županom Varaždinske županije, Radimirom Čačićem, i gradonačelnikom Varaždina, Ivanom Čehokom, posjetio je prvo Drugu gimnaziju Varaždin na kojoj je odigrana nogometna utakmica između reprezentacije Druge gimnazije Varaždin i reprezentacije policajaca PU varaždinske u sklopu projekta 'Zajedno protiv govora mržnje'.

Nakon posjeta Drugoj gimnaziji delegacija ministarstva, županije i grada Varaždina obišla je i rotor na križanju Krležine i Filićeve ulice, koji je završen u listopadu ove godine, a financiran je iz sredstava Ministarstva unutarnjih poslova predviđenih za osiguranje sigurnosti prometa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posjet ministra unutarnjih poslova Božinovića završio je radnim sastankom u Županijskoj palači. Župan Čačić tako je s ministrom raspravljao o svim važnim temama za Varaždinsku županiju, posebno je bilo riječi oko Regionalnog centra civilne zaštite i spašavanja i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te točaka prema kojima bi se općinama i gradovima u Varaždinskoj županiji osigurala veća sredstva za izgradnju i poboljšanje infrastrukture na cestama.

Regionalni centar civilne zaštite i spašavanja je jedinstveni Regionalni centar u Hrvatskoj. Glavni cilj je objedinjenje operativnih snaga civilne zaštite, uspostava centara za krizne situacije i simulacijskog središta te rješavanje problema smještajnog i skladišnog prostora i centra za obuku za potrebe operativnih snaga. Vrijednost tog projekta je 11 milijuna eura.

- Ovaj projekt objedinjuje sve službe u kriznim situacijama, u Europi postoje modeli da se sve institucije koje trebaju reagirati u takvim situacijama objedinjuju na lokaciji koja je primjerena tom zadatku. Danas smo postigli konsenzus da s jednim takvim konceptom i idejom idemo prema Europi. Naravno da nam je ključna podrška ministra za prijavu takvog projekta, također Grad nam je od ključnog značaja jer je on osigurao prostor veličine 16.000 kvadrata koja je prostorno definiran za takvu namjenu i mi ćemo kao Županija, kao nosioci projekta, u dogovoru sa svim službama pripremiti sve potrebno u najkraćem mogućem roku. Inicijativa kreće, da li ćemo dobiti suglasnost Europskih fondova ne možemo predvidjeti, no ovaj projekt je svakako i od šireg značaja osim za našu Županiju - rekao je župan Čačić.

- Razgovarali smo o nekoliko tema, ova tema oko Regionalnog centra je svakako bila najznačajnija. Stekao sam uvid da je to vrlo važna inicijativa i mi smo suglasni sa svakim rješenjem koja podiže efikasnost onih služni koje trebaju biti u funkciji održavanja javnog reda, mira, zaštite i spašavanja, a i onoga što je u interesu građana lokalnih sredina. Ministarstvo podržava i podržati će svaku inicijativu koja je racionalna i učinkovita. Vidim ovo kao jednu mogućnost da se stvori pilot projekt i za druge Županije u Hrvatskoj - zaključio je ministar Božinović.

- Ideja je započela još 2007. godine, za vrijeme naših prošlih mandata i Grad je namijenio prostor od 16.000 kvadrata uz istočnu obilaznicu upravo za jednu takvu namjenu. Ja se nadam da možemo u suradnji s MUP-om, Županijom i Europskim fondovima krenuti u realizaciju -rekao je gradonačelnik Čehok.

Vrlo važno je naglasiti kako bi regionalni centar obuhvatio Stožer civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, Vatrogasnu zajednicu Varaždinske županije i Grada Varaždina, Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje – Područni ured Varaždin, Hrvatsku gorsku službu spašavanja Stanica Varaždin, Društvo crvenog križa Varaždinske županije i Grada Varaždina, Rafting klub Matis Varaždin i Klub podvodnih aktivnosti Drava Varaždin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci