PRORAČUN ZA 2018. ‘Težak’ je 270 milijuna kuna, ali u njemu nema ni kune za bale

Proračun Grada Varaždin za 2018. godinu ‘težak’ 270 milijuna kuna prihvaćen je danas na sjednici Gradskog vijeća. Za njega je glasovalo 20 vijećnika.

Gradonačelnik Ivan Čehok uvodno je detaljno obrazlagao ono što izvršna gradska vlast smatra glavnim stavkama proračuna, odnosno onim izdacima koji se odnose na najznačajnije projekte i izdatke. Riječ je u pravilu o onome što je već predstavljeno na nedavnom kolegiju gradonačelnika, o čemu više možete pročitati na sljedećoj poveznici.

> VARAŽDIN 2018: Brzi Internet, ulaganje u umjetnost, stanovi za liječnike…

Proračun nisu podržali vijećnici SDP-a i vijećnik HNS-a, zbog toga što nisu prihvaćeni (svi) njihovi amandmani. Jedan SDP-ov amandman ipak je prihvaćen, no to nije bilo dovoljno da SDP-ovi vijećnici dignu ruku za proračun.

Gradonačelnik Čehok naglasio je da su se u oblikovanju proračuna vodili promjenom ustroja gradske uprave, a od glavnih projekata naglasak je stavio na izgradnju dvorane VI. osnovne škole, energetsku obnovu dječjih vrtića, obnovu kotlovnica i uvođenje liftova u zgradama te, ono što je već više puta naglašavano u javnosti, projekt postavljanja infrastrukture za širokopojasni internet.

Najčešće spominjana kritika na račun proračuna je u tome što u njemu nema predviđenih sredstava za rješavanje problema baliranog otpada.

– No objašnjenje gradske vlasti da će se taj dio riješiti rebalansom kada se donese konkretno rješenje sa svim financijskim parametrima drži vodu, kao i tvrdnja da je bivša gradska vlast stalno predviđala sredstva, a ništa u pet godina nije po tom pitanju realizirala – rekla je Natalija Martinčević, a Reformisti su na kraju podržali proračun.

Neven Bosilj iz SDP-a ustvrdio je kako je gradska vlast najavljivala da će do kraja godine imati rješenje za bale, a to što nema predviđenih sredstava u proračunu, znači da posao nije odrađen.

Gradonačelnik Čehok je u vezi te teme informirao vijećnike o sadašnjem stanju u vezi baliranog otpada.

– Zajednica ponuditelja koja je nositelj koncesije spremna je sniziti cijenu ako se sporovi oko čestica u Brezju mirno raščiste i ako Piškornica kupi MBO pogon. No župan Čačić kaže da Piškornica više nije zainteresirana za kupnju tog pogona. Mi i dalje razgovaramo s koncesionarom za balirani otpad, tražimo rješenje, dok je spor u mirovanju. Zato toga nema u proračunu, a nadamo se da ćemo u dva do tri mjeseca riješiti spor i početi sa zbrinjavanjem i onih bala koje su pod koncesijom – objasnio je gradonačelnik.

Nestranački vijećnik s liste HDZ-a Vjeran Strahonja upozorio je kako se naviše ‘rezalo’ u komunalu pa istaknuo nadu da će se racionalnim ugovaranjem poslova kompenzirati taj manjak. Također je iznio svoj stav da ne može naći opravdanje za izdvajanje milijun kuna za Europsko rukometno prvenstvo, jer ne vidi korist koju će Varaždin od toga imati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije