Radimir Čačić: ‘Pred nama su dva testa, europski i predsjednički izbori’

Prvi reformist Radimir Čačić najavio je ovih dana da će njegova stranka na europske, ali i na predsjedničke izbore ići sa strankama centra.

– Znamo da su pred nama dva izborna testa, europski i predsjednički izbori. Tema je kako nastupiti i s kim ulaziti u partnerstvo. Naš je stav tu potpuno jasan. Na te izbore idemo gotovo sigurno s pozicije centra, sa strankama centra, i to će biti test naše snage – poručio je Radimir Čačić s nedjeljne sjednice Središnjeg odbora Reformista.

Koga priželjkuje u toj kombinaciji, Čačić nije precizirao, no iz njegove stranke objašnjavaju da nije riječ o postojećim strankama centra koje okrupnjavaju u Amsterdamskoj koaliciji.

O njima, kažu, uopće ne razmišljaju jer su uvjereni da te stranke na budućim izborima ne mogu ostvariti znatniji uspjeh.

– Ne mislimo da bi ta koalicija mogla biti bitan faktor na političkoj sceni u Hrvatskoj – kazala je potpredsjednica Predsjedništva NS – Reformista Natalija Martinčević.

Ideja je reformista, objašnjava, okupljanje župana sa sjevera Hrvatske. Regionalni savez Kao jezgru budućeg regionalnog saveza, za koji su uvjereni da ima potencijala postati respektabilna politička snaga, reformisti neslužbeno spominju bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, koprivničko-križevačkog Darka Korena, ali i međimurskog Matiju Posavca.

Čačić kandidat predsjednika?

Iako je Posavec član HNS-a, reformisti su uvjereni da je pitanje trenutka kada će župan napustiti HNS jer, kažu, u novoj konstelaciji ne može ostvariti svoje ambicije.

Što se tiče predsjedničkih izbora, reformisti poručuju da su ti izbori još daleko te da još nije definirano ime predsjedničkog kandidata, no u kombinaciji na koju računaju teško bi bilo zamisliti da se za predsjednika kandidira bilo tko osim samog Čačića.

Reformisti takvu ideju ne demantiraju, a sama činjenica da je pred Središnjim odborom spomenuo da će stranka na predsjedničke izbore, teško da može značiti bilo što osim da Čačić osobno ima predsjedničkih ambicija.

S ocjenom da Reformisti i Amsterdamska koalicija nemaju što tražiti zajedno suglasni su i u stranci GLAS Anke Mrak Taritaš. U toj stranci ističu da su koncentrirani isključivo na razgovore s IDS-om i strankom Pametno s kojima su, kažu, za sada u fazi usuglašavanja sadržaja liberalne politike za mogući zajednički nastup na sljedećim izborima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije