Vijesti / Politika

ALARMANTNO STANJE Aquatehnika grca u dugovima, Andabaka došao spasiti stvar

 ALARMANTNO STANJE Aquatehnika grca u dugovima, Andabaka došao spasiti stvar

Stanje u tvrtki Aquatehnika, koja je u 100-postotnom vlasništvu gradske komunalne tvrtke Varkom, je alarmantno i prema svim pokazateljima tvrtka je u potpunom rasulu.

Nakon što je tvrtka prošlu godinu završila s oko 5 milijuna kuna gubitka, u prvih 10 mjeseci ove godine gubitak je povećan za dodatnih 9 milijuna kuna. Novi direktor tvrtke Mirko Andabaka dobio je tako težak zadatak da restrukturira tvrtku i sa dobavljačima i kooperantima dogovori reprogram dugova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> MIRKO ANDABAKA Još jučer se sudio s Gradom, a danas je direktor gradske tvrtke!

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Aquatehnika Božo Soldo i član NO te tvrtke Željko Bunić predstavili su danas u Gradskoj vijećnici novog direktora tvrtke Mirka Andabaku.

Andabaka je za direktora izabran na drugom javnom natječaju, a dužnost je preuzeo 1. prosinca.

- Jako malo ljudi bilo je zainteresirano za mjesto direktora. Stanje u tvrtki je alarmantno i novog direktora čeka težak zadatak da pokuša tvrtku izvući iz potpunog rasula u kojem se trenutno nalazi. I zato nam je drago da se javio baš gospodin Andabaka, operativac sa više od 35 godina iskustva u građevinskom sektoru. Tražili smo upravo nekog tko ima 'dovoljno utakmica u nogama' u građevini. Nadamo se da će njegovo imenovanje označiti novi početak za tvrtku i da ćemo uspjeti tvrtku vratiti u stanje u kojem je bila prije nego li su počeli ovi katastrofalni trendovi. Otvoreno ću reći da su ti katastrofalni trendovi posljedica lošeg upravljanja i loših direktora koji su tom tvrtkom upravljali u proteklih nekoliko godina - naglasio je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Aktualno stanje u Aquatehnici predstavio je član Nadzornog odbora tvrtke Željko Bunić koji je naglasio da je novu gradsku upravu u tvrtki zateklo katastrofalno stanje.

- Nisu možda najveći problem ni gubici, koji jesu ogromni, nego kad te gubitke usporedimo sa prihodima. Tvrtka je prošlu godinu završila s 5 milijuna kuna gubitka, a do kraja listopada ove godine ostvaren je gubitak od 9 milijuna kuna koji će se do kraja godine popesti do nešto manje od 11 milijuna kuna. Kad to usporedimo sa prihodima koji su u tom razdoblju iznosili oko 13,8 milijuna kuna, jasno je koliko je situacija teška. Ono što je neobjašnjivo je da je u tom razdoblju, u trenutku kada je tvrtka nezaustavljivo tonula, bivša uprava tvrtke nabavljala izuzetno skupu telekomunikacijsku i drugu ICT opremu poput pametnih telefona, dronova i slično, a za koju trenutno ne možemo utvrditi gdje se nalazi. Vršitelj dužnosti direktora tvrtke Tomislav Bogović još prije nekoliko je mjeseci utvrdio da te skupe opreme nema i do danas nismo uspjeli utvrditi gdje se nalazi - naglasio je Bunić.

Podsjetimo, do dolaska Bogovića na mjesto vršitelja dužnosti direktora tvrtkom je upravljao Darko Katančić, imenovan na tu funkciju 8. prosinca 2016. Prije njega, od 2013. godine, direktor je bio Gordan Novak. Kako doznajemo, većina 'nestale' opreme kupljena je tijekom 2017. godine. 

Novi direktor tvrtke Mirko Andabaka naglasio je da, vezano uz skupu opremu koja je nestala, planiraju poduzeti i odgovarajuće pravosudne korake.

- Trenutno obavljamo detaljnu inventuru i na taj način ćemo utvrditi je li još kakva oprema nestala osim spomenutih pametnih telefona i dronova. Obavit ćemo i detaljnu unutarnju reviziju poslovanja te ćemo kad sve to obavimo podnijeti odgovarajuće prijave državnom odvjetništvu i policiji - istaknuo je Andabaka dodavši da je u protekla tri tjedna, od kako je preuzeo dužnost direktora, već poduzeo prve korake s ciljem smanjenja troškova i povećanja operativne sposobnosti tvrtke.

- Što se tiče troškova, otkazali smo neke ugovore, a plan je i da otkažemo i još neke nakon što se konzultiramo sa pravnicima. Otkazani su svi ugovori koji su bili paušalni, odnosno kod kojih je tvrtka mjesečno nekome plaćala određene iznose koji nisu bili potkrijepljeni opisom usluge ili posla koji je netko za taj iznos obavio. Još neke ugovore ćemo pokušati otkazati budući da su usluge i poslovi koji su njima ugovoreni u ovom trenutku tvrtki apsolutno nepotrebni. Međutim ti ugovori su pravno čvrsti i bit će ih teško otkazati bez suradnje s tvrtkama s kojima su dogovoreni. Nevjerovatno je da je bivša uprava, u stanju u kojem se tvrtka nalazila, uopće potpisivala takve ugovore - poručio je Andabaka dodavši da je započeo pregovore s vjerovnicima oko reprogramiranja dugova.

Razgovarao sam sa nekoliko većih kooperanata i dobavljača i veseli me da su bili izuzetno susretljivi i puni razumijevanja. Neke manje obveze prema njima smo već ispunili i nadamo se da će uspjeti u dogovoru s njima osigurati da tvrtka i dalje normalno funkcionira. Što se pak tiče plaća, one se isplaćuju redovito, a ako uspijemo realizirati sve planove u narednom razdoblju, broj zaposlenih nećemo smanjivati - istaknuo je.

- Ono što sam uočio je da se u tom operativnom dijelu postoje određeni problemi koje moramo hitno riješiti jer je u ovom trenutku operativa neučinkovita i zato smo uveli dnevne koordinacijske sastanke uprave sa svim dijelovima operative. Operativu hitno moramo dovesti u red kako bi se mogli javiti na natječaje vezane uz projekt Aglomeracije koji su za tvrtku od presudnog značaja - poručio je Andabaka.

Naglasio je da je sudjelovanje u projektu Aglomeracija Varaždin jedini realni način da se tvrtka izvuče iz teškog stanja dodavši ipak da planira i proširiti poslovanje tvrtke i na druge poslove iz područja niskogradnje.

- U nekoj bližoj budućnosti, na projektima aglomeracije, ne samo u Varaždinu nego i u Novom Marofu, Varaždinskim Toplicama i u drugim krajevima Hrvatske, pa čak i u inozemstvu, planiramo prihodovati oko 70 posto prihoda i na taj način stabilizirati poslovanje. No, moramo povećati prihode za oko 3 puta kako bi tvrtka mogla normalno poslovati. Zato planiramo odrađivati i druge manje poslove iz domene niskogradnje kao što su uređenja klizišta i vodotoka i slično. Imamo i mehanizaciju i kvalificiranu radnu snagu za obavljanje i takvih poslova i nejasno je zašto se tvrtka već nije uključila u obavljanje takvih poslova - naglasio je Andabaka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci