Vijesti / Politika

ŠTROMAR U NOVOM MAROFU Grad potpisao ugovor o dodjeli 336 tisuća kuna

ŠTROMAR U NOVOM MAROFU Grad potpisao ugovor o dodjeli 336 tisuća kuna

U Gradu Novom Marofu u četvrtak su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar, te gradonačelnik Siniša Jenkač potpisali Ugovor o dodjeli sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda za 2017. godinu. Sastanku je nazočio i član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

Riječ je ukupnom iznosu oko 336.000 kuna odnosno o sufinanciranju izmjena prostornog plana u iznosu oko 93.000 kuna, sufinanciranju uređenja igrališta u centru grada s iznosom od 98.000 kuna te pomoći u asfaltiranju nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti više od pola milijuna kuna, a koje Ministarstvo sufinancira sa 145.000 kuna.

- Ovo je dobra praksa koju Ministarstvo graditeljstva provodi i ministar Štromar nastavlja. Nadam se da će i u 2018. biti ponovno takvih natječaja za koje se pripremamo i na koje ćemo se javiti. Mogu samo izraziti zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom graditeljstva, ali i kompletnom Vladom i ministarstvima koja su sufinancirala razne projekte na području grada Novog Marofa. Oko 3 milijuna kuna je ukupni iznos pomoći našim projektima kroz razna ministarstva, od graditeljstva i regionalnog razvoja do unutarnjih poslova i kulture. Konačno imamo Vladu koja promišlja da razvoj kreće od lokalne samouprave, da je decentralizacija vrlo važna jer smo mi na lokalnoj samoupravi oni koji prvi komuniciramo s građanima - rekao je gradonačelnik Jenkač te najavio aktivno praćenje i prijavljivanje projekata na buduće natječaje ministarstava.

Potpredsjednik Vlade je istaknuo da se krajem godine pomaže gradovima i općinama koji su radili komunalne projekte, ali nisu mogli zaokružiti financijsku konstrukciju.

- Uglavnom je to komunalna infrastruktura, ali velik dio se koristi i za predškolsku dob, za uređenje vrtića, osnovne i srednje škole. Iduće godine možda neće biti takvih pritiska na centralnu državu jer će općine i gradovi dobiti više sredstava. Drago mi je da smo uspjeli progurati projekt decentralizacije, da oni s manjim prihodima dobiju određena sredstva za bolji standard građana. Evo Grad Novi Marof imat će za 12 milijuna kuna veći proračun što se tiče poreza na dohodak, s ove godine 15 milijuna kuna to raste na 27 milijuna kuna - kazao je Štromar.

Potpredsjednik Vlade i član Uprave Hrvatskih cesta s gradonačelnikom Jenkačem obišli su trasu buduće istočne obilaznice grada Novog Marofa. Prema najavama gradnja bi trebala početi 2019. godine.

- Vrijednost cijelog projekta je preko 52 milijuna kuna. Sad se završava projektna dokumentacija, a početak radova očekuje se 2019. godine. To je jedan od bitnih projekta u Varaždinskoj županiji koji će se realizirati u razdoblju do 2021. - najavio je Leverić.

Gradonačelnik je istaknuo da se na ovom projektu intenzivno radi godinama.

- Projekt je sada u visokoj fazi, ima svoju lokacijsku dozvolu, radi se punom parom. Iduće godine kreće se u otkup zemljišta, i nadam se da će izgradnja biti u 2019. godini, godini velikih investicija u Novom Marofu. Tu je i projekt državne ceste D24, zapadnog ulaza u Novi Marof, Pece-Mađarevo i nastavak Mađarevo-Novi Marof. Iduće godine završavamo pripremne radove i natječaje, a 2019. kreću radovi. Također mogu najaviti da se državna cesta D22 Možđenec-Sudovec iduće godine otvara za teretni promet. To je dobra vijest za naše poduzetnike - rekao je gradonačelnik Jenkač pri obilasku buduće trase istočne obilaznice grada Novog Marofa.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!