Vijesti / Politika

FAZA 1 OD 3 U srijedu iz Brezja odvezena posljednja 'slobodna' gradska bala!

FAZA 1 OD 3 U srijedu iz Brezja odvezena posljednja 'slobodna' gradska bala!

Posljednja 'slobodna' bala varaždinskog otpada odvezena je jučer, u srijedu 17. siječnja, s deponija u Brezju. Riječ je o balama koje nisu vezane koncesijskim ugovorom, odnosno radi se o količini od njih 3650, odnosno oko 3300 tona.

Iznio je tu informaciju zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar danas na javnom kolegiju gradonačelnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Time je, kako je pojasnio, završena prva od tri faze odvoza bala iz Brezja. Njihov je odvoz otpočeo tijekom srpnja prošle godine. To jest manji dio, rečeno je, iznosi oko 3 do 5 posto, ali je iznimno bitan za daljnje rješavanje ovoga vječitog varaždinskog problema.

- Sada pregovaramo s općinama kako bismo odvezli i 15 tisuća bala koje su dovezene u Brezje temeljem ugovora s njima, što čini oko 15% ukupnog otpada. Na kraju dolazi i 96.400 tona koje su pod koncesijskim ugovorom - rekao je Avar i najavio da će javnost vrlo skoro, već za koji tjedan, biti upoznata s konačnim prijedlogom rješenja.

Naglašeno je da odvoz u prvoj fazi gradski proračun nije koštao ni kune, već je to bila financijska obveza Varkoma. Ta je tvrtka, naime, u vrijeme baliranja prikupljala novac upravo za tu namjenu.

Nešto drugačiji model bit će primjenjen kod bala koje su vezane uz općine.

- Općine su dobile dio sredstava koje je tada Varkom skupljao, tako da mi sada predlažemo model koji bi odgovorio na pitanje koliko to sada košta i ostaje nam dogovoriti na koji način ćemo zatvoriti financijsku konstrukciju - najavio je Avar.

Gradonačelnik Ivan Čehok nadovezao se na to, rekavši da je bitno maknuti sve 'slobodne' bale, dakle one koje nisu vezane ugovorom s privatnim koncesionarom, jer je to, kako je rečeno, preduvjet za pregovaranje s Ministarstvom oko konačnog rješenja.

- Mi ćemo tražiti sufinanciranje države za sanaciju deponija, ali ako bi i dalje tu stajalo 20 tisuća tona, pregovori bi bilo znatno teži. Zato to možda izgleda da nije puno, ali je jako bitno i zato smo s tim odmah krenuli - iznio je gradonačelnik.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci