Vijesti / Politika

SVEUČILIŠTE U VARAŽDINU Podolnjakova inicijativa propala, Habijan ne odustaje

SVEUČILIŠTE U VARAŽDINU Podolnjakova inicijativa propala, Habijan ne odustaje

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Robert Podolnjak u prosincu je prošle godine podnio predsjedniku Sabora Republike Hrvatske 'Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku'. Usvajanjem tog zakonskog prijedloga, prema Podolnjakovom tumačenju, Sveučilište Sjever postalo bi Sveučilište u Varaždinu, a centar samog sveučilišta više ne bi bila Koprivnica, već Varaždin.

> PODOLNJAK TRAŽI Sveučilište Sjever postaje Sveučilište u Varaždinu?!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Taj prijedlog jučer je na 77. sjednici odbila Vlada Republike Hrvatske, a obrazloženje zašto Podolnjakov prijedlog nije prihvatljiv dala je državna tajnica Branka Ramljak.

- Predmetni zakon nije osnivački akt, istim nije određeno ni sjedište, ni naziv ustanove, već su njime samo prenesena osnivačka prava na Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. S obzirom da je Sveučilište Sjever javna ustanova, ne postoje opravdani razlozi za izmjenu naziva i sjedišta Sveučilišta Sjever, a izmjena bi iziskivala i dodatne financijske i administrativne resurse za što u proračunu nismo predvidjeli izdvojiti sredstva pa predlažemo Vladi da ne prihvati prijedlog - rekla je Ramljak, a Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila taj prijedlog.

No izgleda da tu ne staju ambicije da Sveučilište Sjever postane Sveučilište u Varaždinu, niti da se sjedište izmjesti iz Koprivnice u Varaždin. Baklju je od Podolnjaka preuzeo Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednik varaždinske gradske organizacije HDZ-a. Već prije Habijan je isticao kako je ta inicijativa zapravo i krenula od njega, godine 2015.

> SVEUČILIŠTE U VARAŽDINU 'Drago mi je da je Podolnjak prepoznao moju inicijativu'

Habijan je svoje uporište pronašao upravo u objašnjenju Branke Ramljak, u tome da Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever nije nužno mijenjati kako bi se promijenilo ime i sjedište sveučilišta, već o tome odlučuje osnivač, dakle, Republika Hrvatska, koju u ovom slučaju zastupa Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

- U tom smislu očekujem da osnivač Sveučilišta (Republika Hrvatska), a koju zastupa Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u narednom razdoblju pristupi donošenju odluke o promjeni sjedišta Sveučilišta Sjever iz Koprivnice u Varaždin. Kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina zalagao sam se i zalagat ću se da Grad Varaždin postane sjedište predmetnog Sveučilišta. U tome očekujem potporu svih političkih opcija jer je to u interesu našega Grada - zaključio je Habijan na svome Facebook profilu.

U telefonskom razgovoru Damir Habijan nam je potvrdio sve izneseno na Facebooku, ali je dodao i posebno naglasio kako zahtjev za promjenom imena i sjedišta ipak ne smije biti najvažniji u cijeloj priči, već sami programi koje Sveučilište Sjever nudi.

- Ne smijemo zaboraviti ono što je najbitnije, ne smijemo izgubiti kvalitetu sveučilišta i programa koje ono nudi. No s obzirom na logistiku, smještaj i infrastrukturu, u odnosu na Koprivnicu, Varaždin je logičan izbor za sjedište sveučilišta. Ali, prije svega, moramo voditi računa o programima koji se tu odvijajau - rekao je Habijan.

Što se tiče same inicijative, ističe kako od nje neće odustati, no dodaje kako je, na kraju krajeva, odluka o promjeni imena i sjedišta na Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ako bi ministarstvo odlučilo kako postoji opravdan razlog za promjenu imena i sjedišta Sveučilišta Sjever, već sljdeće godine to bi moglo i zaživjeti.

Cijeli Habijanov komentar i snimku sjednice Vlade na kojoj je odbijen Podolnjakov prijedlog (početak je na 37 minuti) nalazi se ispod teksta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci