Vijesti / Politika

MINISTAR ĆORIĆ 'Međimurje je jedina zelena županija u Hrvatskoj'

MINISTAR ĆORIĆ 'Međimurje je jedina zelena županija u Hrvatskoj'

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je ministar zaštite okoliša i energetike RH Tomislav Ćorić koji je prilikom dolaska na sjever zemlje uz svog domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca odradio radni sastanak u Velikoj vijećnici Međimurske županije s gradonačelnicima te načelnicima međimurskih gradova i općina uz temu predstavljanja mogućnosti sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom.

Cilj je bio predstaviti mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje obaveze. Zaključak diskusije koja je uslijedila nakon prezentacije Irene Relić, tajnice Kabineta ministra svakako je bio taj da je Međimurje jedno od onih krajeva zemlje koji prepoznaje, zna i provodi sve mogućnosti koje su dane u okviru potpora i sufinanciranja, ali i kako svojim sredstvima, prema riječima ministra, stvara jedinu zelenu Županiju u Republici Hrvatskoj, prema službenim podacima ministarstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Ponosni smo na tu titulu, no iza nje je puno rada, jer je to rezultat sustavnog shvaćanja svijesti u našim ljudima koliko je zapravo otpad važan kao resurs te koliko je postupanje s otpadom ključno da bi živjeli u kvalitetnijoj sredini i s boljim životnim standardom. Naravno, slijedom toga Hrvatska je danas na oko 27% u razvrstavanju otpada, dok je Međimurska županija na preko 40%.

I ako igdje znamo kako gospodariti otpadom to je ovdje u Međimurju koje mora biti primjer dobre prakse i primjer svima ostalima u Hrvatskoj“, objasnio je u uvodu međimurski župan i dodao da se uz pozitivne brojke i sve veću zaštitu okoliša kojoj težimo tu ne staje, te da je upravo iz tog razloga sazvan sastanak s čelnicima gradova i općina.

Međimurska županija daleko prednjači u odvajanju komunalnog otpada

„Dozvolite da čestitam jedinicama lokalne samouprave s područja Međimurske županije na visoko podignutoj ljestvici u kontekstu odvajanja komunalnog otpada. Rezultati koje Međimurska županija i njezine jedinice u ovom trenutku pokazuju znatno su iznad prosjeka Republike Hrvatske.

U odvajanju komunalnog otpada na razini Hrvatske, Međimurska županija s više od 40% svakako prednjači, a mi smo danas ovdje iskoristili priliku da čelnike jedinica lokalne samouprave upoznamo s aktivnostima ministarstva koje će uslijediti tijekom 2018. Želimo da to bude godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, a za prije svega kreiranje cirkularne ekonomije u pravom smislu te riječi i razmišljanja čelnika jedinica lokalne samouprave išla su u smjeru, prije svega poboljšanja sustava“, naglasio je ministar i dodao da će neki prijedlozi izneseni na sastanku doprinijeti novim zakonskim rješenjima i poboljšanju sustava gospodarenja otpadom kako na području Međimurske županije, koji je još jednom pozitivan, najbolji primjer u RH, tako i na razini cijele zemlje.

Dana je pritom informacija o tome što ministarstvo priprema u ovoj godini kako bi se jedinice lokalne samouprave mogle javiti na nove natječaje i postići nove dodane vrijednosti u gospodarstvu, a vezano za gospodarenje otpadom, a uz to je ministar izdvojio Plan objave poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za 2018. godinu. Naglasak je stavljen na infrastrukturnu opremljenost u kontekstu gospodarenja otpadom , od sortiranja na razini kuće, nabave spremnika do izgradnje sortirnica.

Jedinice lokalne samouprave s područja Međimurja vrlo su aktivne u tom smjeru te je ministar istaknuo zadovoljstvo i sigurnost kako će cijela Hrvatska po uzoru na Međimurje do 2020. godine dostići zadovoljavajuće vrijednosti u gospodarenju otpadom.

Zaključen projekt Čakovec, kreće aglomeracija Središće-Dubrava težak 378 milijuna

Nakon odrađenog sastanka, ministar i župan zajedno su bili dio svečanosti obilježavanja završetka radova u sklopu EU sufinanciranog projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“, jednog od najvećih i najkompleksnijih infrastrukturnih zahvata na području Međimurja u povijesti. Uz domaćina direktora Međimurskih voda Vladimira Topolnjaka, svečanosti su prisustvovali još i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, saborski zastupnici Bernarda Topolko, Darko Horvat i Stjepan Kovač, ujedno gradonačelnik Čakovca sa zamjenicima te načelnici općina koje su sudjelovale u provedbi projekta Međimurskih voda Nedelišća Darko Dania, Strahoninca Franjo Lehkec, Sv. Jurja na Bregu Anđelko Nagrajsalović i Šenkovca Saša Horvat, te predstavnici Pribislavca, koji su zajedno sa svim uzvanicima i obišli uređaj za pročišćavanje, kapitalni objekt rekonstruiran i moderniziran u sklopu ovog 273 milijuna kuna vrijednog projekta, kojeg je Europska unija sufinancirala sa 73 posto.

„Projekt se izvodio od ožujka 2015. do prosinca 2018. godine. Nova mreža odvodnje izgrađena je u 13 naselja, rekonstrukcija i sanacija postojećeg sustava odvodnje u samom gradu Čakovcu i naselju Šenkovec, a svečanost završetka radova je na lokaciji rekonstruiranog i moderniziranog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada i pet općina“, u svom je govoru rekao direktor Topolnjak.

„Trebalo je puno zajedničkog truda i dobre suradnje kako bi se projekt dovršio, vidimo po iskustvu, projekt je čak i lakše započeti, a puno teže završiti. Ovdje smo to zajedno učinili, putem javne nabave uveli smo i povoljnije uvjete, odnosno umjesto 270 milijuna kuna odobrenih sredstava, mi smo projekt završili s nekih 210 milijuna od čega smo praktično 150 milijuna dobili bespovratnih sredstava EU. Ovo je važna poruka za čisti okoliš, povećanje unapređenja standarda za naše građane“, naglasio je Đuroković.

Kako je ministru objasnio župan, uz ovaj projekt, u pripremi je i aglomeracija Mursko Središće – Donja Dubrava vrijedan 378 milijuna kuna. „To znači da se u Međimurju u komunalnoj infrastrukturi vode i vodit će se investicije vrijednosti preko 660 milijuna kuna, uz dodatak svih onih projekata i radova koje provodimo u vidu zaštite okoliša“, zaključio je Posavec.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci