Vijesti / Politika

ŽUPANIJA VS DRŽAVA Čačić poručio: 'Štromar i Divjak, platite što ste dužni!'

ŽUPANIJA VS DRŽAVA Čačić poručio: 'Štromar i Divjak, platite što ste dužni!'

- Opstrukcija, prljavština, podlost! - tim je riječima župan Radimir Čačić opisao situaciju u kojoj država Varaždinskoj županiji duguje 32 milijuna kuna za škole i dvorane građene po modelu javnog privatnog partnerstva.

> Država duguje Županiji 30 milijuna kuna, Čačić poručio: Dosta je, vratite novac!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

> Čačić: 'Država i dalje duguje Županiji, Divjak i Štromar rade na štetu građana'

Naime, župan Čačić sazvao je danas, 8. veljače, konferenciju za medije u kojoj je iznio kronologiju događaja te ponovno poručio potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru i ministrici Blaženki Divjak neka 'plate što su dužni'.

- Gospodin Štromar je u rujnu 2006. godine, kad je bio župan, tužio državu za neispunjene obveza i bio je u pravu. Nakon toga je ulaskom u Vladu, jasno i glasno preuzeo obvezu da će učiniti sve da država vrati dug, budući da je to njegovo područje. Ministarstvo obrazovanja je direktno pod ingerencijom potpredsjednika Vlade, a i ministrica Divjak je iz kvote HNS-a - kazao je Čačić.

U studenom 2017. godine su Štromar, Čačić i Divjak održali sastanak na kojem je dogovoreno da će se za 'dospjele obveze države provesti postupak mirenja s nagodbom, na temelju koje će uplate Županiji biti izvršene u razumnom roku'.

Odmah poslije sastanka, rečeno je na konferenciji, Županija je uputila prijedlog nagodbe u kojem stoji da je 'spremna odreći se zateznih kamata u iznosu od više milijuna kuna te sama podmiriti svoj dio sudskih troškova'.

- Nagodba je od riječi do riječi napisana prema dogovoru i uputstvima gospodina Štromara te poslana, no mjesec i pol nakon toga ništa se nije dogodilo. Poslali smo požurnicu te u siječnju bili na sastanku s ministricom Divjak. Tamo smo rekli: 'Ljudi, bar jednom se držite svoje riječi!'

No, nastavlja Čačić, utvrdilo se da oni nisu ni poslali prijedlog nagodbe nadležnom Državnom odvjetništvu.

- Oni su, s ciljem opstrukcije, za prijedlog nagodbe od Državnog odvjetništva zatražili mišljenje, što je apsolutno nepotrebno. DORH kad dobije nagodbu odlučuje je li zakonita ili nije. I dalje se s time odugovlači, kao i s izvršenjem obveza. Štromar i Divjak, platite što ste dužni! - kazao je Čačić, dodavši da se 'radi o direktnom pokušaju opstrukcije projekata te da ne može vjerovati da netko radi na štetu građana županije iz koje dolazi!'

Ipak, Čačić je rekao da će Županija usprkos tome realizirati sve zacrtane projekte.

- Svaki od projekata je veći od primjerice adaptacije autobusnog kolodvora ili svih rotora zajedno - zaključio je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci