Vijesti / Kolumne

PIŠE: Gordana Foder

Ispada da učitelj 'zlostavlja' dijete ako od njega traži da redovno piše zadaće

Ispada da učitelj 'zlostavlja' dijete ako od njega traži da redovno piše zadaće
Varaždinski.hr

'Ono, ako radiš korektno i pošteno svoj posao, ako brineš o tuđem djetetu, može ti se zalomiti inspekcija. Zbog zlostavljanja. Pa se ti brini o tuđoj djeci.'

Često inspektori hodočaste po školama. Ponekad s razlogom, ali većinom bez razloga, odnosno zato što je netko, iz nekog banalnog povoda, prijavio učitelja, nastavnika, profesora. Uglavnom je prijava dolepršala anonimno. Za što?  Zašto? Tko će ga znati. Prijavljuju se učitelji, nastavnici, profesori i od strane vlastitih zlobnih kolega i od strane nabrijanih roditelja. 

Kolega je kolegi vuk

U zbornicama ne cvate samo cvijeće. Uvijek će se naći onih kolega koji se vole, prijateljuju i poštuju se i onih koji se ne trpe, koji jedan drugog očima ne mogu vidjeti. Kao i u svakom kolektivu. I onda se nađe neki lik kojem se eto nije svidjela objava drugog kolege na nekoj društvenoj mreži i prijavit će ga. Kolegijalno bi bilo da se u tom slučaju dođe do autora sporne objave i veli 'čuj, daj makni ono što si napisao, nije OK, ne sviđa mi se, smatram da je neprimjereno' i ta daaa, nema problema. Sve se razgovorom može riješiti. Ali zločesto prijavljivati kolegu 'višim' instancama je baš ono, bljak. Degutantno. 

Ili, imate neku kolegicu koja voli mrziti i iz čiste zlobe anonimno prijavi nekoga inspekciji, štojaznam, zato što joj se nije taj dan svidjela haljina koju ste nosili. Čudno zvuči, nestvarno, da, ali ima svakakvih ljudi. I onda dođe inspekcija jer izlazi na temelju i anonimne prijave. 

Dakle, može vas prijaviti i kumica s placa kod koje niste htjeli kupiti grincajg i inspekcija će izaći na teren i češljati vaš rad i vašu administraciju i priređivati vam stresove. 

Roditelji i prijave

Roditelji ne sjede učiteljima na nastavi i uglavnom ne znaju što se u školi događa. Ne znaju što ni kako učitelj radi niti kako se njihovo dijete ponaša u školi i na nastavi. Znaju samo ono što dijete prenese kod kuće. A djeca imaju bujnu maštu. Onda ispadne za učitelja koji glasno govori da se stalno 'dere'.

Onda ispadne priča da učitelj 'zlostavlja' dijete ako od njega traži da redovno piše zadaće i izvršava svoje obveze. Užasnim proglašavaju i kad nastavnik traži da roditelji potpišu ako dijete nije nekoliko puta zaredom donijelo zadaću. 

Bio je jedan slučaj da dijete u trećem osnovne nije napisalo nijednu zadaću više od mjesec dana. I kad je učitelj tražio roditeljski potpis, da roditelj vidi da mu dijete ne izvršava obveze, učenik je sam potpisao roditelje. To je krivotvorenje. Prisjetimo se, učenik je išao u treći osnovne.

Dijete nije nosilo pribor, nije pisalo zadaće, dolazilo je prljavo i gladno u školu. Onda  je škola zbog zanemarivanja djeteta pokucala na vrata socijalne službe. A  kad je učeniku prijetila i opomena zbog krivotvorenja potpisa, majka tog djeteta prijavila je učitelja za zlostavljanje 'djece', anonimno, naravno (ali nije baš najmudrije sročila prijavu tako da se lako zaključilo da je to ona) i učitelju je dolepršala inspekcija i maltretirala ga nekoliko sati.

Ono, ako radiš korektno i pošteno svoj posao, ako brineš o tuđem djetetu, može ti se zalomiti inspekcija. Zbog zlostavljanja. Pa se ti brini o tuđoj djeci. 

Ili primjer kad je majka anonimno prijavila učiteljicu jer je ista navodno nešto rekla djetetu, a što se majci nije svidjelo. Opet se lako zaključilo tko je podnio anonimnu prijavu na temelju izjava. Rekli smo da djeca imaju bujnu maštu. Pogotovo ako trebaju sebe zaštititi od nečega što su loše napravila.

Onda će doći kući i roditeljima napričati svega i svačega o učitelju samo da sebe unaprijed 'operu'. I kome će roditelj vjerovati? Učitelju od četrdeset i nešto godina ili djetetu od devet - deset godina? Pa  djetetu, naravno. Jer odrasli lažu. Zar ne?
Nedavno je bio slučaj s prijavljivanjem profesora u Imotskom. Tamo je roditelj prijavio profesora matematike koji, gle čuda, koristi ocjene od nedovoljan do odličan pa je tako rušio nekoliko učenika koji nisu imali pojma na ispitu. I dok se ime profesora razvlačilo na sve strane po medijima, ime roditelja koji je prijavio ostalo je 'poznato redakciji'.

Čovjek je korektno, pošteno i stručno odrađivao svoj posao, a roditelj učenika koji se nije potrudio naučiti za dovoljan navukao mu je inspekciju na vrat. U redu, ovdje barem nije bila anonimna prijava. Ali svejedno, je li itko saznao ime tog roditelja? Nije. A je li kompletna javnost saznala ime profesora? Jest!

Peticija

Prije nekoliko mjeseci jedna je profesorica iz Rijeke na internetu pokrenula potpisivanje peticije za ukidanje mogućnosti anonimnog prijavljivanja učitelja, nastavnika i profesora. Jer doista, dosta je bilo! U peticiji se kaže da prosvjetari nisu protiv toga da se kontrolira njihov rad, ali su protiv toga da inspekcija izlazi na teren na svaku anonimnu prijavu koja im stigne na stol.

Protiv su toga da ih se prijavljuje za gluposti. Među tim anonimnim prijavama je većina neutemeljenih ili baziranih na rekla - kazala sistemu. Svaki izlazak inspektora na teren nastavniku je stres. Pročešljava mu se kompletna administracija, sjedi mu se na nastavi i secira sat na mikrokomadićke, a sve to je najčešće vrlo neugodan doživljaj. 

Peticiju je potpisalo 8123 nastavnika. Više od polovine njih je zasigurno imalo neugodan bliski susret s inspekcijom i anonimnom prijavom. Jer anonimno prijavljivanje nastavnika je IN. 

U Školi za život nastavnicima je data veća autonomija pa je za očekivati i porast anonimnih prijava. Zato je sad pravo vrijeme za izmjenu Zakona o prosvjednoj inspekciji. Treba napokon stati na kraj silnim neutemeljenim prijavama. Također, onoga tko prijavljuje, ali uzevši u obzir samo prijave pod punim imenom i prezimenom, treba kazniti, ako nikako drugačije onda  novčano, ako inspekcija pokaže da je prijava bila neutemeljena. 

Tko će nastavniku nadoknaditi stres ako i kad inspekcija pokaže da je zaista bila prijava bez temelja? Nadoknade štete nema, a gorak okus u ustima ostaje trajno. 
U MZOS, gdje je peticija nedavno predana, obećali su da će se ići u promjenu Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Hajde, barem nešto. Živi bili pa vidjeli. 

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video