Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Za snimanje 'vrućih' scena Tara Spades teško da je mogla zamisliti bolju kulisu od Hrvatske

Za snimanje 'vrućih' scena Tara Spades  teško da je mogla zamisliti bolju kulisu od Hrvatske
Varaždinski.hr, Tara Spades

Već tri dekade Hrvatska, naime, izgleda kao set filma za odrasle u kojem jebe lud zbunjenog

Ovalni ured na Pantovčaku

'Joj, Mate, jesmo li to trebali napraviti', pitala je vidno zbunjena predsjednica Republike savjetnika za unutrašnju politiku nakon što ju je ovaj besramno iskoristio s namjerom da zadovolji svoje niske strasti.

Povratka međutim više nije bilo. Brozova bista, uklonjena s Pantovčaka, već je bila omotana najlonom i na putu za Kumrovec.

'Joj, Mate, jesmo li to trebali napraviti?'

Upravo to je, tvrdi Nacional, napisala nesigurna Kolinda Grabar-Kitarović svom savjetniku Mati Radeljiću nakon što je Maršal prije četiri i pol godine deložiran s Pantovčaka.

Poruka, složit ćete se, zvuči više kao da ju je napisala punašna tajnica u Ovalnom uredu za vrijeme Clintonova mandata, a ne predsjednica jedne države. Disfunkcionalne, doduše, ali ipak države.

Iako je u razgovoru za opskurni Hrvatski tjednik, na pitanje je li Josip Broz najveći hrvatski izdajnik i zločinac, predsjednica vrlo decidirano odgovorila da ga je ona maknula iz svog Ureda i da je samim time poslala jasnu poruku što misli o njemu, sada ispada da cijela ta operacija ipak nije bila njena ideja.

Čini se da su se ideološkim pitanjima na Pantovčaku bavili prvenstveno njeni savjetnici. Što je ona, uostalom, jednom prigodom i potvrdila kazavši kako su je upravo oni uvjerili u priču da je 'ZDS' stari hrvatski pozdrav.

Od početka mandata, od prvih postizbornih intervjua i one skandalozne inauguracije, KGK zapravo ne radi ništa drugo osim što traži način kako bi se podala rigidnoj desnici, a da pritom ostane politički nevina u očima međunarodnih institucija.

U skoroj budućnosti upravo bi joj ta desnica, koja joj je u međuvremenu okrenula leđa, mogla doći glave.

Ako je vjerovati Nacionalovim izvorima, njeni dojučerašnji prijatelji i saveznici, koji su sad stali uz Miroslava Škoru, barataju s otprilike hiljadu SMS poruka i dvjestotinjak mailova koje je KGK slala svom nekadašnjem savjetniku za unutrašnju politiku i planiraju ih ako bude trebalo koristiti u predizbornoj kampanji.

Ako do toga dođe, predsjednica bi se mogla naći u vrlo nezgodnoj situaciji. Kako doskočiti tom problemu? Rješenja, naravno, uvijek ima.

Iskusna u diplomaciji, mogla bi se, recimo, osloniti na staru provjerenu fintu, majku svih opravdanja, i kazati da joj je netko hakirao elektroničku poštu.

Racija na Braču

Mjesec i pol nakon što je smijenjen s pozicije ministra uprave, policijski istražitelji pretresli su kuću Lovre Kuščevića u Nerežišćima na Braču.

Zanimaju ih, čitamo, afere s nekretninama, suspektna prenamjena poljoprivrednih zemljišta u građevinska, kriteriji utvrđivanja lista s pravom prvenstva otkupa POS-ovih stanova na kojima se, nećete vjerovati, našao i Kuščevićev šogor, i tako dalje i tome slično.

Priču o Augijevim, pardon, Lovrinim štalama koje su s vremenom postale vile za iznajmljivanje turistima dubljeg džepa sigurno već znate napamet pa je ovdje nećemo ponavljati.

Nekog bi možda, ovako na prvu loptu, ova vijest mogla iznenaditi. Kakav sad pretres? Ta prošlo je, ponavljamo, mjesec i pol otkako je Kuščević odletio iz Vlade.

Dosadašnja praksa bila je, naime, takva da su ministri, koji su bili osumnjičeni za višemilijunske afere i smijenjeni pod pritiskom medija i javnosti, jednostavno bivali premješteni na neku drugu, manje eksponiranu poziciju.

Najčešće su jednu stranu Markova trga zamjenjivali drugom, nakon čega ih, za dan ili dva dok se galama nije stišala, više nitko ne bi pitao ništa. Dalje je klapalo sve po starom.

To je otprilike ista ona špranca po kojoj, primjerice, Crkva svećenike pedofile, bez ikakvih realnih posljedica, lifra iz jedne župe u drugu.

Unatoč tome, ne treba gajiti nikakve iluzije da će policijska racija na Braču polučiti rezultate koji bi doveli do rasturanja lokalnih gangsterskih ćelija ili, ne daj bože, do procesuiranja besprizornih otočkih kabadahija.

Najzanimljivije što će istražitelji naći u Kuščevićevoj vili svest će se na koncu na jednu fotografiju poglavnika Ante Pavelića. Eno vam je tamo gore, na kaminu, uredno složena odmah do biste Franje Tuđmana.

Za obranu doma uvijek spremni Kuščević brzo se snašao pred novinarima.

'To nije fotografija Pavelića', kazao je bivši ministar, 'to mi je djed ili pradjed, ne znam sad točno.'

Antelogijski! Kapa do poda, majstore!

Ćeraćemo se još

Napadi na hrvatske građane srpske nacionalnosti pretvaraju se u stvar dnevne rutine.

Nakon zadnjih premlaćivanja u Uzdolju i Đevrskama, hrvatska politička elita uglavnom je farizejski osudila nasilje dodajući poslije toga onaj neizbježni, šupački 'ali'.

Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac Hrvatsku je usporedio s NDH. Onda je Miroslav Škoro njega usporedio s Aleksandrom Vučićem. Ruža Tomašić usporedila ga je s Raškovićem, Martićem i Babićem.

Zvuči obećavajuće. Ćeraćemo se još.

Kraljevi demagogije

Ivan Vrdoljak, šef HNS-a – da, to još uvijek postoji – kazao je da 'narodnjaci' vjerojatno neće dati podršku nijednom dosad istaknutom predsjedničkom kandidatu ili kandidatkinji.

Svi su oni manje-više otišli ili previše lijevo ili previše desno, a HNS je stranka građansko-liberalnog smjera.

Jadna mu majka. Smjeru, mislimo.

Odluku će, kaže, donijeti u rujnu.

Naježili smo se, moramo priznati. Bez podrške HNS-a, predsjedničke kandidate zasigurno očekuje bezbroj neprospavanih noći.

Savršena kulisa za dobar porno film

Iako je turistička sezona, sudeći po dosad objavljenim podacima, podbacila, slavnih gostiju ni ovog ljeta ne manjka.

Nakon Cristiana Ronalda, Salme Hayek, Jon Bon Jovija i drugih, Hrvatsku je posjetila i slavna glumica Tara Spades, dobro poznata posjetiteljima Pornhuba.

Kako javljaju portali, filmska diva odmor u Hrvatskoj provodi radno. Vjerujemo da odabir ljetne destinacije nije bio slučajan. Bolju kulisu za snimanje 'vrućih' scena teško je mogla zamisliti.

Već tri dekade Hrvatska, naime, izgleda kao set filma za odrasle u kojem jebe lud zbunjenog.

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video