Vijesti / Kolumne

BRANKO DETELJ: SEDMIČARENJE

Gotovinu nije dotukao ni metak u Čadu ni sud u Haagu, ali ovaj film sigurno hoće

Gotovinu nije dotukao ni metak u Čadu ni sud u Haagu, ali ovaj film sigurno hoće
Varaždinski.hr, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Budući da je neslavno 'propao' na festivalu u Puli, sugeriramo uvrštavanje 'Generala' u program nadolazećeg Trash Film Festivala.

Dan pobjede

O proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti teško je napisati nešto dostojanstveno budući da je središnja svečanost u Kninu i ove godine bila miljama daleko od bilo kakvog dostojanstva. 

Umjesto toga, dobili smo red patetike, red bijesa, red sumanutih političkih istupa, retoričkih besmislica i red nezaobilaznog ustaškog orgijanja. 

Umjesto svečanosti kakva se u pristojnim zemljama očekuje na obilježavanju jednog od najvažnijih datuma u novijoj nacionalnoj povijesti, tako barem kažu, okupljanje u Kninu u pravilu se iz godine u godinu pretvara u jeftini politički kurveraj. 

Dvadeset i četiri godine nakon rata, Hrvatska djeluje kao da će rat početi sutra. Dvadeset i četiri godine nakon rata, Hrvati su posvađani sa svojim susjedima, sami sa sobom i sa zdravim razumom. 

Ako se složimo oko toga da je 'Oluja' bila legitimna ratna pobjeda, onda danas više ne bi trebalo biti sporno ni to da je završila moralnim posrnućem. 

Taj moralni debakl svake nam godine početkom kolovoza pokaže svoje novo lice.

Nije u mecima sve

Kako valjda i priliči, jedna od glavnih zvijezda kninske proslave bila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Njen je nastup u najmanju ruku bio toliko neuobičajen da se kuloari već danima zabavljaju pričom o mogućem predsjedničinu pijanstvu. 

Mi joj čašicu viška sasvim sigurno nećemo zamjeriti, između ostalog i zato što bi nas to nepotrebno odvuklo od merituma stvari. Dovoljno dugo, naime, pratimo njeno političko djelovanje i znamo da joj, ako su blamaže i skandalozno ponašanje u pitanju, alkohol nije potreban. 

Upamtit ćemo onaj grop u grlu, onu suzu u oku, kada je govoreći o obrani voljene domovine priznala s kakvim se demonima grižnje savjesti morala boriti. 

'Najradije bih bila uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u mecima i u suočavanju s onima koji su ispred vas.' 

Zvuči nevjerojatno, ali isto to, da nije dakle sve u izravnom suočavanju s neprijateljem, shvatio je tada i veliki domoljub Miroslav Škoro, njen današnji protukandidat na predsjedničkim izborima. Pa se umjesto mecima za Hrvatsku odlučio boriti pjesmom. I to sa sigurne udaljenosti. Iz Amerike.

Suvremeni fašizam

Ako ste uopće sumnjali u to, kninsku su svečanost i ove godine svojim defileom i urlanjem 'Za dom spremni' uveličali i pripadnici IX. bojne HOS-a 'Rafael vitez Boban', predvođeni notornim Markom Skejom, kojem se fašističke ideje ne roje samo u glavi, nego se vrlo jasno manifestiraju i u imidžu. 

'Za dom spremni' je stari hrvatski pozdrav, otprilike kao 'Hvaljen Isus i Marija' u crkvi, poučio je Skejo okupljene novinare, a ovaj put klicao se za poginule i za 'našu Nezavisnu Državu Hrvatsku'. 

Ne treba posebno naglašavati da su se pred Skejinim salutiranjem manje-više svi pravili gluhi. Prvenstveno tu mislimo na one koji gluhi nipošto ne bi smjeli biti, a to se političari i policija. 

Od radikala su, znamo, vrlo često gori oni koji normaliziraju stvari. Poput, primjerice, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji je rekao da ustaški pozdrav nije prihvatljiv, ali ga se ipak ne može osuditi. 

Znate već napamet tu priču, stvari nisu crno-bijele, treba ih gledati u kontekstu, motivacija, kohezija i tako dalje i tome slično. Ustaški pozdrav međutim oduvijek pripada samo jednom kontekstu, a to je kontekst primordijalnog zla. Takav je bio '41., a takav je i danas. 

Nakon što smo trideset godina sustavno relativizirali karakter NDH, nakon što smo uspješno minirali sve mostove s nasljeđem socijalizma i porušili tri hiljade spomenika iz NOB-a, nakon što smo zanijekali većinu jasenovačkih žrtava i odslušali bezbroj misa za Poglavnika, danas svjedočimo kako na temeljima ustaštva iz četrdesetih godina prošlog vijeka niče jedan novi fašizam, neoustaštvo koje je isto tako utemeljeno na mržnji i koje, kako reče Dejan Jović, jednakim žarom napada drugačije, manjine i pojedince, koji se ne uklapaju u zadane ekstremističke narative. 

'I otrovna biljka koja iznova niče mora narasti prije no što rasprostre svoj otrov. Mi smo tek na početku suvremenog fašizma koji ne treba uspoređivati s krajem fašizma iz dvadesetog stoljeća, već s njegovim početkom' (Rob Riemen).

General

Kad smo se već dohvatili teme i spomenuli glavne zvijezde, vrijedi zabilježiti i to da je ovogodišnja proslava protekla bez jednog važnog gosta. 

Ante Gotovina, umirovljeni general i jedan od najvažnijih aktera 'Oluje', ove je godine odlučio zaobići Knin. Bit će da čovjek vodi računa o svom zdravlju. 

U medijima ga je ovih dana ionako bilo sasvim dovoljno. Barem posredno. Naime, u kina je napokon stigao Vrdoljakov 'General', inspiriran likom i djelom pakoštanskog legionara.

Ne sjećamo se kada smo zadnji put gledali nešto slično. Punokrvni spektakl svakog će filmoljupca prikovati za stolac. Nakon gotovo svake scene gledatelj se pita što ga još čeka do kraja. 

Budući da je neslavno 'propao' na festivalu u Puli, sugeriramo uvrštavanje u program nadolazećeg varaždinskog Trash Film Festivala. 

Riječ je o filmu koji bi trebali pogledati svi. Osim možda samog Gotovine. Ako ga nije dotukao metak u Čadu ni sud u Haagu, ovaj film sigurno hoće. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video