Vijesti / Kolumne

PIŠE: Gordana Foder

Škola nije besplatno čuvalište djece

Škola nije besplatno čuvalište djece
Varaždinski.hr

'Najlakše je sjesti i kukati kako su škole zatvorene za djecu preko ljetnih praznika. To što su se djeca živa skuhala u zagušljivim neklimatiziranim učionicama posljednja dva prevruća tjedna nastave nikoga nije briga. Netko bi ih u takvim neljudskim uvjetima ostavio čitavo ljeto.'

Zadnji dan nastave jedva su dočekala djeca, ali i nastavnici, dok su roditelji većinom u brigama što, kako, kamo i kuda s djecom do početka nove nastavne godine. Takvo pitanje samo dokazuje kako se školu smatra besplatnim čuvalištem djece. 

Bebisitanje

Pitanja i žalbe roditelja koja su navedena u tekstu vecernjeg.hr su prenesena s jednog foruma. U tekstu koji je objavio Vecernji.hr jedna mama izražava zabrinutost kako joj je dijete predškolac i kako će cijelo ljeto biti u vrtiću, ali da ju jako brine kamo će s djetetom sljedećeg ljeta kad završi prvi razred. 'Mislila sam, nadala se da škola ima nekakav program za djecu koju nema tko čuvati, ali nema.' Gospođo draga, potpuno ste promašili svrhu škole. Škola nije čuvalište za nezbrinutu djecu, škola je odgojno - obrazovna ustanova. 

'Moja upravo završava 1. razred. I nemam pojma što ću. Jedna baka može poslužiti samo na kratko, na tjedan - dva, kod druge klinka sama neće na duže od 5 minuta...'.

Opet se puca u prazno. Ako dijete ne želi kod vlastite bake biti dulje od 5 minuta, kako će onda biti s nekim nepoznatim, u nepoznatom okruženju 8 - 9 sati koliko majka radi? Osim toga, što je to za odgoj ako dijete ne želi biti s vlastitom bakom? 

Škole kao čuvališta

'I mene bi zanimalo rješenje jer i moja kćer završava prvi razred ove godine. I čini mi se nevjerojatno da problem 'djeca na praznicima - roditelji rade' nije riješen institucionalno, poput vrtića.' Škola nije i ne može biti vrtić. Nije svrha škole čuvanje djece koja su prerasla vrtić. 

Ljudi se čude kao da su preko noći uvedeni ljetni praznici, kao da ih nikada do sad nije bilo. Ono, škole su oduvijek radile i imale širom otvorena vrata za svoje učenike cijelo ljeto. Pa sad, eto, odjednom toga nema. Kako su nekada, djeca su bila sama kod kuće, ključić od stana na špagicu oko vrata, naučili su ih roditelji podgrijati ručak i morali su se fiksnim telefonom javljati roditelju na posao svakih sat - dva vremena.

Igrala se ekipa vani u blatu ili prašini, bez mobitela i tableta i računala, na dječjim igralištima i pazili su jedni druge. Sjećam se jedne svoje prijateljice koja je od petog razreda osnovne škole i sama ujutro kuhala ručak jer su roditelji ujutro radili. Kad gle čuda, sad odjednom su ljetni praznici i roditelji nemaju kamo s djecom. 

Uduge za čuvanje djece

Bilo je na forumu i potencijalnih rješenja za ovaj problem kao što je osnivanje ljetne udruge za djecu čiji bi prostor financirao grad ili županija. Nitko nije lud da besplatno čuva tuđu djecu. Prijedlog glasi: 'Osnujte udrugu (vrlo je jednostavno) i tražite od grada /županije da vam osigura besplatan prostor tijekom ljeta, i to najbolje u školi. Udruga može zaposliti honorarca ili honorarce koji će osmisliti igraonicu za djecu. Podijelite trošak za honorar i to je to'. Međutim i to ima svoje probleme, a on je taj da tada u školi treba biti netko od osoblja kako bi dežurao, jer prostor škole nije baš javno dobro. A učitelji, kao i tehničko osoblje škole, imaju pravo na svojih 30ak dana godišnjeg odmora, od 15. srpnja do 20 kolovoza. 

Ja ti omogućim odlazak na more, a ti mi čuvaj dijete

Jedan od jačih prijedloga za čuvanje djece je vrlo omalovažavajući: 'Treća je mogućnost da djecu pošaljete na more (ako imate svoj prostor) i date osobi koja će ih čuvati mogućnost da bude na moru (možda sa svojim djetetom ili obitelji) i da se zauzvrat brine o vašem djetetu (bez naknade, ali na moru).'

Dakle ona sirotinja koja nema novaca za preskupi nam Jadran, a nema ništa 'svojega' na moru, morala bi zauzvrat što njuši more čuvati vaše dijete. Kao da je to nemala odgovornost brinuti se o nečijem tuđem djetetu. Ono, i dok nečijeg psa čuvaš brineš o njemu i nije ti svejedno, a kamoli briga o tuđem djetetu. I to još na moru, daleko od roditelja. Ali kao moraš biti sretan jer si 'na moru'. 

Reakcije

Naravno da su na članak izašle svakakve reakcije. Na primjer, jedan komentar glasi: 'Razmazili ste deriščad i sad neće kod bake ni 5 min?! I sad bi porezni obveznici trebali plaćati čuvanje razmaženke cijelo ljeto. I to u školama koje ni klimu nemaju.' ili: 'Danas ti ne znaš kud bi s djetetom, a sutra dijete neće znati kud bi s tobom. Ironično ali istinito. Ipak, čudi me ta silna neaktivnost katoličkih sredina koje bi mogle ne samo pomoći društvu (kroz brigu o djeci i starima) nego i uspostaviti zdravu društvenu kičmu sustava koji se u komunizmu izgubio. Onako kako to čine po Njemačkoj, Austriji itd.'

U nekim se komentarima kaže da ne znaju kud bi s djecom oni roditelji koji izjavljuju: '…kako je super što dijete ide u školu prirode ili u Grad mladih s vrtićem jer će se mama i tata pet dana odmoriti.'

Postavlja se i pitanje što je s roditeljima koji rade i noćnu smjenu, treba li škola onda osigurati i noćna dežurstva za čuvanje djece. 

Problem

Zaista je razumljivo da je roditeljima problem kome ostaviti dijete pod ljetnim praznicima, pogotovo ako je dijete još malo, završilo tek prvi ili drugi razred. Ali, gdje ima volje ima i načina. Postoji student servis gdje se može naći nemali broj studentica koje su voljne  čuvati djecu preko ljeta za prihvatljive novce (da, plaće su male, ali ako imaš dijete moraš se i žrtvovati za njega).

Najlakše je sjesti i kukati kako su škole zatvorene za djecu preko ljetnih praznika. To što su se djeca živa skuhala u zagušljivim neklimatiziranim učionicama posljednja dva prevruća tjedna nastave nikoga nije briga. Netko bi ih u takvim neljudskim uvjetima ostavio čitavo ljeto. 

Držimo palčeve roditeljima da nađu tko će brinuti o njihovoj djeci preko praznika i želimo im vruće i ugodno ljeto. 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video