Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORDANA FODER

Mali Englezi

Mali Englezi
Varaždinski.hr

'Sad je, najsvježije, isplivalo zgražanje nad slikovnicom 'Hrabrica' jer su nekoga ilustracije u slikovnici podsjetile na muški spolni organ. U principu, svatko vidi ono što mu nedostaje.'

Već dugi niz godina učenici od prvog razreda osnovne škole u školi uče pod obavezno jedan strani jezik. Najčešće je to engleski jezik, a u ponekim školama uči se kao prvi strani jezik i njemački ili neki drugi jezik. To je dobro, to je odlično. Djeci (i odraslima) treba znanje što više stranih jezika u životu. Nikad se ne zna gdje će završiti, kamo se odseliti.

Meni bolje ide engleski nego hrvatski

Međutim, događaju se i situacije kao što smo je ova koja slijedi. Naime, skupina učenika na početku četvrtog razreda bila je na terenskoj nastavi i u jednom trenutku ugledali su lijepe školjke u izlogu jedne trgovine suvenirima.

Jedna djevojčica pokaže prstom na školjke i uzvikne: 'Gle, shell!'. Pa nastavi: 'Joj, kako se ono to na hrvatskom zove?', pogleda učiteljicu u pratnji pa joj objasni: 'Meni bolje ide engleski nego hrvatski.' Mala mrdnula iz svog rodnog hrvatskog mjesta u životu nije, mama i tata beknuti engleski ne znaju. 

Što reći? Dijete od deset godine, a već se pravi Englezicom. Ovakvo dječje pretvaranje se još i može probaviti, ali pitanje je od kud vjetar puše, dijete nije samo došlo do izjave kako joj bolje ide engleski nego hrvatski.

Vjerojatno se mama pred susjedom hvalila kako njezinoj djevojčici bolje ide engleski nego hrvatski jer engleski ima pet, a hrvatski jedva jedvice neki nategnuti vrlo dobar.
Lijepo je kad roditelji hvale svoju djecu.

Lijepo je i kad su djeca svjesna svojih kvaliteta. No, ipak bi ponekad trebalo pripaziti da se ne ide u krajnost s izjavama pa se izgubi realna slika o vlastitoj vrijednosti, što kod djece često može prijeći u pretvaranje i gledanje ostale djece svisoka.  

Psihosomatske bolesti kod djece

Dobro je i kad je dijete samosvjesno, sigurno. Onda vjerojatno neće imati psihosomatskih tegoba u školi kao što su glavobolje i trbuhobolje. Roditelji nerijetko odlaze liječniku s djetetom kad se ono žali na glavobolju ili bol u trbuhu prije odlaska u školu.

Međutim, ukoliko liječnik ne otkrije tjelesne uzroke bolova, vjerojatno dijete ima stres od škole. Možda su roditelji pred dijete postavili prevelika očekivanja, možda se dijete boji neuspjeha, škola mu je veliko opterećenje da ne razočara roditelje ili da ne dobije kaznu ako doživi neuspjeh.

'Ako se dijete i nakon negativnih rezultata testiranja i dalje žali na bol u želucu ili na glavobolju, uzrok možda nije fiziološke prirode, već je riječ o psihosomatskom problemu najčešće uzrokovanom emocionalnom reakcijom na stres', kažu stručnjaci. 

Stručnjaci preporučuju i: 'Umjesto da se fokusiraju na bol, roditelji bi trebali pokušati odvratiti djetetove misli, pružiti mu moralnu potporu te nastojati ustanoviti postoji li nešto zbog čega je dijete preplašeno, tjeskobno ili pod stresom. Kada se ustanovi izvor straha ili anksioznosti, trbobolja najčešće prestaje.'

Dijete može i glumiti probleme s vidom koristeći tu slabovidnost kao izgovor za neuspjeh. To izgovaranje na slab vid ponekad može potrajati toliko dugo da ni samo dijete više ne zna što je istina.

Na psihosomatski uzrok valja posumnjati kada liječnik ne otkrije nikakvo oštećenje vida ni očnu bolest.

Neobjašnjivi napadaji kašlja također mogu imati psihološke uzroke.

'Neki bolovi su kratkotrajni, no ako se dijete žali na bolove kroz period od dva do tri mjeseca te ako ne postoji nikakav fiziološki uzročnik tih bolova, riječ je najčešće o psihosomatskim tegobama', kaže dr. Kentner - Figura.

Uglavnom, s djecom treba razgovarati, ne treba ih pritiskati niti od njih zahtijevati nemoguće jer ih na taj način, pritiscima možemo odvesti u neku psihosomatsku bolest. To što su mali ne znači da nisu pod stresom. 

Nepoćudna lektira - po tko zna koji put

Prvo je počela hajka na lektirni naslov Bum Tomica zbog seksualno neprihvatljivih sadržaja u tom romanu za djecu. Nema veze što devedeset posto onih koji su kritizirali roman taj isti roman nisu pročitali, ali pročitali su negdje iščupane dijelove romana pa su mislili da znaju sve (kako to obično i biva s najvećim kritizerima).

Zatim je proganjan kao pedofilsko štivo Ferićev Anđeo u ofsajdu. Onda se opet našlo neko djelo po kojem se dizala hajka. Sve zbog nekih fantomskih seksualnih sadržaja koji bi mogli otrovati dječje znanje o tome da su ih donijele rode ili su pronađeni u kupusu.

Sad je, najsvježije, isplivalo zgražanje nad slikovnicom 'Hrabrica' jer su nekoga ilustracije u slikovnici podsjetile na muški spolni organ. U principu, svatko vidi ono što mu nedostaje. Hrabrica je u lektiri za prvi razred osnovne škole već više od dvadeset godina, postoji ta jedna slikovnica s uvijek istim ilustracijama i navodni 'spolni organi' još nikome nisu upali u oko.

Međutim, kako zaista svatko vidi ono što želi vidjeti, u zadnje vrijeme haraju internetom fotografije tih spornih ilustracija uz sveopće zgražanje moralno pravocrtnih žena i ponekih muškaraca pokvarene mašte i prljavih strasti. Kao da dijete u prvom razredu osnovne škole nešto asocira na spolne ili neke druge organe. Mislim, stvarno, ljudska je glupost neograničena.

Car je gol

Postoji jedna udruga učitelja. Udruga je neprofitna, ali ako želiš biti član, platit ćeš godišnju članarinu 100 kuna. Udruga organizira prilično zanimljive, korisne i kvalitetne tečajeve. Interes je za te tečajeve velik. I članova i nečlanova Udruge.

Pa su u Udruzi odlučili da naprave anketu kome da tečajevi budu namijenjeni, svima ili samo članovima. Reklo bi se 'Ni kod babe nema džabe'. Pa je anketa sročena tako da indirektnom ucjenom (ili ćeš biti član Udruge ili zaboravi na tečajeve) prisili sve zainteresirane nečlanove Udruge da se učlane u Udrugu.

Računica je jednostavna. Sto članova jednako deset tisuća kuna. Dvjesto članova jednako dvadeset tisuća kuna. I tako dalje. Totalno neprofitno. I kad je dijete povikalo 'Car je gol!', odnosno halo ljudi ovom anketom nabijate broj članova, dobilo je batina, vritnjak  i zatvorena vrata ispred nosa.

Jer je dijete naljutilo upravni odbor Udruge. A kad se kritizira one koji ne znaju komunicirati, onda ti oni demonstrativno okrenu leđa ili ti odvale šamar. Kao djeca u vrtiću. 

Ako nekome zazvoni u uhu koja bi to Udruga bila nisam odgovorna, svakom asocijacije idu na njegovu dušu. 

Živjeli učitelji. Učitelj je učitelju vuk. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video