Vijesti / Kolumne

RUŽNI, PRLJAVI, ZLI

Vrdoljakova škola za političko preživljavanje

Vrdoljakova škola za političko preživljavanje
Varaždinski.hr, Sandra Simunovic/PIXSELL

Predsjednik HNS-a sada se trudi uvjeriti nas u to kako je cijeli svoj politički i moralni kredibilitet stavio na kocku samo zato da bi nam djeca, kako kaže, dobila šansu...

'Dvadeset godina čekamo da reforma uđe u školu, da uđe u učionicu, nije to lako, da je lako ne bi dočekalo nas', mrtav hladan izgovara predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak komentirajući početak nove školske godine i jedne zasad još uvijek po mnogo čemu neizvjesne odgojno-obrazovne avanture ambiciozno nazvane Škola za život.

Zabezeknuti gledatelj ispred televizijskog ekrana u nevjerici traži nekakav oslonac. Koga to 'nas'? Što je ovo? News Bar? Ne, ma kakvi, riječ je o središnjem Dnevniku nacionalne televizije. Vis-a-vis Vrdoljaku ne stoji Domagoj Zovak, urednik satiričnog Prime Timea, nego smrtno ozbiljni Đurica Drobac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vrdoljak se ne da smesti, kako komedija odmiče sve jače gazi papučicu gasa, sad već potpuno uživljen u ulogu spasitelja hrvatskog školstva.

'Podnijeli smo teške batine, ja osobno, nije bilo jednostavno, ali smo se vratili onom iskonskom bavljenju politikom. Imamo obrazovanje bez ideologije, vratili smo obrazovanje struci. Naučili smo lekcije, ali smo donijeli rezultat.'

I dok nepodnošljivo snishodljivi voditelj polako šalta temu na brodogradnju, frapirani gledatelj, sad već ozbiljno uzdrman aperkatima Vrdoljakove egomanije i šarlatanstva, u polusvjesnom stanju leži na parketu ispred televizora, ne nalazeći pritom odgovor na pitanje tko je u cijelom tom cirkusu groteskniji, Vrdoljak koji trabunja o nečemu o čemu realno vrlo malo zna ili HRT koji ga najozbiljnije intervjuira.

Ostaje, naime, nejasno zašto bi netko iole ozbiljan - pogotovo nakon onog prošlogodišnjeg vratolomnog manevra koji je na koncu rezultirao galopom pod skute Plenkovićeva HDZ-a, unatoč višemjesečnom uvjeravanju javnosti u suprotno - Vrdoljaka i njegov HNS, čiju politiku po zadnjim anketa podupire oko jedan posto glasača, uopće smatrao odgovornim i relevantnim političkim faktorom.

Baš kao što se prošloga ljeta trudio uvjeriti nas u to da ni po koju cijenu neće koalirati s HDZ-om, predsjednik HNS-a sada se trudi uvjeriti nas u to kako je cijeli svoj politički i moralni kredibilitet stavio na kocku samo zato da bi nam djeca, kako kaže, dobila šansu.

Sipajući pohabane frazetine o školstvu koje je napokon lišeno ideologije i prepušteno struci, predsjednik HNS-a zorno pokazuje da uopće ne razumije o čemu se zapravo radi kada govorimo o reformi obrazovanja.

Nećemo ovdje trošiti vrijeme objašnjavajući da Škola za život ne predstavlja fundamentalnu, sveobuhvatnu reformu obrazovnog sustava. Osim toga, cijeli taj projekt trenutačno je u takvom stanju da ga svojim najjačim adutom može smatrati samo neki trećerazredni politikant koji se iz petnih žila trudi natjerati pokoju kap vode na svoj presahli politički mlin.

Forsirajući zavodljivu priču o vlastitoj zabrinutosti za budućnost vaše djece, Vrdoljak zapravo pokušava opravdati svoj pornografski deal s HDZ-om. Baš kao što je taj isti HDZ monopolizirao rat i domoljublje, predsjednik HNS-a sad na isti način pokušava monopolizirati reformu obrazovnog sustava.

Ne znam za vas, ali da je ovdašnje školstvo zaista njegova privatna briga, kako nas uvjerava ovih dana, i da je moje dijete početkom tjedna moralo krenuti u školu ustrojenu po mjeri Ivana Vrdoljaka, ja bih, vjerujte mi, najozbiljnije razmislio o tome da ga iz takve škole ispišem što prije.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video