Vijesti / Otvoreno

SVE PET!

3, 2, 1, kreni!

3, 2, 1, kreni!
Varaždinski.hr

Nova školska godina dočekana je kao i svaka nova godina, uz pjesmu i veselje, šampanjac i vatromet. Čekali su je, naravno, prosvjetari, u nadi da će ova nova godina biti bolja, uspješnija, kvalitetnije plaćena i manje stresna...

Nova školska godina počela je u subotu, prvog rujna, a trećeg rujna starta nova nastavna godina. Čisto da ponovimo za one neupućene koji redovno miješaju pojmove školska i nastavna godina.

Doček

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nova školska godina dočekana je kao i svaka nova godina, uz pjesmu i veselje, šampanjac i vatromet. Čekali su je, naravno, prosvjetari, u nadi da će ova nova godina biti bolja, uspješnija, kvalitetnije plaćena i manje stresna. Zaželjeli su prosvjetari jedni drugima zainteresirane i pristojne učenike, nenaporne roditelje, manje administracije, razumne ravnatelje, neprisutne savjetnike i još mnogočega drugoga. U moru problema koji ih tište, male plaće i potplaćenost su manje bitna stavka, iako ne i nebitna. Umjesto konfeta bacali su se prošlogodišnji ispiti koji su čuvani po razrednim ormarima. Doček je protekao svečano i dostojanstveno, kako to samo prosvjetari znaju.

Administracija

A protekla dva tjedna pripreme za novu nastavnu godinu tekle su kao i svake godine. Pisali su se: godišnji okvirni nastavni planovi, planovi građanskog odgoja, planovi izvanučioničke nastave, planovi za projekte, planovi za DOP, DOD; INA-u, kriteriji ocjenjivanja, prilagođeni programi, individualizirani programi, godišnji plan rada razrednika u razrednom odjelu, plan sata razrednika, vremenik pisanih provjera, mjesečni plan...pardon my French ako sam što zaboravila.

Tako svake godine teku pripreme za doček nove školske godine. Dva tjedna piskaranja.

Udžbenici

U sredinama gdje učenici dobivaju besplatne udžbenike, učitelji su odradili i posao koji im nigdje ne piše u opisu ostalih zaduženja, a taj je razvažanje udžbenika po školi, sortiranje i podjela roditeljima. Od, recimo devet udžbenika i radnih bilježnica u četvrtom osnovne, samo su dva koja se nasljeđuju, odnosno dobivaju rabljeni. Sedam ih je novih. Jer su radni. I zbog ta dva rabljena, naslijeđena udžbenika roditelji i opet popunjavaju prijamnice i obvezuju se da će udžbenike vratiti cijele i neoštećene. Prijamnice nitko nikada više ne pogleda, ali glavno da ih roditelji ispune i potpišu.

Suglasan sam da potpišem suglasnost

O potpisivanju suglasnosti ima se što pisati. Osim što su do sada roditelji potpisivali suglasnost za nabavku dodatnog pribora i ispita, pa su potpisivali suglasnost da smijemo s učenicima van iz škole na izvanučioničku nastavu (jer bez suglasnosti roditelja ne smiješ s djecom ni do susjedne ulice) i suglasnost za fotografiranje i objavljivanje fotografija na web stranicama škole, po novom zakonu trebamo suglasnosti roditelja i da dozvoljavaju djetetu da ide na dopunsku ili dodatnu nastavu te na izvannastavne aktivnosti. To je za sada ukupno šest, sedam suglasnosti koje se moraju u školi čuvati tri (3) godine. Kako se to zove? Gomilanje papira. Eto tako.

Kao da učitelji nisu na staru godinu izbacili iz svojih učionica hrpe prošlogodišnjih ispita koje su dužni čuvati do nove godine, treba im još nakrcati učionice dodatnim papirima. Još malo pa ćemo tražiti suglasnost da učenika za vrijeme nastavnog sata slobodno pustimo na wc.

Pripreme za doček prvašića

Nema da nema, u pripremama za doček prvašića svega ima. Glavno i osnovno je priprema priredbe za doček novih učenika. Lazanje složene od reda pjesme, reda recitacija, reda plesa i reda igrokaza. U pravilu ne bi smjele trajati dulje od dvadeset minuta jer dječica od šest, sedam godina imaju pažnju od desetak minuta.

Nadalje, učiteljice prvašića iskazuju svoju Pinterest kreativu od bedževa s imenima za svako dijete, ukrasa za klupu, kič panoa od kojih bi se metodičarima likovne kulture kosa dizala na glavi, cvjetića, leptirića, sova, krokodila, bubamara svih boja i veličina, s dvije do sedamdeset i dvije točkice, zvjeradi razne velike i male, brojki i slova, ma boli glava od silnog kiča. Rade se okviri gdje se gurne glava za fotkanje u znak sjećanja na prvi dan škole, printaju se diplome u znak sjećanja na prvi dan škole, sve ovisi o volji, želji i kreativnosti učiteljice/učitelja. Ništa od toga nije obvezno, ono 'pod moraš'. Nekako se samo po sebi 'očekuje' od učiteljice budućih prvaša da se to napravi.

Prvašiće tako dočekuju pokloni na klupama - sokići, čokoladice, rasporedi, olovčice - koliko koja škola ima novaca da nabavi poklončić, da privuče dijete da dođe u školu i drugi dan. Ako nešto vrijedi ne treba mu reklama, ovako ispada da je škola fuj pa ju treba reklamirati, a dječicu potkupljivati da dođu u školicu.

Škola za život

Nisam do sada riječ napisala o Školi za život i reformi. Niti neću nešto pisati dok se neće vidjeti prvi rezultati. Unaprijed osuđivati nešto i kritizirati neviđeno nema smisla. Strpljiv - spašen, kad vidimo kako reforma klizi ili posrće ima vremena za osvrt na nju. Za sad mi samo neopisivo na živce ide reklama koja se svakodnevno vrti na TV-u i radiju. Što je previše, previše je.

Kako znaš da je netko učitelj?

Znaš da si učitelj... Kad te netko pita koliko imaš djece, a ti odgovoriš: 25!

Sretna nova godina!

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!