Vijesti / Kolumne

RUŽNI, PRLJAVI, ZLI

Njeni obrazi možda jesu obrazi seljanke, ali njeni načini nipošto nisu načini gospođe

Njeni obrazi možda jesu obrazi seljanke, ali njeni načini nipošto nisu načini gospođe
Igor Kralj / PIXSELL, Varaždinski.hr

Ponašanje predsjednice u Rusiji nije simpatično ni zabavno, kako nas ovih dana pokušavaju uvjeriti tuđim uspjehom opijeni komentatori navijači – simpatično i zabavno zapravo su jedine dvije riječi koje se ni u primisli ne bi smjele koristiti u tom kontekstu – nego je prije svega skandalozno.


Činjenica da ga tijekom polufinalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Hrvatske i Engleske kamere ni jednom nisu uhvatile u kadar i da nakon trijumfa Dalićevih pulena nije postao predmetom histerične sprdnje na društvenim mrežama, sugerira zaključak da se premijer Andrej Plenković u VIP loži moskovskog stadiona Lužnjiki ponašao kudikamo pristojnije od svoje kolegice Kolinde Grabar-Kitarović koja je svojim prisustvom, hm, uveličala slavlje na prethodne dvije utakmice. 

Znači li to da premijer domovinu voli manje nego što je voli predsjednica? Da mu je samim time manje stalo do uspjeha nogometne reprezentacije? Ne bih rekao. Prije će biti da premijer Plenković nema u planu kandidaturu na predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati dogodine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je i bilo za očekivati, Kolinda Grabar-Kitarović sve je karte bacila na petparački populizam, lukavo računajući kako će se sve kritike na njeno neprimjereno ponašanje automatski tumačiti kao nedostatak domoljubnog zanosa i nezadovoljstvo uzrokovano uspjehom nacionalne nogometne vrste.

Unatoč tome, valja reći da njeno ponašanje u Rusiji nije simpatično ni zabavno, kako nas ovih dana pokušavaju uvjeriti tuđim uspjehom opijeni komentatori navijači – simpatično i zabavno zapravo su jedine dvije riječi koje se ni u primisli ne bi smjele koristiti u tom kontekstu – nego je prije svega skandalozno.

Njeni obrazi možda jesu obrazi seljanke, ali njeni načini nipošto nisu načini gospođe, da se poslužim rječnikom velikog Arsena Dedića. Njeni su načini lišeni lijepih manira i elementarne kulture. Pokušavajući nas uvjeriti u to da je upravo ona sastavni dio neponovljivog uspjeha nogometne reprezentacije, Kolinda Grabar-Kitarović potpuno je prihvatila manire jednog odmetnika od hrvatskih zakona i siledžije koji joj je svojedobno organizirao rođendanske terevenke.

Kako to objasniti da bude jasnije? Pristojan čovjek dostojanstven je u pobjedi i u porazu. Zna kontrolirati emocije i smatra to rezultatom lijepog kućnog odgoja. Pristojan čovjek drži vilicu u lijevoj, a nož u desnoj ruci, ne prdi i ne podriguje u društvu, niti briše masnu bradu stolnjakom. Isto tako, pristojan čovjek ne upada u svlačionicu prepunu polugolih i oznojenih fudbalera. Ne unosi se drugima u lice i ne skače poput jopca po svečanoj loži kada momčad za koju navija zabije gol, dok jedna polovica prisutnih u nelagodi okreće glavu, a druga vadi mobitele i snima cijeli taj cirkus dobro znajući da prisustvuje povijesnom trenutku i da se nešto slično teško može ponoviti.

Ponašanje hrvatske predsjednice može biti zabavno, primjerice, tek nekim imperijalistima s Otoka, koji sve nas ovdje, na brdovitom Balkanu, doživljuju kao necivilizirano dinarsko pleme. Ako ste ovih dana bacili oko na engleske novine, bit će vam jasnije o čemu govorim. Njena ruska odiseja ogledni je primjer kako se tuđi uspjesi vrlo efektno mogu upregnuti u jaram vlastite promocije.

Čak i kada fizički ne može nazočiti mečevima u Rusiji, predsjednica ne ispada iz štosa, pa je tako i summit NATO-a u Bruxellesu iskoristila za dilanje nacionalnih dresova, od kojih je jedan pripao Donaldu Trumpu, čovjeku koji, sva je prilika, na karti svijeta ne zna pronaći Kaliforniju, a kamoli Hrvatsku.

Što li će tek biti ako kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić u nedjelju nakon utakmice podigne trofej Julesa Rimeta namijenjen pobjedniku mundijala.

Jedno je sigurno, najava Kolindina dolaska na finale u Moskvu svakoga tko iole drži do dostojanstva i lijepih običaja ponašanja mora ispuniti latentnom tjeskobom.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video