Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORAN ŠTIMEC

Nezaposlenost u Varaždinu svega 5%, ali može i bolje - u HNS-u i SDP-u teži nuli

Nezaposlenost u Varaždinu svega 5%, ali može i bolje - u HNS-u i SDP-u teži nuli

Nezaposleni ste? Umorni od sjedenja na burzi? Dosta vam je  pisanja molbi na koje nitko ne odgovara? Gladni ste kruha? Ne očajavajte! Isprobajte ovu nevjerojatnu i posve bezbolnu metodu koja je pomogla tisućama hrvatskih građana!

Bogomdanka (34): Bila sam očajna. Godine su prolazile, a ja nisam mogla pronaći baš nikakav posao. Djeca rastu, jedno mlađe, drugo starije, a suprug muškarac, možete zamisliti kako nam je bilo. Već sam bila izgubila svaku nadu, no tada sam, na preporuku prijatelja, odlučila isprobati taj Haenes o kojem su svi pričali. Uvjeravam vas, tako mi partijske knjižice, moji problemi nestali su preko noći! Danas sam sretna i zadovoljna, radim kao pomoćna savjetnica u Agenciji za kontrolu rada agencija za kontrolu agencija i obožavam svoj posao!

Dionizije (43): Nije bilo lako, životario sam na samome rubu, razmišljao, priznajem, i o najcrnjim scenarijima. Bio sam se odao kocki, alkoholu, drozi, pa čak i, teško je to prevaliti preko usana, ženama. No, tada, na samome dnu, nešto se u meni prelomilo, začuo sam unutarnji glas: 'Probaj Esdepe, probaj Esdepe!' Poslušao sam ga i, evo, život mi se stubokom promijenio! Danas sam posve druga osoba! U potpunosti sam uvjeren da je tome pridonijela moja plaća na mjestu ravnatelja Centra za upravljanje centrima za upravljanje.

Navlakuša (28): Diplomirala sam egiptologiju i bugarski, paralelno završila medicinu te specijalizirala kirurgiju i, za svaki slučaj, na ekonomiji doktorirala s temom o hrvatskom narodnom preporodu. No posla ni za lijek, odbijalo me, kao, zbog prekvalificiranosti. Ipak, zahvaljujući prijatelju koji već godinama konzumira Haenes, uspjela sam dobiti posao koordinatorice pražnjenja septičkih jama u lokalnoj komunalnoj tvrtki! Nevjerojatno, ali metoda djeluje i na daljinu, dovoljan je bio tek jedan telefonski poziv!

Ne oklijevajte! Nazovite odmah i odaberite Haenes ili Esdepe i svi vaši egzistencijalni problemi bit će riješeni! Prvih troje kupaca na poklon dobiva i nevjerojatan set za višekratno klistiranje - s ugrađenim ogledalom!

(Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.)

***

Vjerojatno niste ni znali, no nezaposlenost u gradu Varaždinu u ovim trenucima iznosi svega 5 posto. Pohvalio se tim svjetlim podatkom ovoga tjedna na sastanku s novinarima gradonačelnik Goran Habuš. Iako naizgled zaista izvanredno ostvarenje, koje brojkama, praktički znanstveno, dokazuje ono čemu svi građani ovoga kraja svjedoče iz prve ruke - praznim burzama i punim novčanicima, zapravo je riječ o više nego slabašnom rezultatu usporedi li se ta brojka s postotkom nezaposlenih članova, uzmimo tek dva 'slučajna' primjera, županijskih ispostava Hrvatske narodne stranke ili Socijaldemokratske partije. Među članstvom tih dviju interesnih organizacija, prilično je izvjesno, nezaposlenosti - nema.

Naime, problemu nezaposlenosti u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u našem gradu i u našoj županiji, ne pristupa se stihijski, kako bi neupućeni mogli pomisliti, nego strateški i nadasve promišljeno. Strategijom su tako osmišljene tri glavne mjere za smanjenje galopirajuće nezaposlenosti. Prva mjera nosi naziv 'Otjeraj ih iz zemlje', druga mjera nazvana je 'Briši ga iz evidencije zbog najmanje pizdarije', a treća mjera brendirana je sloganom 'Budi i ti zaposlen, učlani se u stranku!'.

Građani zbunjeni, ne znaju konzumirati li Esdepe ili Haenes

Tek koji sat prije negoli se gradonačelnik pohvalio niskom stopom nezaposlenosti, i sam je dao doprinos njezinu smanjenju. Na sjednici Skupštine tvrtke Tehnološki park direktorom je imenovan Josip Borak. Riječ je o agronomu po struci, završio je uz to i neki studij na 'onom' VERN-u, kao i nekoliko edukacija vezanih uz biznis i europske fondove. Dokazao se, rečeno je, i kao direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije, upravo one AZRA-e koja je, uz GARA-u, na ovim prostorima notorni primjer za ilustraciju uhljebljivanja 'ljudi od povjerenja'. Treba li spomenuti i da je Josip Borak među brojnima koji su također 'probali Haenes'?

Neki drugi su pak 'probali Esdepe'. No ono što kod mnogih Varaždinaca i Varaždinki koji bi rado negdje radili i za to primali neku plaću stvara nedoumicu je - u koju se točno stranku učlaniti. Tako bi vam možda, ako ciljate na mjesto direktora Turističkog ureda ili ravnatelja Dječjeg vrtića, više mogla pomoći konzumacija Esdepea.

No za donošenje ispravne odluke ipak je potrebno konzultirati one koji redovitije prate stanje na tome 'tržištu rada'. Poslušajte njihov savjet i dok si rekao 'vertikala vlasti' približit ćete se na korak ostvarenju svojih snova. Ali požurite, jer nakon parlamentarnih izbora situacija bi se mogla dodatno zakomplicirati!

Naguravanje oko mrvica bačenih ispod stola

'Jesmo li došli do toga da je zabranjeno biti član političke stranke pa bi se na nečiji društveno-politički angažman trebalo gledati kao na otegotnu okolnost pri zapošljavanju?', graknut će, kao što to nerijetko i rade, apologeti političkog kadroviranja.

Odgovor je: da, nažalost, došli smo do toga. Jer, zapravo, kada bi cijela priča zaista završila tek političkim kadroviranjem na lukrativne javne funkcije, poput onih u, da nabrojimo tek dio njih, Tehnološkom parku, Turističkoj zajednici, Dječjem vrtiću, Slobodnoj zoni, AZRA-i, GARA-i ili Šarabari, to bi se moglo smatrati tek, nazovimo je tako, društvenom devijacijom. Nepoželjnom, ali donekle podnošljivom.

Međutim, imamo tu nesreću da svjedočimo potpunom rasapu uređenih društvenih odnosa. Uživo možemo promatrati kako se kancerogeno tkivo širi i svakoga dana guta nove žrtve - one koje su 'probale Haenes ili Esdepe'. Jer po sasvim istom načelu poput opisanog naguravamo se, grebemo i glođemo i za stare pljesnjive mrvice bačene ispod stola.

Društvo ovisno o politici nesretno je društvo

Vapite li za većom ili manjom crkavicom koju biste mogli staviti u džep na stručnom osposobljavanju u nekoj javnoj službi, ili bi možda svoj spas probali potražiti u nekoj obrazovnoj ustanovi radeći kao čistačica, ma ne tražite ništa više od toga, ili ste se voljni okušati, sada su aktualni upravo ti natječaji, kao asistent u nastavi? Bolje vam je da 'uzmete Esdepe ili Haenes'. Ili barem da poznajete nekog tko ih je već uzeo i tko je za vas spreman podići telefonsku slušalicu.

Kada osjećamo grižnju savjesti i nismo sigurni jesmo li učinili pravu stvar time što se nismo učlanili u stranku, što nismo potegnuli vezu, što nismo podigli slušalicu, onda znamo da je sve otišlo kvragu. Društvo izvrnutih vrijednosti bolesno je društvo. A 'društvo ovisno o politici nesretno je društvo'. Kao što to pjesnik (jednom negdje) reče.

Goran Štimec - Dežurni namćor - 1.10.2015.

Sve kolumne autora pronađite ovdje.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video


Vezani članci