Vijesti / Kolumne

Odluke teške milijune eura

Odluke teške milijune eura

Za sve one koji nisu imali priliku neki dan slušati proslavljenog nogometnog suca Pierluigija Collinu prenosim neke od njegovih misli i savjeta za poduzetnike. Prezentacija je uglavnom uključivala način na koji donosimo odluke te brojne primjere iz nogometa. Za vas ću izdvojiti najbitnije zaključke i prevesti ih s nogometnog na jezik poduzetnika.

Rješavanje problema

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže Collina, da bi problem mogli riješiti moramo poduzeti slijedeće korake:
- uočiti problem (Zvuči jednostavno, a možda to i nije uvijek lako.)
- analizirati problem (Moramo shvatiti zašto je problem uopće nastao.)
- razviti nekoliko opcija za njegovo rješavanje (Može, dogovoreno.)
- odabarati najbolje rješenje (Naravno.)
- izvršiti najbolje rješenje (Ništa lakše.)

Kad smo detaljno odradili sve ove faze i shvatimo da možda moramo mijenjati ključne stvari u našem poslovanju moramo biti svjesni činjenice da je promjenu teško napraviti.

Lakše je voziti po starom, uhodanom i dobro znanom putu.

No, s druge strane, ne poduzimanje ničega, ne riješavanje problema je uvijek gora opcija.

Collina zaključuje da ne preživljavaju, odnosno ne postaju uspješni uvijek najsposobniji ili najtalentiraniji, već oni koji se najbolje, najlakše i najbrže prilagođavaju novonastalim okolnostima te puno rade na sebi.

Ako nismo spremni mijenjati se, primjenjivati nove taktike, vjerojatno ćemo u jednom trenutku prestati napredovati i razvijati se, a to će uzrokovati staganciju i pad. Ja bih rekla, ako vi ne vježbate, budite sigurni da netko tamo negdje diže utege i pobijedit će vas prvom prilikom. Budite toga svjesni u svakom trenutku.

Da biste bili spremni na promjene, bitno je biti korak ispred. Kontinuiranom analizom stanja, dobrom pripremom, analizom konkurencije, vlastitih resursa, kretanja na tržištu, uočavanjem promjena navika svojih potrošača, moguće je predvidjeti situaciju i reagirati unaprijed.

Koliko ćete biti brzi u realizaciji promjena?

Bit ćete brzi onoliko koliko je brza vaša najslabija karika. To može biti proizvod, odjel, zaposlenik, kapaciteti, lokacija, brend, logistika, iskustvo... Izanalizirajte svoje kapacitete i resurse jer morate znati snagu i mogućnosti svoje najslabije karike.

Suočavanje s pogreškama/promašenim penalima/krivim sudačkim odlukama

Pomislite koliko milijuna eura vrijedi odluka jednog nogometnog suca kao što je Collina... Odnosno koliko je vrijedila? Nisam zapamtila cifre jer mi se već zavrtilo u glavi od tih brojki ili možda od odbljeska Collinine frizure, ali uglavnom radi se o ogromnim novcima.

Nakon što razmislite o vrijednosti jedne odluke, razmislite o stresu koji ima nogometni sudac međunarodnih utakmica, sekundama koje ima za donošenje odluke te količinu pritiska pri donošenju odluke kad tribine 'gore'.

U svom svakodnevnom radu neki manageri isto osjećaju takav pritisak kod donošenja odluka jer odlučuju o prihodima i rashodima tvrtke, mogućim gubitcima, blokadama, radnim mjestima... No dobro, manageri obično imaju bitno više vremena za donijeti odluku. Ipak se ne radi o sekundama, a postoji i mogućnost ponovljene snimke, što sudac na nogometnom terenu nema.

Kako smanjiti pritisak i pojavu pogrešaka?

Kaže Collina dobra priprema i vlastito samopouzdanje smanjit će broj pogrešaka, ali prije ili kasnije greške će se dogoditi. Da bi 'preživjeli' pogrešku, potrebno je naučiti iz nje, shvatiti zašto je do nje došlo i krenuti dalje.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci