Bal(j)e svuda, svuda oko nas

Mislim da će Josipa Lisac morati mijenjati tekst svoje pjesme.

Borba za pozicije u punom je jeku, a treba izdržati još puna dva tjedna. Bez obzira kako će izgledati sastav nove Vlade, moramo se nadati da je rast gospodarstva napokon ispred nas. A kako to potvrđuju i vanjski, nezavisni analitičari, koji nisu članovi naših parlamentarnih stranaka, onda je to stvarno dobra vijest.

Zbog izbjegličke krize mnoge hvata opet neka zebnja i strah, a nesigurnost je uvijek plodno tlo za plasiranje priča o vanjskim neprijateljima. U tom slučaju susjedi s lijeve i desne strane, pa čak i preko ceste dobro posluže za to. Dok neki igraju nogomet s balama, neki ponovo putuju na naš račun, ali to sad nikog više nije briga, sad je bitnije jesu li poruke poslane putem facebooka ozbiljne, neozbiljne ili ironične.

Poduzetnici rade, političari slave

Da budemo na čisto, službeni profil predsjednice samo je jedan od kanala preko kojih komunicira s javnošću. Ona je izabrala kako i što će komunicirati, nema onda izvrtavanja nakon poslane poruke. Gdje joj je bio PR-ovac kad je pisala poruku? Na gablecu?

Poduzetnici cijelo to vrijeme rade i šute jer nemaju vremena dići glavu. Treba raditi kako bi se bal isfinancirao. I prije i nakon izbora poduzetnicima neće biti ništa puno bolje, a ni gore, a njihov uspjeh ovisit će i dalje o njima, njihovoj sposobnosti prilagođavanja novim situacijama, tržištu, inovacijama i kupcima.

Poreza je navek bilo i bu i bolje nam je da delamo. I kmeti su plaćali poreze. 10 posto je išlo državi, 10 posto vlastelinu i 10 posto Crkvi. Danas plaćamo 25 posto PDV-a i još hrpu drugih poreza i prireza za koje nema ni mjesta u mojoj kolumni. Naravno da poduzetnici ne stignu glavu dići. Treba te novce zaraditi.

Shvaćajući teret koji treba podnijeti i poreze koje su im na leđima, uz realnu sliku o administraciju i papirima koje treba rješavati da bi vodili svoju tvrtku, pitaju me poduzetnici početnici može li se uopće uspjeti u Hrvatskoj u poduzetništvu? Tko bi lud danas uopće otvarao svoju tvrtku?

Hrabri, ludi ili mudri?

No, valjda ima dosta ludih jer novootvorenih tvrtki je sve više. Razlozi otvaranja su brojni. Naravno, brojni otvaraju i iz nužde. Kako god, povećanje broja novootvorenih tvrtki je pozitvno jer se rađaju nove ideje, nove inicijative, nova radna mjesta, a mnogi će shvatiti da imaju sposobnosti koje nisu ni znali da imaju.

Uspjeti u Hrvatskoj? To ne ovisi o Hrvatskoj, to ovisi o vama. Ovisi o sposobnosti prilagodbe, načinu nošenja s preprekama, brzini i snalažljenju u novim situacijama, investiraju u nove tehnologije, inovacije i svoje znanje. Poduzetnički duh i kreativnost treba razvijati i graditi od malih nogu.

Neki kad zapnu, prepreka će im biti poticaj da nešto naprave još bolje, da iskreiraju novu i drugačiju ponudu, novi proizvod ili da krenu na neko novo tržište. Drugi će kad zapnu kriviti političare, situaciju, krizu, birokraciju, uhljebe, sudbinu i dopustit će sami sebi da zaglave. Uvijek je stvar izbora te glavna razlika između onih koji napreduju i onih koji stagniraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije