Vijesti / Kolumne

Međimurska banda je imala kartu viška za Ryana Binghama, kak odbiti takši poziv

Međimurska banda je imala kartu viška za Ryana Binghama, kak odbiti takši poziv

Ko je uopće Ryan? Da ne duljim, to je tip koji je napisal stvar 'Weary Kind', koja je svojevrsni 'lajtmotiv' iliti 'tema' filma 'Crazy Heart' iz 2007., odličnog filma o country muzičaru i njegovim padovima i garavom životu, a glumac glavni i divlje srce filma je odličan Jeff Bridges, koji je sve stvari u filmu otpjeval i odsviral. Svakak pogledati.

No, nije ni bitno. Godine 2007. je Bingham izdal svoj odličan prvijenac 'Mescalito' i tu me je dobil. Neki vele country, a ja velim americana. Jer, da ga jebeš, nije samo country. Ima rokenrola, bluesa, westerna, znači svega onoga kaj je 'američka' mjuza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svirka u klubu Struja, Jabuka puta tri

I zato je super. Priznam da sam do jučer bil upoznati sa samo dva albuma Ryanova, ali kaj. I to mi je bilo dosta da se z bandom međimurskom zajaše do Minhena na svirku. Zvali su me dečki z Črečana prije par meseci sa spikom: 'Geci, ne jebi po tavanu, imamo kartu viška za Binghama vu Minhenu, ojdi z nami, bume se zafrkavali, bume pili i gitru cepali'.

I kak odbiti takši poziv? Odma su me dobili i zabeziciral sam si taj 12. listopad i Binghamov konc. Svirka je bila u odličnom klubu imena 'Strom' iliti po naški - Struja. Klub je mrak, nekaj tipa Jabuka, ali puta tri. Jedno 500 ljudi stane. Ovo sve kaj pišem su moje osobne procjene i ekvivalenti, tak da najte kaj zameriti ak sam kaj fulal ili krivo procjenil. Tu i tam se nekaj i popije, ne?

Već na prvoj štaciji pokazalo se da nebumo žedni

No, idemo dalje. Krenuli smo iz Črečana vjutro i već je prva štacija Ormož-Hofer pokazala ono čega sam se i najviše nadal. To je da nebumo žedni. Kaj reči, osim da sam otprl prvu pivu i dok sam ju suknul, več smo prošli Sloveniju. No tak smo se jedno 8 vur lagano cukljali i trusili pive do Minhena, di nas je ugostil moj dobar prijatel Gero, koji je več 35 let tam gore. Fala, Gero.

Lepo smo se smestili i v dučkas po augustinere. Fakat nisam lošu pivu pil v Njemačkoj. Finjak.

Popivši par pića, uputismo se ka Štromu na konc. Zadnje vreme nemam nikakvuh očekivanja. Da malo pojasnim. Dok sam bil mlađi, jako sam bil uzbuđeni i nabrijani na svirke, koncerte i općenito na sve. Kaj nije ni loše. Ali srce jako tuče. Nekad se čovjek razočara. Nema goreg osjećaja. Dok si ful unutra, a ništ se ne dogodi. Praznina. No valjda učimo dok smo živi.

Sound je bil fantastičan

Tak sam ja nakon stotina svirki i koncerata počel drugačije gledati na stvar. Jednostavno, više mi ništ nije prenapeto u smislu da se nekaj ful jako iščekuje i nabrijava. Tak sam išel i na Binghama. I bilo je jebeno! Ono, ufuravanje u svirku iz stvari u stvar. Sjajno! Odličan sound. Čul se svaki ton.

Možda sam izgubil djelomično volju jer me tu kod nas u Hr, Bosni i Srbiji zna sound zvuka na svirki razjebati. Očeš si pogledat bend koji znaš da je odličan, ali, jebiga, sound je u banani. I kak neš onda pil?

Došli smo do tih godina kad je sound najbitniji. A jučer je bil fanatastičan. Sve se čulo kristalno, nisam mogel vjerovati. I to je bil ključ uspjeha.

Ryan Bingham vodi bend kak se to treba delati. Solistima, gitaristu i violinistu, daje puno prostora da se izraze i prosviraju do maksimuma. Ta spika mi se jako dopala, nije sve onak šturo i zadano, nego je ko neka polu-improvizirana fešta, puna muzičkog elana i virtuoznosti. Ono kaj ja smatram mjuzom, u svojoj punini i biti. Odlično dinamički posložena set lista s izmjenama bržih/žestokih/poletnih stvari s lakšim akustičnim i skoro pa sentiša. Strašno dobro.

Čak i Gero, stari skeptik, je rekel: 'Jura, to je to'

Ryanu je glas ko da bude svaki čas pukel, na rubu promuklosti i to daje jedan specifičan čar i draž celoj priči. Di me je posebno dobil i osvojil je bil moment na kraju bisa kad je pozval dečke iz predgrupe na stejđ i s njima je otprašil dve stvari. Lepa gesta za kraj vrhunske svirke.

No sad sam otišel ful 'Aleksandar Dragaš'... Da ne zadavim, preporučam svima da si skinu par Ryanovih albuma i da ufate svirku ak bu negde tu blizu, fakat se to nebi trebalo propustiti, bar ne onaj koji voli rock,country i western mjuzu.

Gero, stari skeptik i izvrstan poznavatelj mjuze, je posle svirke rekel: 'Jura, to je to'. Onda je sve jasno.

A kak smo posle u pivnici svirali za rakiju, to je skroz druga priča.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci