Vijesti / Kolumne

(NE)KULTURNA POSVUDUŠA

I. K. Sakcinski učlanio se u SS gardu

I. K. Sakcinski učlanio se u SS gardu

Otišla sam u petak na Kukuljevićev party u Varaždinske Toplice. Zvao je neki akademik iz Matice hrvatske da dođemo, jer takva se fešta ne propušta, bit će droge, sexa i tamburaške glazbe, rekao je napaljeno.

Zagrijavanje za partijanu počelo je na imanju Tonimir ponad Varaždinskih Toplica. Tu je Kukuljević svojedobno s ilircima drmao žestice i pjevao Čavoglave. U obilasku imanja predsjednica ogranka Matice hrvatske Varaždinskih Toplica Božena Filipan rekla nam je da su Sakcinskom jednom umjesto pelina njegovi frendovi ilirci podvalili apsint pa je tako ušlagiran otišao u Sabor misleći da je Branimir Glavaš i počeo kipati po austro-ugarskim komunjarama. To su u petak organizatori jako lijepo prikazali igrokazom koji su izveli glumci Ljiljana Bogojević i Robert Plemić u ulozi Kornelije i Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

- Slavni stališi i redovi! Nabijem na tuki cara Franju Josipa! Tko je on da zabranjuje ime ilirsko?! U našoj izbornoj jedinici u Saboru, u raznim strankama, sjedi pun kurac zastupnika i nitko ne zastupa naše interese! Jebem mater i austrijskom ministru Alexanderu Bachu i njegovom apsolutizmu! On će meni u mojim toplicama prodavat centralizaciju i germanizaciju, tu gdje je Brixi prevodio Alana Forda na hrvatski, alo, pazite, na hrvatski! A ne njemački, pičke austrijsko-mađarske, jebalo vas jodlanje i komunističke federacije u kojima po dozvole moramo ići u Beč kao nekad u Beograd! – tripovao je dok su ga neurotoksini iz apsinta još jače nabrijavali.

- Nabijem i bavarske princeze koje smo prašili na studijima u Beču! – hvalisao se, a zastupnici, uključujući i mađarone, počeli su udarati nogama o pod odobravajući, ali to se nije svidjelo Kukuljevićevoj supruzi Korneliji.

- E sad je dosta, nema više igranja iliraca i mađarona, idi se otrijezni na termalni izvor. Sad kad ste nadrmani, svi ste hrabri, a Jurana i Sofiju si pisao na njemačkom, kao mađaron, Zar ne možeš biti pravi hrvatski muškarac bez te odvratne rakije – kvocala je Kornelija – kloni se lošeg društva, onog sumnjivog Ljudevita Gaja, čije ti prezime sve govori o njegovim devijantnim sklonostima, što očekivati od čovjeka koji za svaki fonem u hrvatskom jeziku želi uvesti jedan grafem latiničkog pisma?! – protestirala je otkrivajući Ivanu Kukuljeviću mane njegovih prijatelja.

Svi smo zapljeskali zbog izvrsno prikazanoga povijesnog događaja, a naročito su oduševljeni bili neki toplički gradski vijećnici.

- To je dokaz da je Ivan Kukuljević Sakcinski preteča HDZ-a – rekao je predsjednik topličkog HDZ-a Franjo Prstec približavajući nam se sa šampanjcem u ruci – slobodno to napišite u novinskom izvještaju. Nekad Sakcinski i Kornelija, danas Karamarko i Josipa Rimac, političari, zastupnici, jezikoslovci, umjetnici, velikani... – nadahnuto je govorio, poput Sakcinskog u Saboru.

Imalo je smisla. Ako je Sakcinski prvi u 19. stoljeću isfurao domoljublje da bi dobio društveno priznanje, onda je HDZ to napravio prvi u 20. stoljeću. Nema se što za prigovoriti. Napisala sam natuknicu u blokić da moram citirati riječi Prsteca, no pojavila se gradonačelnica Goranka Štefanić i istrgnula mi natuknice.

- Ako je Sakcinski bio preteča ikoje stranke, onda je bio preteča HNS-a! On se zalagao za slobodan izbor životnog stila, što se vidjelo i po igrokazu, i da moramo imati snage izbaciti kukolj iz žita. Kao što smo mi Čačića – izdominirala je Goranka.

I to je imalo smisla. Napravila sam nove natuknice. Iako sam piarovka za HDZ, Goranka je snažna žena i u ovom je trenutku najutjecajnija osoba u Toplicama pa ću se radije, kao i svaka novinarka koja drži do sebe i svoje budućnosti, prodati za dva klipiča i tri jeger-kole na Kukuljevićevu partyju.

Učenički tamburaški zbor je svirao, a školski literarni sastavi dosađivali su nam, onako jednolično čitajući, bez ikakve promjene u intonaciji, svojim retardiranim sastavcima o Kukuljeviću. Sakcinski je bio najbolji, najveći, sunce je žuto, nebo je plavo, koga boli kurac, nema mi veće debilane nego kad učiteljice tjeraju svoje netalentirane učenike da ovako dosađuju i sami sebi i ljudima koji ih slušaju.

Podijelila sam učenicima svoje posjetnice.

- Ako želite pravi sastavak, javite se meni, za 50 kuna napisat ću vam takve radove da će vam se nastavnici napaliti, a učiteljice navlažiti čitajući ih – ponudila sam im svoje usluge.

Taman kad su prestali čitati, začula se pjesma 'Geburt einer Nation' od Laibacha. Učenici iz tamburaškog zbora uvrijeđeno su bacili tambure. Mladež HDSSB-a u crnim košuljama sa zastavama i bakljama na čelu s Branimirom Glavašom otjerala je tamburaše. Na ramenima su imali prekriženi zlatni mač i munju.

- Kukuljević je bio preteča Slavonske sokolske garde i HDSSB-a i to ćeš napisat u članku – naredio mi je Glavaš točeći mi u čašu od šampanjca vino na kojoj je bila etiketa s Hitlerovim likom.

- Po čemu to zaključujete?

- Po tome jer ja tako kažem.

- Neću to napisati. Ne prodajem se baš jeftino.

- Kako si došla ovamo?

- Automobilom.

- Ako naslov kolumne ne bude 'I. K. Sakcinski učlanio se u SS gardu', moglo bi se dogoditi da ti se akumulator isprazni.

Rahela Fulir Kiš - (Ne)kulturna posvuduša - 4.11.2015.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci