Vijesti / Kolumne

Ja sam učitelj, koja je tvoja supermoć?

Ja sam učitelj, koja je tvoja supermoć?

Naslov u originalu glasi: I teach, what's your superpower?

Ma koji Batman, Superman, Spider woman, Zoro ili Godzilla, to su teški amateri naspram učiteljica. Objasnit ćemo u ovoj kolumni zašto je tomu tako.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Facebook – globalna zbornica

I učitelji(ce) imaju profil na Facebooku. I baš kao i svi ostali smrtnici, igraju igrice. Stavljaju poveznice na sve i svašta. Objavljuju fotografije. Uglavnom, ponašaju se kao sav normalan FB svijet. Osim u jednoj sitnici. Učiteljice su u kojekakvim prosvjetarskim FB grupama. I tamo ne pišu o tome kako se peku kolači ili kako se plete krivo – pravo. U svoje slobodno vrijeme, učiteljice u tim grupama, razmjenjuju iskustva, razmjenjuju nastavne materijale kućne izrade, konstruktivno diskutiraju o svojem poslu i kako ga unaprijediti. Najaktivnije su vikendima.

Zvončice

Nisu Zvončice vile iz Petra Pana. Zvončice su članice udruge učitelja pod nazivom Zvono. Nisu one niti obične učiteljice. One su posebna vrsta učiteljica. Ta vrsta ne odrađuje svoje redovne sate nastave, napiše obvezne pripreme, ispravi ispite i zadaće pa gleda koje će kolače peći ili kakav ručak kuhati, kako će uređivati cvjetnjak ili se pentrati na neko brdo. Zvončice, kad sve odrade što treba u redovnom zaduženju, kad namire sve ukućane i obave sve kućanske poslove, sjednu za svoja računala i stvaraju čuda.

Televizor im je samo predmet više u stanu s kojeg treba brisati prašinu. TV sapunice i serije su im nepoznanica. S računalom i softwerima su najbolje prijateljice. Pišu brže po tipkovnici nego što Maxim Mrvica prebire po tipkama glasovira. U nekoliko FB grupa koje su pod 'patronatom' Zvončica objavljuju se razni nastavni 'home made' listići, objavljuju se zanimljiva čuda izrađena u web 2.0 alatima, rađaju se doslovno najmaštovitiji nastavni materijali kojima se pomaže učenicima da lakše svladavaju nastavno gradivo.

Od Vardara pa do Triglava

Društvo je šaroliko: Sandra iz Zagreba, Višnjica iz Novigrada Podravskog, Buba iz Pule, Maca iz Cerića (inače poznatija kao kraljica eTwinning projekata), Branka iz Šibenika. Jadri iz Huma Na Sutli, Lidija, Snješka iz Zagreba, Vlatkica, Duda, Marina, Zvjezdana… i još mnoge, mnoge druge vrijedne učiteljice. Nađe se tu i pokoji učitelj, ali budući da su rijetki u struci, rijetki su i u grupama. Zato kolegu Miljenka nikako ne smijemo izostaviti.

No, nisu samo u tim grupama aktivne učiteljice iz Hrvatske. Uključuju se sa svojim idejama i materijalima i kolegice iz BiH i Srbije. Teško je sada nabrojati baš sve 'superwoman' učiteljice. Neka mi ne zamjere one koje će čitati kolumnu, a nisam ih spomenula.

Statisti u kukuruzu

Naravno, kao i svugdje, i u tim FB grupama ima statista u kukuruzu. Zvončice drže i održavaju jedan učiteljski portal, zapravo zbirku s nastavnim materijalima s kojeg materijale skida tko stigne. I roditelji učenika, i studenti, i učenici sami, ali i učiteljice kojima ponestane materijala i ideja za rad pa pet minuta pred sat jure do računala, otvaraju portal (ili FB grupu), te grčevito kopaju po zbirci koju su stvarale te čudesne Zvončice dok su one dan prije bezbrižno šetale po šumici ili čeprkale po cvjetnjaku umjesto da se pripremaju za nastavu.

Lijepo je što se ljudi koriste tim uradcima marljivih učiteljica, zato su i rađeni, zato ih i Zvončice dijele, ali nije lijepo što se pri korištenju materijala krše autorska prava pa korisnici najčešće izbrišu ime autorice, a riječ 'hvala' većini je potpuna nepoznanica.

Fanatici

Često se u grupama može vidjeti izjave tipa: 'Jedva čekam vikend da napravim nove listiće.' Ili: 'Sad ne stignem, za vikend ću raditi.' I slično. Nedavno je tako Šibenčanka Branka 'digla' u nedjeljno popodne petnaestak učiteljica, zaposlila ih da naprave slikovnu slovaricu za prvašiće i tako je nastala 'Nedjeljna online slovarica', na čijoj naslovnici piše: 'Za učenike 1. razreda osnovne škole, nastala jednog lijepog nedjeljnog popodneva…slučajnim i neplaniranim susretom, učiteljica razredne nastave sa svih strana Lijepe naše, na FB grupi Udruge ZVONO…od milja smo je nazvale: 'NEDJELJNA ONLINE SLOVARICA' ...jer smo uživale u stvaranju, druženju, zabavi i radosti dijeljenja koju prenosimo svima vama…'

Ista ta Branka je, uz kuhanje ručka, dok je desnom rukom miješala juhu, a lijevom slagala Brojanku, postavila istu u grupu uz status: 'Dok se ručak kuva, ja ne mogu vanka, stiže tako, evo, potpuna Brojanka'. Na radost i korištenje brojnima. Pogotovo statistima iz kukuruza.

Tri gracije

Ima zaista puno predanih učiteljica. Sposobnih. Marljivih. Neobičnih. Spomenut ćemo njih tri koje strše kao ivančice među tratinčicama. To su redom: Sandra, Dubravka i Višnjica. Neka se ostale ne naljute, ali ove tri su vanzemaljci. Sandra iz Zagreba, učiteljica, supruga, majka dvije djevojčice, s pravom nosi naslov 'žene, majke, kraljice' jer uz sve obiteljske obveze još stigne i raditi razne tutoriale, video uratke s objašnjenjima, nastavne materijale, proučavati web 2.0 alate, uređivati razne stranice na internetu, voditi web stranicu razreda i što-ja-znam-što-još-sve-ne.

Nema dovoljno prostora za nabrajanje Sandrinih aktivnosti. Toj ženi dan traje 30 sati. Buba (Dubravka) iz Pule je isto takva. Hiperaktivka. Ona održava besplatne (!!!) online tečajeve za rad s web 2.0 alatima. Višnja iz Novigrada Podravskog je dobra vila Zvončica, nema što ta učiteljica nema ili ne zna. Ako ne zna – naučit će. U roku odmah. Djeca s kojom ona radi nisu obična djeca. I uvjeti u kojima ona radi nisu baš normalni uvjeti. Ali ona ih je svojom predanošću napravila posebnima.

Zasluge za narod

Učitelj može napredovati u struci u zvanje učitelja mentora i viši stupanj – učitelja savjetnika. Propozicije za napredovanje su takve da to može postati svaka šuša jer nije neki problem skupiti bodove. Dovoljno je zapravo redovno dolaziti na stručne skupove i povremeno trpjeti studente u razredu.

Uz to se vodi i neka izvannastavna aktivnost, koja je zapravo redovno zaduženje svakog nastavnika i eto ti bodova. Sve učiteljice navedene u tekstu imaju bodova za pet savjetništava. Ali nisu učiteljice savjetnice. Neke čak nisu ni mentorice. Njihov rad često ne priznaju ni nadređeni. Takvo smo društvo. Zaključke prepuštamo čitateljstvu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci