Vijesti / Kolumne

(NE)KULTURNA POSVUDUŠA

Woody Harrelson sjebao varaždinske anarhiste

Woody Harrelson sjebao varaždinske anarhiste

– Dostići ćemo naftni klimaks 2015. Nakon toga cijena nafte skočit će do neba – rekao je Woody Harrelson pred kraj filma Ethos, koji sam s anarhistima gledala u Rupi u FOI-ju.

Dokumentarac je to s moćnom porukom. Sve više moći i bogatstva odlazi u ruke zlih kapitalista, koji uzrokuju ratove po svijetu kako bi povećali potražnju za proizvodima – oružjem, Milka čokoladama, Medžik Dragonom i Ribarom – kako bi ih papci kupovali i tako još više kapitaliste činili bogatima.

– To ti je začarani krug, to je ChipSET kapitalističkih svinja – rekao je student koji je sjedio s nama u društvu.

Bio je tužan jer nije uspio dobiti sobu u Studentskom domu pa sad mora davati cijelo bogatstvo za stan od 15 kvadrata nekom lihvaru u Đureku.

– Ona kuja Marina dobila je pravo na sobu, a svi znaju da je jedva dala godinu. Ponovo je dobila dom jer joj je stari branitelj, i to lažni, jebote, lik govori da je uništio tri tenka jednom bombom. Smradovi prave veće mitove od sebe nego što su to radili jebeni partizani.

- Kako znaš da je lažni branitelj?

- Rekao mi je njegov brat. I nećak. Čak ga ni oni ne podnose.

- Zašto ga onda ne prijave?

- Ne znam.

- Prijavi ga ti.

- Ne mogu.

- Zašto?

- Lažni branitelji kapitalistički su isprdci. Ili je nastavak te riječi –tci? Nije važno. Oni koriste iste metode. Svi znaju za sebe da su smradovi, ali znaju i da se moraju držati zajedno jer će inače zajedno i pasti. Kažem ti, to je ChipSET kapitalističkih svinja.

- Šta je to ChipSET? – nisam se više htjela praviti da se kužim u te geekovske izraze.

- To je grupa čipova, skup integriranih krugova u svrhu koordiniranja rada sustava – zvučao je kao moj urednik kad se pravi važan zato što je studirao na FOI-ju.

- Ništa ti to ne razumijem, nadala sam se da je taj ChipSET neki njam njam kapitalistički proizvod, zvuči kao ime za čips ili neke Mentos bombone. Pa da malo ham-ham – glupirala sam se približavajući ruke prema ustima poput majmunice koja signalizira da je gladna.

Uvijek mi je dosadno kad slušam geekove, kao što je i njima dosadno kad ja pričam o Nietzscheu i njegovoj ideji 'vesele znanosti'.

- To je neka gay znanost? – provociraju me ovakvim pitanjima.

- Uglavnom, zato sam postao anarhist – zaključio je – Ne jebem više ni državu, ni zakone, ni policiju, ni vojsku, svi mi se oni mogu napušit kurca. Svoj ću život posvetiti borbi protiv sustava i autoriteta! – gnjevno je udario dnom boce Šveps tandžerine o stol.

- I što ćeš sad?

- Ono što sam radio i do sad.

Uzeo je crni sprej.

- Što ćeš s tim?

- Ja sam varaždinski Banksy, junak odmetnik – zatitrale su mu dlake u nosu i zaputio se prema uršulinskom samostanu.

Tamo je na zid napisao: 'Svi ste živi, ali umrli.' Zatim je otišao kod Vure i nasuprot na zid kuće napisao: 'Sloboda. Sad!!!'. Pored je bilo zaokruženo A.

U Šenoinoj se ulici pobljuvao od uzbuđenja. Mediji su pisali da je rigoleto bio od bijelog vina, ali je zapravo bio od tandžerine. Ja sam se pobljuvala u Kranjčevićevoj, mediji su pogodili da je riječ o rigancu od crnog vina. Iako sam im u demantiju spomenula da je u Šenoinoj izbljovotina od tandžerine i dodatak da preciziraju da je u rigoletu od crnog vina zapravo riječ o Ribaru, još nisu ispravili. Ako ne isprave u roku od sedam dana, tužit ću ih, imam na to pravo prema Zakonu o medijima.

Otišla sam u Konzum kupiti Dorinu na akciji.

- 'Oćeš malo? – ponudila sam informatičaru.

- Ne bih jeo to kapitalističko smeće pa čak ni da me murja tuče mokrim novinama – govorio je s gađenjem.

Kad smo se vratili u Rupu, bacio je dramatično ruksak na stol.

- Hoćeš znati tajnu?

- Aj' reci.

Iz torbe je izvadio hrpu fotografija, na kojima su bili raznorazni grafiti, polomljeni stupovi i ostali vandalski činovi i bacio ih na stol kao plaćeni ubojica koji dostavlja fotke trupla kako bi poslodavcu dokazao da je obavio posao.

- Sve sam ovo ja napravio, zapaljena guma na stolu za stolni tenis na skejtparku, uništen kontejner za odjeću, poderana zastava EU i jarbol, grafiti na županijskoj palači, porušen kraljevski stolac na Stančićevom...

- Pa ti si stvarno varaždinski Banksy – rekla sam zadivljeno – Kako si uspio održati taj entuzijazam? Mene prošlo u srednjoj.

Napajam se samo proročkim rečenicama poput onih Woodyja Harrelsona.

– Poput one Woodyjeve rečenice: „Dostići ćemo naftni klimaks 2015. Nakon toga cijena nafte skočit će do neba.“?

- Tako je!

- Ali sad smo u 2016., a cijene benzina nisu skočile do neba, nego padaju.

Varaždinski Banksy od bijesa je udario kolegin laptop. Kompjuter se ugasio. AMD chipset izletio je iz računala kao kapitalistička svinja iz Sheratona.

– Woody me zajebo – zaridao je.

- 'Oćeš sad Dorinu?

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci