Vijesti / Kolumne

(NE)KULTURNA POSVUDUŠA

Odradila sam ih šestero! Više nego na Putinovim orgijama 2008.

Odradila sam ih šestero! Više nego na Putinovim orgijama 2008.

Mi novinari trebali bismo imati beneficirani radni staž. Doslovno osjećam kako ovaj stres koji me prati posljednjih dana loše utječe na moje zdravlje. Nisam sigurna hoću li uspjeti dočekati tridesetpetu. Plaću.

Za to je kriv glavni urednik. Budala je napisala neki tekst, pretenciozno ga nazivajući komentarom, u kojem se uvlači Habušu u guzicu. Sad me sramota hodati gradom, falabogu da je zima pa se mogu preko glave prekriti starim bakinim krpama na kojima piše 'čista runska vuna'.

- Štimec, zaista ne znam što ti je to trebalo. Radiš štetu cijeloj redakciji - nisam izdržala da mu već s vrata ne izgovorim sve o tome što mi dušu tišti, mori.

- Odjebi, Rahela, imaš bipolarni mozak ko i većina ovih naših političara. Čitaj još jemput - odgovorio mi je osorno, što je ukazivalo na to da je svjestan da je zajeb'o.

- Čak i onaj Merla Varaždinski ti je rekao da si glupan, a čovjek to ne govori bilo kome - uzvratila sam mu.

- Tog Merlu bumo tužili jer neovlašteno koristi naziv našeg portala kao svoje prezime. Nazovi odmah Kozjaka i Rendića nek to riješe - naložio mi je.

- Ali Kozjak i Rendić nisu naši odvjetnici, oni rade za Crtorad.

- Aha, da. Zato su mi bili odnekud poznati. Par kvadrata njihovog stana je moje, s obzirom na to kolko ovrha sam im platil. Ma zovi bilo koga, samo to riješite - glumio je tvrdoću, strogost i odrješitost, koje su mu, mekanom kakav je, pristajale kao Habušu čaša smoothieja od banane, borovnica i špinata.

Kako bi skrenuo razgovor s po njega neugodne teme, okrenuo se prema meni i rekao:

- Imam zadatak za tebe. Hoću blic-intervjue s onima koji su najavili kandidaturu za gradonačelnika. Onak kak si radila za one svoje tinejdžerske časopise Ok, Teen, Modra lasta, Smib, Smokvin list, koje već... Al dodaj tu malo tih svojih filozofsko-književnih pizdarija, da ispadnemo pametni i načitani, a i da ti opravdaš svoju ulogu novinarke koja kao prati kulturu.

***

Nisam baš bila oduševljena zadatkom, ali, ako ništa drugo, bilo mi je drago da ću opet vidjeti Nataliju. Uzela sam iz ladice jedan osvježivač zraka Magic Dragon i krenula prema uredu Reformista.

- Gospođo Martinčević, zašto niste napali gradonačelnika nakon što je Grad izgubio sudski spor s Novogradnjom?

- Pa zato jer sam baš ja iz ormara izvukla taj kostur u vrijeme kad sam bila zamjenica gradonačelnica, bolje mi je da sad šutim kao izmet na travnjaku.

- Posjećujete li Mezgin sex-shop koji se nalazi u Coningovoj poslovnoj zgradi?

- Da, naravno, treba podržati male obrtnike. Zato smo svojedobno i bili pokrenuli akciju Centar živi. Osim toga, ima dobrih catsuit artikala u ponudi. A prodaju i skroz zgodne šalove od White Stonesa.

- Schopenhauer je smatrao da su žene suosjećajnije prema patnjama drugih, ali to je držao manom, a ne vrlinom. Što vi mislite o tome?

- Mislim da je cijeli taj projekt aglomeracije jedno veliko sranje. I da Schopenhauer treba odstupiti zbog nesposobnosti i pogodovanja.

- Hvala.

***

Damira Habijana pronašla sam u TTS sport centru. Baš je završavao redoviti trening dok sam ga čekala u tamošnjem kafiću. Sa zvučnika su dopirali stihovi starog hrvatskog hita Slađane Milošević: '...najsretniji je kad je sam i diže tegove...'

- Gospodine Habijan, zašto iz gradskog HDZ-a ne izbacite sve ustaše i ustašoide?

- A što će nam stranka u kojoj će ostati samo jedna osoba? Ne možemo biti kao Reformisti.

- Koliko dugo možete izdržati u planku?

- Trenutno sam na 2 sata i 15 minuta. Mogao bih i dulje, ali sad sam pružio ruku Habušu, a teško je plank raditi samo na jednoj ruci.

- 'Diktatura se prirodno rađa iz demokracije, a najgore forme tiranije i ropstva rađaju se iz najekstremnijih sloboda', napisao je preteča suvremenog desničara, gospodin Platon. Njegovo ime u prijevodu znači Široki. Što mislite, zašto je nosio to ime?

- Uvjeren sam da je to zbog širine njegova znanja.

- Hvala.

***

Produžila sam prema Office baru. Tamo me, potpuno nezavisno, čekao Zlatan Avar, ispijajući pivo koji mu je poslužio Rajko Zuber, istetovirani i ispirsani konobar koji je još prije koju godinu na istome mjestu posluživao kremšnite. S Avarom je u društvu bio i potpuno nezavisan član HSLS-a Željko Bunić, s hrpom nezavisnih papira pred sobom.

- Gospodine Avar, zašto ovaj napaćeni narod plašite time da će Varaždin postati nacionalno smetlište?

- Zato jer mi treba neka tema za izbore, a oko Termoplina moram šutjeti jer je istraga u tijeku.

- Jučer je kod Konzuma u blizini groblja auto udario psa, nakon čega je ovaj ozlijeđen otrčao u Gortanovu ulicu. Jeste li čuli za taj nemio slučaj?

- Da, čuo sam. Ali navodno je pas ležao na kolniku. Svakome se može dogoditi da pregazi psa koji pijan spava na kolniku i nakon toga pokuša to zataškati.

- Govor treba biti poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo. Tko je to rekao?

- Ne znam. Ja prošle subote navečer?

- Hvala.

***

Kako bih našla Gorana Habuša, morala sam potegnuti sve do njegove klijeti na brežuljcima iznad Babinca. U Gradskoj vijećnici su mi rekli da ima ledenu berbu. Kad sam došla, berba je očigledno već bila završila. Narezao je suhe kobasice i ponosno natočio svoj sauvignon.

- Gospodine Habuš, postoji li neki član HNS-a koji nije negdje uhljebljen otkako ste od 2011. na vlasti?

- Ne. Zapravo, ima jedan, hahahahahaha. Taj tip, nećete vjerovati, već godinama izlazi na sve izbore i disciplinirano ispunjava svoju stranačku dužnost u nadi da ćemo mu zaista osigurati neku sinekuru. Hahahaha, znam da zvuči nevjerojatno, ali svašta se učlanjuje u našu stranku.

- Kolko kaplic, tolko let?

- Još sam relativno mlad, tako da sam u stanju brojati ne kapljice, nego kupice. I pritom nisam od onih koji se time razmeću na Facebooku, ali od toga bi se mogao napraviti jedan dobar dosje.

- Nietzche je rekao: 'Što bi drvo htjelo više gore u visinu i u svjetlost, utoliko snažnije njegovo korijenje teži k zemlji, niže, u tamu, u dubinu, u zlo.' Kako Vi, kao šumar, to tumačite?

- Sve što znam o šumarstvu naučio sam od Radimira Čačića.

- Hvala.

***

Vratila sam se u grad. Alena Kišića nisam uspjela uloviti nigdje po lokalnim bircevima. Našla sam ga na Korzu, nakon što su mi prijatelji skrenuli pažnju na to da već deset puta u pola sata prolazi tuda kako bi ga netko zapazio. Odmah sam ga zaskočila.

- Gospodine Kišić, jeste li Vi 'dotepenec'?

- Mislim da to nije ni pristojno ni političko korektno pitanje. To je jednako kao da me pitate za moju seksualnu orijentaciju, sklonost alkoholu ili se interesirate za to kojoj sam navijačkoj skupini najskloniji... Zaista nije u redu.

- Ispričavam se. Koji Vam je najdraži lik u monodrami Krtice?

- Nezahvalno je ikoga izdvajati. Ali ako bih baš morao: Jan Kerekeš.

- Groucho Marx je rekao: 'Ni u snu ne bih htio biti članom kluba koji bi mene htio za člana.' Kao sljedbenik Marxa, kako to da ste pristali biti članom SDP-a?

- Mnogo ulažem u svoje obrazovanje i mnogo sam čitao, ali Marxa, eto, nažalost, nisam. Kod nas u SDP-u obavezna lektira su više autori poput Adama Smitha i Miltona Friedmana.

- Hvala.

***

Razgovor s Mirjanom Kolarek Karakaš, kao pedijatricom, napravila sam u njezinoj ordinaciji. Naručila sam se telefonski, rekavši da imam pet godina i problem s neredovitim menstruacijama.

- Gospođo Kolarek Karakaš, kao pedijatrica, što mislite, koja je stranka najbolja - Hrvatska stranka svih kajkavaca, Hrvatska seljačka stranka, Zagorska stranka, Demokratski centar ili Hrvatska demokratska zajednica?

- Kao pedijatrici, najbitnije mi je da unutar stranke vlada ljubav, poštovanje i briga za potrebite. Etikete i svrstavanja pritom zaista postaju nevažni.

- Kao pedijatrica, što mislite, jesu li muškarci diskriminirani po pitanju dojenja?

- Kao pedijatrica, svakako bih muškarce poticala na dojenje jer je to iznimno bitno za razvoj djeteta. Nažalost, kod mnogih muškaraca izostaje laktacija, to je problem za koji znanost tek treba pronaći rješenje.

- Kao pedijatrica, zašto želite biti gradonačelnica? Ne mislite li da su naši životi tek slučajno i besmisleno postojanje između dvije točke u vremenu, koje je također iluzija, i da u svemiru ne postoji nikakav inherentni smisao?

- Ne, naprotiv. Što se tiče svemira, mislim da kad nešto dovoljno jako želiš, cijeli svemir se uroti da se to i dogodi.

- Hvala.

***

Bila sam na rubu snaga i jedino što sam dovoljno jako željela je da ova noćna mora završi pa nek se onda i taj svemir uroti da se to i dogodi...

Zapalila sam Magic Dragon i nazvala urednika.

- Jebi se i ti i ti tvoji kandidati za kandidate za gradonačelnika. Jebote, šestero sam ih odradila! To mi se nije dogodilo još od onog tuluma u moskovskom muzeju 2008. godine!

- Kojeg sad tuluma u muzeju, nesrećo? Daj ne zmišljavaj.

- Ništa ne izmišljam. Onoga nakon kojeg je Vlado Putin novinarima otkrio da je grupni seks bolji od običnog. Zato jer možeš zabušavati.

Rahela Fulir-Kiš (12.1.2017.)

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci