Vijesti / Kultura

u sklopu srijede u muzeju

FOTO U Varaždinu otvorena jedna od antologijskih izložbi - 'Radoslav Putar i Miljenko Horvat. Retrospektiva'

FOTO U Varaždinu otvorena jedna od antologijskih izložbi - 'Radoslav Putar i Miljenko Horvat. Retrospektiva'
Varaždinski.hr

Izložba predstavlja umjetničke radove Miljenka Horvata, kao i rad Radoslava Putara, jednog od najznačajnijih likovnih kritičara poslijeratnog razdoblja u regiji.

U sklopu Srijedu u muzeju jučer, 27. studenog, u palači Sermage otvorena je izložba pod nazivom 'Radoslav Putar i Miljenko Horvat. Retrospektiva'.

Izložbu organiziraju Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac i Gradski muzej Varaždin, a predstavlja umjetničke radove Miljenka Horvata te rad uglednog likovnog kritičara Radoslava Putara, odnosno dvojicu Varaždinaca, članova Gorgone, protokonceptualne grupe umjetnika i intelektualaca koja je u Zagrebu djelovala između 1959. i 1968. godine.   

Kulturni događaj u gradu: Otvorena izložba 'Radoslav Putar i Miljenko Horvat. Retrospektiva' izložba 'Radoslav Putar i Miljenko Horvat. Retrospektiva' 27.11.2019.

Izložba predstavlja umjetničke radove Miljenka Horvata, kao i rad Radoslava Putara, jednog od najznačajnijih likovnih kritičara poslijeratnog razdoblja u regiji.

 - Izuzetna mi je čast predstaviti, mogli bismo reći, jednu od antologijskih izložbi u Gradskom muzeju. Radoslav Putar i Miljenko Horvat dva su Varaždinca, možda i najznačajnija koja su sudjelovala u pokretu 20. stoljeća - Gorgona, čime se itekako možemo dičiti, što je i cilj ove izložbe - kazao je Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Radoslav Putar je u razdoblju prvih poslijeratnih desetljeća u području likovne kritike, kao i njegovih ostalih stručnih obveza, bio osobom u samom središtu zbivanja, čija su gledišta i pozicije na tadašnjoj domaćoj umjetničkoj sceni ostavljali mnoštvo izravnih učinaka, a pisao je tekstove o različitim novim pojavama na domaćoj sceni, od koji su neki zabranjeni i objavljeni tek godinama kasnije.

Naime, i Putar i Horvat bili su članovi grupe Gorgona - protokonceptualne grupe umjetnika i intelektualaca koja je djelovala u Zagrebu između 1959. i 1968. godine. Uz Putara i Horvata, članovi su bili Josip Vaništa, Julije Knifer, Ivan Kožarić, Marijan Jevšovar, Đuro Seder, Matko Meštrović i Dimitrije Bašičević-Mangelos.

Izložbu je otvorio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji se obratio prigodnim riječima, a bit će otvorena do 2. veljače 2020. godine.

Evo kako je bilo na otvorenju!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video