Vijesti / Kultura

IZLOŽBA

KRUGOREZI Izložba varaždinske umjetnice Ive Šarić ovog petka u Kuli stražarnici

KRUGOREZI Izložba varaždinske umjetnice Ive Šarić ovog petka u Kuli stražarnici
Facebook

'Krugorezi' prestavljaju istraživanja u grafičkoj tehnici linoreza, s krugom kao dominantnim motivom...

U petak, 15. studenog, u 19 sati u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Kuli stražarnici Starog grada u Varaždinu zakazano je otvorenje izložbe 'Krugorezi' varaždinske akademske umjetnice Ive Šarić.

'Krugorezi' prestavljaju istraživanja u grafičkoj tehnici linoreza, s krugom kao doinantnim motivom, a u petak će biti predstavljeni radovi nastali u zadnjih dvanaest godina.

Kako ističe autorica, otkad je upoznala tehniku linoreta, motiv kruga se 'spontano nametnuo kao izvor kompulzivne kombinatorike u likovnom i metaforičkom smislu'.

- Nastavljam s propitkivanjem geometrijskih struktura kroz manipuliranja unutar tehničkih aspekata linoreza. Budući da kroz svaki proces prolazim isključivo manualno, česte su intervencije i grafičkom tehnikom pečata. Privid vizualne čistoće i preciznosti u izvedbi, naglasci koji nastaju promjenom nekog od likovnih načela, sastavnice su koje ciklusu daju svojevrsnu vizualnu homogenost, a time i prepoznatljiv stilski identitet - ističe Šarić.

Iva Šarić je rođena je 12. travnja 1985. u Varaždinu gdje je završila opću gimnaziju, a nakon nje upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. godine. Već 2005. primila je pohvalu za uspješan rad tijekom akademske godine 2004./ 2005.. Diplomirala je 2010. na Nastavničkom odsjeku u grafičkoj klasi doc. Ines Krasić. Dobitnica je posebne Rektorove nagrade za skupni projekt: 'Zima na otoku', Vis 2008., Nagrade Kabineta grafike HAZU na 5. hrvatskom trijenalu grafike, 2009.godine, 1. nagrade na Međunarodnoj izložbi '19. Minijature', 2016. godine, Nagrada 4. međunarodnog trijenala autoportreta „Pojam o sebi“, Nagrade Robert Adam (za rad ne temu Dioklecijanove palače u Splitu) na 8. međunarodnom grafičkom bijenalu 'Splitgraphic' 2017. i 1. nagrade u području fotografije na Rijeka mini art – u 2017. godine.

Izložba će za razgled biti dostupna do 3. prosinca tekuće godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video