Vijesti / Kultura

povijesni trenutak

PRVA DODJELA 'Zvijezde, davna lica spašenih' Davora Šalata ovogodišnji je laureat pjesničke nagrade 'Zvonko Milković'

PRVA DODJELA 'Zvijezde, davna lica spašenih' Davora Šalata ovogodišnji je laureat pjesničke nagrade 'Zvonko Milković'
Varaždinski.hr

Nagrada nosi ime po znamenitom hrvatskom pjesniku, a danas, 23. listopada, dodijelila se za 'najbolju knjigu pjesama s intimističkom i/ili zavičajnom tematikom'.

U Mjesecu hrvatske knjige ove je godine, po prvi puta, u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice 'Metel Ožegović' i Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu, održana dodjela pjesničke nagrade 'Zvonko Milković'.

Nagrada nosi ime po znamenitom hrvatskom pjesniku, a danas, 23. listopada, dodijelila se za 'najbolju knjigu pjesama s intimističkom i/ili zavičajnom tematikom'.

PO PRVI PUTA U varaždinskoj knjižnici održana dodjela pjesničke nagrade 'Zvonko Milković' dodjela nagrade Zvonko Milković 2019.

- Mislim da je ovo jako važna nagrada jer je nacionalna, iako se Milkovića često naziva 'najvaraždinskijim pjesnikom'. Za života je objavio pet zbirki, od kojih su dvije objavljene posthumno. Njegov opus čine ukupno 404 objavljene pjesme, a posljednju zbirku dao je varaždinskoj knjižnici te je na taj način kompletirao opus. Takav pjesnik, koji je prema nekim kritičarima najintimističkiji hrvatski pjesnik 20. stoljeća, zaslužuje nagradu - kazao je Ernest Fišer, dodavši da je 'povijesni trenutak jer se nagrada dodijeljuje po prvi puta', na što je ponosan.

Od trideset i jedne pjesničke zbirke pristigle na natječaj, Prosudbeno povjerenstvo u uži krug za nagradu uvrstilo ih je sedam.

Prosudbeno povjerenstvo činili su predsjednik Mario Kolar, Lada Žigo i Ernest Fišer, koji su jednoglasno odlučili da se nagrada 'Zvonko Milković' ove godine dodijeli Davoru Šalatu za zbirku pjesama 'Zvijezde, davna lica spašenih'.

- Nagrada 'Zvonko Milković' dodijeljena je Šalatu jer se njegova zbirka uklapa u intimističku tematsku skupinu. Tvori osebujan, autohton pjesnički smjer čije su intimističke koordinate vrlo jasno definirane, a osim njih ima vrlo jasne 'kozmičke koordinate' i mislim da svijet poezije koji gradi Šalat današnjoj poeziji i čovjeku treba - pojasnio je Kolar.

Davor Šalat suvremeni je hrvatski pjesnik, kritičar, esejist, urednik, prevoditelj i novinar. Nagrađena zbirka sadrži 59 pjesama koje su ostvarene u različitoj formi.

- Moja poezija je spiritualna, a bavi se svemirom, prirodom, ali i čovjekom u njegovom kozmičkom okolišu te ima i duhovnih pjesama. Knjiga je posvećena mojoj supruzi koja je isto pjesnikinja. Ide u nekoliko smjerova koje ustvari pokazuju cjelinu moje poezije - kazao je Šalat, dodavši da je 'iznimna čast biti dobitnikom ove nagrade, posebice jer se dodijeljuje prvi put'.

- Lijepo je dobiti nagradu koja nosi ime istaknutog hrvatskog pjesnika - kazao je te zaželio da njezino dodijeljivanje opstane još mnogo godina.

Mario Šoštarić, ravnatelj Gradske knjižnice 'Metel Ožegović', također je istaknuo ponos i zadovoljstvo zbog dodijeljivanja nagrade.

- Prošle smo godine istaknuli da je krajnje vrijeme da se utemelji pjesnička nagrada koja nosi ime Zvonka Milkovića. Nakon pripremnih radnji, 31 knjiga pristigla je na natječaj. Drago mi je da ovaj pjesnik, 41 godinu nakon smrti, u svom gradu ima nagradu. Na nacionalnoj razini njegovo ime polako pada u zaborav, no utemljenjem ove nagrade budućim genaracijama ostavljamo prestižnu nacionalnu nagradu koja će se s vremenom širiti - kazao je.

U fotogaleriji pogledajte kako je bilo na dodjeli.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video