Vijesti / Kultura

'snovitost'

IZLOŽBA U KARLOVCU Posjetitelji zaplovili u svijet snova varaždinske umjetnice Mateje Rusak

IZLOŽBA U KARLOVCU Posjetitelji zaplovili u svijet snova varaždinske umjetnice Mateje Rusak
Sonja Švec Španjol

Riječ je o neobičnoj izložbi kojom umjetnica želi distancirati posjetitelje od svakodnevnih briga i stresova i omogućiti im boravak u nesvakidašnjem prostoru...

Posjetitelji su sinoć, 10. listopada ulaskom u Galeriju ZILIK u Karlovcu zaplovili u svijet snova Mateje Rusak. Na samostalnoj izložbi u Galeriji ZILIK magistra likovne pedagogije Mateja Rusak predstavila se ambijentalnom instalacijom izvedenom u grafičkoj tehnici akvatinte.

Izložbeni prostor galerije ZILIK transformiran je u posve novi prostor ispunjen transparentnim trakama krhkog papira ispunjenog suptilnim prijelazima pastelnih tonova boja koje imaju za cilj potaknuti posjetitelja na sanjarenje.

Riječ je o neobičnoj izložbi kojom umjetnica želi distancirati posjetitelje od svakodnevnih briga i stresova i omogućiti im boravak u nesvakidašnjem prostoru u kojem se mogu opustiti i posvetiti se sebi i svojim mislima. 

Tradicionalno, zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Glazbene škole Karlovac i ZILIK-a, učenik glazbene škole je izveo skladbu na gitari, nakon čega se publici obratila ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Nataša Horvat koja se zahvalila posjetiteljima na dolasku i istaknula kako je magistra likovne pedagogije Mateja Rusak na ovogodišnjem 46. ZILIK-u održala vrlo kreativne i likovne radionice za djecu pod nazivom 'Floralni kalendar'.

Potom je izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol rekla kako je namjera umjetnice prilikom realizacije ambijentalne instalacije bila da posjetitelj ulaskom u galeriju sve svoje brige i probleme ostavi vani i zakorači u svijet snovitosti u kojem se može posvetiti sebi, svojim željama, težnjama i snovima. 

Trake nježnog, transparentnog i fragilnog kineskog papira na kojima je Mateja Rusak u tehnici akvatinte otisnula grafike u suptilnim pastelnim tonovima imaju za cilj stvoriti ambijent opuštenosti. Svrha radova nije da ih se analizira pojedinačno već doživi kao cjelinu, te da dopustimo našim osjetilima i mislima trenutak slobode i mira.

Na kraju se umjetnica Mateja Rusak zahvalila organizatorima na pozivu, posjetiteljima na dolasku i istaknula kako joj je iskustvo sudjelovanja na ZILIK-u bilo jedno od najljepših u životu. 

Izložba ostaje otvorena do 24. listopada 2019. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video