Vijesti / Kultura

NADMAŠILE OČEKIVANJA

Završile 49. Varaždinske barokne večeri, žiri nagradio ansambl Resposorium, Marii Forsstrom i Oslo Circles

Završile 49. Varaždinske barokne večeri, žiri nagradio ansambl Resposorium, Marii Forsstrom i Oslo Circles
VBV

Nagrada Ivan Lukačić za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla dodijeljena je tako ansamblu Resposorium za njihov koncert održan u crkvi svetog Florijana.

U 12 festivalskih dana održano je 30 koncerata u 12 gradova i mjesta, stotine sudionika, 100 posto bogatiji popratni program objedinjen pod nazivom Total baroque, stotine izvođača i 10.000 posjetitelja koncerata, sažetak je to 49. Varaždinskih baroknih večeri, čijeg je posljednjeg dana festivalski žiri dodijelio festivalske nagrade.

- Uvijek je teško proglasiti najbolje, jer svake godine Varaždinske barokne večeri publici i javnosti daju izbor vrlo različitih programa. Šveđani su došli s sjajnim glazbenicima, famoznim solistima i jako različitim programima - naglasila je predsjednica žirija dr. sc. Zdenka Weber, dodajući kako su članovi žirija bili jednoglasni u odlukama.

Nagrada Ivan Lukačić za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla dodijeljena je tako ansamblu Resposorium za njihov koncert održan u crkvi svetog Florijana. Bilo je to peto predstavljanje ansambla na Baroknim večerima.

- Ova nagrada nam je posebna satisfakcija za rad na projektima i očuvanju hrvatske barokne glazbene baštine. Drago da se to i vrednuje, jer put je bio težak i naporan, no uživali smo u svakom koraku - rekao je Darko Solter u ime ansambla.

Nagradu Jurica Murai za najbolju umjetničku interpretaciju festivalski žiri dodijelio je mezzosopranistici Marii Forsstrom koja je nastupila s ansamblom La Serenissima na koncertu 'Ludost i predanost' u palači Sermage, kao i baroknom ansamblu Oslo Circles za njihov koncert u dvorcu Trakošćan.

- Mislim da nismo mogli imati bolji glazbeni uvod u 50. Varaždinske barokne večeri. Ove 49. su nadmašile su sva očekivanja i sve što smo do sada radili. Ponajviše zahvaljujući zemlji partner Švedskoj koja se predstavila ne samo svojom glazbom, kulturom već i švedskim načinom života i nizom manifestacija koje su obuhvatile šaroliki program. Ovakav festival s pravom danas stoji uz bok vodećim svjetskim festivalima. Varaždinske barokne večeri uvrštene su 20 najboljih intimističkih festivala u svijetu i to nas sve obvezuje. Grad će i iduće godine zajedno s Koncertnim uredom i svima koji rade prirediti Barokne večeri koje će biti pod patronatom Europske komisije i posvećene europskoj glazbi. To malo koji grad u ovom dijelu svijeta može napraviti - istaknuo je na svečanosti varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok.

Na Varaždinskim baroknim večerima bila je veleposlanica Kraljevine Švedske u RH Diana Helen Madunic.

- Izuzetno smo zadovoljni i sretni, jer bio je ovo fantastičan doživljaj. Bila nam je velika čast biti partner Varaždinskim baroknim večerima - rekla je.

- Posebnost je bila zemlja partner Švedska sa svim svojim glazbenicima na polju izvođenja autentične barokne glazbe. Imali smo i veliki broj koncerata hrvatske glazbene baštine. Švedski su glazbenici ostavili dubok dojam na publiku što su dokazali puni koncertni prostori. S oduševljenjem očekujemo iduću godinu i 50-te jubilarne Varaždinske barokne večeri, što će biti i velik izazov koji će biti postavljen pred nas, ali dat ćemo sve od sebe i opravdati povjerenje koje nam je ukazano - rekao je ravnatelj Davor Bobić.

- Iduće godine Varaždinske barokne večeri donijet će presjek kroz zemlje koje su do sada bile zemlje partneri festivala. Pola stoljeća Baroknih večeri je impresivna brojka, a svakog nam se dana javljaju umjetnici koji su bili ove godine na festivalu i hvale najbolju organizaciju festivala na kojima su ikad nastupali. To je nešto na što možemo biti posebno ponosni i s veseljem pripremati ne samo festival iduće godine, već i u 2021. godini - istaknuo je izvršni organizator VBV-a Raymond Rojnik. U sklopu dodjele festivalskih nagrada u vijećnici je promoviran nosač Udruge Aulos posvećen 20 godišnjici zbora Chorus Angelicus koji donosi glazbene ulomke iz velikih djela baroka i klasike.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video