Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU

RAZMJENA UMJETNINA U palači Sermage ove srijede možete pogledati slike iz Galerije umjetnina Split

RAZMJENA UMJETNINA U palači Sermage ove srijede možete pogledati slike iz Galerije umjetnina Split
Gradski muzej Varaždin

Projekt obuhvaća uzajamno 'gostovanje' od po osam slika iz fundusa obiju ustanova, koje će privremeno biti uklopljene u stalne galerijske postave Gradskog muzeja Varaždin i Galerije umjetnina u Splitu.

Gradski muzej Varaždin i Galerija umjetnina u Splitu organizatori su programa pod nazivom 'Razmjena umjetnina iz stalnih postava', koji će se istodobno otvoriti i odvijati u obje institucije. U Varaždinu se program otvara u palači Sermage u Galeriji starih i novih majstora GMV-a u sklopu Srijede u muzeju 2. listopada s početkom u 19 sati.    

Ovaj međuinstitucionalni projekt obuhvaća uzajamno 'gostovanje' od po osam slika iz fundusa obiju ustanova, koje će privremeno biti uklopljene u stalne galerijske postave Gradskog muzeja Varaždin i Galerije umjetnina u Splitu.

Izbor najvećim dijelom obuhvaća barokno slikarstvo religiozne i mitološke tematike te portretno slikarstvo 19. stoljeća. U oba postava dominantan je kronološki slijed, a zahvaljujući gostujućim likovnim djelima, posjetiteljima će se pružiti šira informacija o referentnom umjetničkom razdoblju, kao i o dijelu galerijskog fundusa dviju srodnih ustanova. 

c831ac4f9abc1c06202eaf63550d00bf.jpg?v=2

Iz 'Stalnog postava starih majstora' GMV-a na razmjeni je najstarija slika iz fundusa, 'Žitna Madona', rad neutvrđenog autora iz 15. stoljeća, slikana u tehnici jajčane tempere na drvu, a njezino mjesto privremeno će iz splitskog fundusa preuzeti poliptih Krist slikara Paola Veneziana iz 14. stoljeća.

Tematski će se slično podudarati i portretne slikarske kompozicije, kao što je iz varaždinskog fundusa portret francuske književnice George Sand, slikara Augustea Charpentiera i iz splitskog fundusa portret Špira Tocigla autora Vlahe Bukovca.    

Djela će na privremenoj razmjeni u stalnim postavima Gradskog muzeja Varaždin i Galerije umjetnina u Splitu biti do 3. studenoga ove godine. 

  14bce5ba604a4e2f73e5f2447a14869d.jpg?v=2

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video