Vijesti / Kultura

LUPINIZAM BY LUPINO

FOTO Lupinova umjetnost prvi put u Starom gradu, Mesek: 'On je amater u pozitivnom smislu - zaljubljenik'

FOTO Lupinova umjetnost prvi put u Starom gradu, Mesek: 'On je amater u pozitivnom smislu - zaljubljenik'
Varaždinski.hr

Nikad prije Lupino nije izlagao u prostoru Starog grada, a zbog ove izložbe i načina na koji su se njegovi radovi uklopili u prostor Starog grada, rekao je, iznimno mu je drago.

U prostoru Starog grada u Varaždinu otvorena je danas izložba svestranog umjetnika Stephana Lupina. Varaždinci su dobili mogućnost da na jednom mjestu, u sklopu izložbe nazvane 'Lupinizam by Lupino', razgledaju njegove fotografije, skulpture i slike.

Otvorenje izložbe 'Lupinizam by Lupino' u varaždinskom Starom gradu Izložba Stephana Lupina

Nikad prije Lupino nije izlagao u prostoru Starog grada, a zbog ove izložbe i načina na koji su se njegovi radovi uklopili u prostor Starog grada, rekao je, iznimno mu je drago.

- Slike i skulpture ovdje izložene uglavnom su noviji radovi, dok među fotografijama ima i onih starijih, no uglavno su i one nove. Što se tiče izlaganja u Starom gradu, ima ovo neki poseban 'filing', izlaganje u ovom prostoru i u ovo doba godine - rekao je Lupino.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek izrazio je zadovoljstvo zbog postavljanja ove izložbe.

- Lupino je brend i ja bih ga svrstao u pop-kulturu. On je od početka slijedio koncept koji si je postavio, instinktivno i beskompromisno, te je od sebe napravio jednu umjetničku figuru koja je ostavila traga. On u sve ulazi kao amater, ali amater u pozitivnom smislu, zaljubljenik, onaj koji stvara iz neke potrebe te čvrsto i jako ulazi na područja na kojima nikad nije bio - rekao je Mesek na otvaranju izložbe.

Dodao je Mesek kako su se Lupinova umjetnička djela izuzetno uklopila u prostor Starog grada.

- Većina fotografija postavljena je u podrumu, a Varaždinci će se sjetiti da je to i bio izložbeni prostor, koji je zadnjih sedam, osam godina bio van funkcije. To je bio depo i šteta je bila da je bio skriven od javnosti. Uspjeli smo ga srediti i vratiti u funkciju. Također je osvijetljen i lapidarij, a sad smo kao 'intrudere' ubacili unutra i Lupinove skulpture. Imao je tu čast da bude prvi - dodao je Mesek i rekao da će se u tim prostorima i ubuduće postavljati izložbe.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Lupino se vratio u Varaždin s dijelom stvaralaštva koje dosad nismo imali prilike vidjeti, izuzev ove dvije skulpture koje su javno postavljene. Siguran sam da će Varaždinci ove radove dobro prihvatiti, kao što ih je dobro prihvatila i likovna kritika. Mislim da imamo umjetnika koji može danas razbijati kanone i postati zanimljiv svijetu - rekao je Čehok.

Izložba 'Lupinizam by Lupino' postavljena je za razgled do 15. siječnja naredne godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video