Vijesti / Kultura

FOLKOFONIJA, DAN DRUGI

FOLKLOR U FOKUSU Broj okupljenih na programima drugog dana FolkoFonije pokazao da tradicija ima brojne poklonike

FOLKLOR U FOKUSU Broj okupljenih na programima drugog dana FolkoFonije pokazao da tradicija ima brojne poklonike
Varaždinska županija

'Nastojat ćemo već iduće godine održati petodnevni festival na kojem će nastupiti minimalno pet grupa iz pet država', najavila je Petra Golubar iz Centra tradicijske kulture.

Jučerašnji dan, 14. rujna, bio je prepun događaja u okviru FolkoFonije, koji su dokazali da folklor ima brojne poklonike. 

Nakon jutarnjeg mimohoda KUD-ova iz pet država, na programu je bila prva folklorna gala večer na Kapucinskom trgu, gdje se na velikoj pozornici predstavilo pet folklornih ansambala iz četiri županije – Varaždinski folklorni ansambl iz Varaždina, KUD 'Hrvatskih željeznica' iz Varaždina, KUD 'Belica' iz Belice, HKUD 'OSIJEK 1862' iz Osijeka, FA 'Turopolje' iz Velike Gorice. 

Na koncertu u trajanju od dva sata tražila se stolica više, što je najbolji dokaz uspjeha ove manifestacije u organizaciji Centra tradicijske kulture (CTK) Varaždin, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, Grada Varaždina, Turističke zajednice Varaždinske županije, Hrvatske turističke zajednice i Predsjednice RH.

Ovogodišnja 5. FolkoFonija održava se u sklopu Dana Varaždinske županije, koja ovoj manifestaciji garantira opstanak. Na prijemu u Županijskoj palači o njenoj budućnosti su razgovarali župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednica CTK Varaždin Petra Golubar s predstavnicima Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti (CIOFF) iz triju država – Francuske, Srbije i Hrvatske. 

Domaćin, župan Radimir Čačić, tako je ugostio predsjednik CIOFF-a Srbije Dragana Đorđevića i direktora Srem folk festa Petra Samardžića, predsjednika hrvatske sekcije CIOFF-a, prof dr. sc. Enriha Merdića i počasnog člana francuske sekcije i začetnika festivala Montoire Jean-François Prouxa

Na prijemu su razgovarali o perspektivi FolkoFonije i organizatorima dali vrijedne savjete kako da ovaj festival tradicijske kulture dobije međunarodni certifikat CIOFF-a, što je garancija kvalitete i pokazatelj odličnog rada. 

Petra Golubar iz CTK Varaždin na prijemu je potvrdila ozbiljnost namjere daljnjeg razvoja festivala riječima: 'Nastojat ćemo već iduće godine održati petodnevni festival na kojem će nastupiti minimalno pet grupa iz pet država kako bismo zadovoljiti kriterije CIOFF-a'.

Župan Čačić iskazao je apsolutnu podršku ovom festivalu, ali i intenciju njegovog širenja 'pod kapom' Skupštine europskih regija. 

- Za to imamo sve preduvjete – odlične ljude, organizatore, koji ovo rade po peti puta, imamo energije, volje i potvrdu građana da to žele jer se u velikom broju odazivaju na programe FolkoFonije - rekao je Čačić.

U nedjelju je na programu na Kapucinskom trgu od 11 do 12:30 sati Dječja FolkoFonija, a od 19:30 do 21:30 sati druga folklorna gala večer, na kojoj će nastupiti folklorne skupine iz Poljske, Makedonije, Mađarske i Slovenije.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video