Vijesti / Kultura

Muzej planinarstva Ivanec

Izložba o životu i djelovanju obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju

Izložba o životu i djelovanju obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju
Ilustracija

Povijesna izložba Život „Pod Belom“. Utjecaj obitelji Ožegović na svakodnevicu stanovništva belsko-radovanskog kraja otvara se u petak 13. rujna 2019. godine u 18 sati u Muzeju planinarstva Ivanec

Izložba je ostvarena sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Ivanca, a njezin je organizator Grad Ivanec.

Autorica i kustosica izložbe te autorica popratnog kataloga izložbe je povjesničarka Ana Škriljevečki. Izložba je rezultat njezinog istraživanja života i rada obitelji Ožegović u župi Pod Belom, danas župi Margečan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obitelj Ožegović ostavila je neizbrisiv trag u životu podbelskih župljana. Zahvaljujući njihovom dugotrajnom radu i ulaganju utemeljena je i napredovala Osnovna škola Metel Ožegović Radovan, jedna od najvažnijih ustanova belsko-radovanskog kraja. Tijekom njihova gospodarenja vlastelinstvo Bela te čitav kraj doživljavaju procvat. Na izložbi će u pet tematskih cjelina biti predstavljeni obitelj Ožegović i belsko vlastelinstvo te gospodarstvo, školstvo, vjera i društveni život Pod Belom u vrijeme Ožegovića.

Građu za izložbu posudili su Gradski muzej Varaždin, Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin, Državni arhiv u Varaždinu, Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof, Osnovna škola Metel Ožegović Radovan i Područni odjel Margečan, Župni ured Margečan, Arhiv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Muzej grada Zagreba, Silvija Marenčić, Štefica Brežnjak, obitelj Franje Vidačeka i obitelj Habulin.

Na otvorenju izložbe bit će premijerno prikazan dokumentarni film Od preporoditelja do narodnih neprijatelja. Baština Ožegovića u belsko-radovanskom kraju redatelja Krešimira Stančića temeljen na istraživanju Ane Škriljevečki u kojem su zabilježena živa sjećanja žitelja ovoga kraja i riječi stručnjaka o životu i djelu obitelji Ožegović.

Izložbom i filmom nastoji se ukazati na značaj koji je obitelj Ožegović imala za belsko-radovanski kraj te omogućiti njegovim žiteljima da osvijeste vrlo vrijedan dio zavičajne povijesti kako bismo zajedničkim radom spriječili propadanje baštine obitelji Ožegović i sačuvali ju za buduće naraštaje.

Izložba će biti otvorena do 30. studenoga 2019. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video