Vijesti / Kultura

PO PRVI PUTA

NEVIĐEN DOGAĐAJ U GRADU Glazbeno scenski spektakl 'Carmina Burana' 14. rujna kod Arene: 'Varaždinci, dođite i uživajte!'

NEVIĐEN DOGAĐAJ U GRADU Glazbeno scenski spektakl 'Carmina Burana' 14. rujna kod Arene: 'Varaždinci, dođite i uživajte!'

Spektakl u suradnji varaždinskih i mariborskih glazbenika počet će u 21 sat, a dirigentica na koncertu uz Dravu bit će Dada Ruža, a glavni organizator je Koncertni ured Varaždin.

Glazbeno scenski spektakl - tim riječima opisuje se veliki koncert na otvorenom, uz obalu rijeke Drave kod Arene Varaždin, koji će se održati u subotu, 14. rujna.

Legendarno djelo Carla Orffa 'Carmina Burana' izvest će zborovi i simfonijski orkestri Glazbene škole u Varaždinu, Konzervatorij za glazbu i balet Maribor i zbor Chorus Angelicus uz soliste Ivanu Lazar (sopran), Armanda Puklaveca (bariton) i Danila Kostevšeka (tenor).

Spektakl u suradnji varaždinskih i mariborskih glazbenika počet će u 21 sat, a dirigentica na koncertu uz Dravu bit će Dada Ruža, a glavni organizator je Koncertni ured Varaždin.

- Odlučili smo to napraviti kod naše Arene na prekrasnom prostoru koji ujedno spaja Maribor i Varaždin. Sama ideja je nastala u razgovoru maestra Bobića, gospodina Rojnika i mene, sa željom da građanima približimo i novi barok, da ne slušaju samo klasičnu glazbu na Baroknim večerima. Želimo građanima predstaviti pravi glazbeno-scenski spektakl, a to je uvijek Carmina Burana - kazao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Produkcijski je to zahtjevan projekt, ali prekrasan za slušati. Bit će to pravi glazbeno scenski spektakl, nešto što Varaždin do sad nije vidio. Pozivam Varaždince da 14. rujna budu na Dravi i uživaju - uputio je poziv graodnačelnik.

Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, istaknuo je da je ovo 'projekt s kojim se Glazbena škola do sad nije susrela'.

- Glazbena škola u Varaždinu nikad nije pripremala veći projekt i uzevši u obzir kompleksnost ovog glazbenog djela, uzimajući u obzir da je za izvedbu potrebno 300 muzičara, dječji zbor, mješoviti zbor, dva vrsna pijanista, simfonijski orkestar s udaraljkama, sam po sebi postavlja se zaključak da je ovo projekt s kojim se do sad nismo susreli. Probe su počele prije ljeta, sad su se intenzivirale i mogu reći da vlada optimizam i veselimo se prvoj izvedbi Carmine Burane u Varaždinu.

- Projekt je dobar, naročito za sudionike, od kojih će većina po prvi puta sudjelovati u tako velikom događaju. Drago mi je da je to još jedan izvanredan projekt koji organizira Glazbena škola sa suradnicima izvan grada i županije - kazao je Radimir Čačić, župan Varaždinske županije.

Cilj, namjera i zadatak Županije, dodao je Čačić, jest dići razinu srednje Glazbene škole na razinu konzervatorija.

- Na tome se ozbiljno radi. Kadrovske pretpostavke već sad imamo, imamo i kvalitetan dom te kapacitete, no morat ćemo još mnogo uložiti u objekt. U to želimo uključiti i cijeli spektar drugih znanja poput suvremenog plesa. Subotnji događaj na ovoj lokaciji izuzetan je odabir. Ljepota umjetnosti i snaga prirode odličan su poziv Varaždincima.

Kako teku pripreme opisala je Dada Ruža, dirigentica subotnjeg spektakla.

- U velikim smo pripremama, djeca su se zaista zdušno odazvala. Održali smo nekoliko proba zasebno zbora i orkestra, a baš smo jučer u Mariboru imali prvu zajedničku probu. Bila je sjajna atmosfera, proba je za prvi put bila uspješna, tako da, ako se tako nastavi, možemo očekivati lijepu i kvalitetnu izvedbu - rekla je, istaknuvši da je riječ o veoma izazovnom projektu. 

- Veliki izvodilački aparat se polako sastavlja, na pozornici će biti do 300 ljudi. Kompleksno je to, ne samo kvantitativno već i kvalitativno. Sve pršti od boja i melodija, tako da je i užitak na tome raditi. Malo je i napeto, što je normalno, no nadamo se da će 14. rujna sve biti u redu - rekla je Ruža te ujedno zahvalila svima koji su podržali ovaj projekt.

- Trudit ćemo se da bude lijepo nama i publici - dodala je.

Koncert će se održati i u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru dva dana kasnije, 16. rujna, a dirigent na tamošnjem koncertu bit će Slavko Magdić.

- Moram naglasiti da smo izuzetno zadovoljni jer takvu suradnju u tom obimu do sad nismo imali. Jučer smo imali prvu zajedničku probu, trebali ste vidjeti tu djecu, s kakvim su oni iskrama u očima otišli s probe. Za mene kao dirigenta, to je najvažnije. U balansu smo, bitni su strast i energija s kojom su sudionici pristupili projektu. Nadamo se da će rezultat biti takav kakav bismo svi mi željeli - kazao je Magdić.

Događaj u Varaždinu je za publiku besplatan, a u slučaju kiše odgađa se za dan kasnije, 15. rujna.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video