Vijesti / Kultura

KEREKESH TEATAR

NETKO JE JEDNAKIJI? 'Dvije godine predlažemo Ljubomira Kerekeša za županijsku nagradu. Treći put nećemo'

NETKO JE JEDNAKIJI? 'Dvije godine predlažemo Ljubomira Kerekeša za županijsku nagradu. Treći put nećemo'
Varaždinski.hr

Ali to nije sve, također pitaju: Jeste li znali da je Jan Kerekeš do sad primio osam nagrada i nije još ni jednom bio pozvan na prijem kod gradonačelnika?

Iz Kerekesh Teatra javno su izrazili svoje negodovanje time što Ljubomir Kerekeš (ponovo) nije dobio jednu od godišnjih nagrada Varaždinske županije. Osim toga, negativno su se osvrnuli i na to da Jan Kerekeš nije ni jednom bio pozvan na prijem kod varaždinskog gradonačelnika, nakon svih nagrada koje je primio proteklih godina.

- Ponizni smo. Šutimo i radimo. Ne zato da bi nas itko tapšao po ramenu, nego za pljesak publike. Ali jesmo li baš svi jednaki? Očito nismo. 'Neki su jednakiji od drugih' - napisali su uvodno u svojem javnom obraćanju.

Vezana vijest:

Radimir Čačić, županijska skupština 11. sjednicA SAŽETAK Evo što je odlučeno na 11. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije

Kažu da je dvije godine za redom Kerekesh Teatar Varaždinskoj županiji predložio Kerekeša za priznanje, i to zbog iznimne promocije i broja održanih predstava i programa, a ove godine prijedlog je bio da se Kerekešu dodijeli Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu.

- Odlučili su nagraditi druge, a treći put nećemo prijavljivati, bez obzira na izreku 'treća sreća'.

U srpnju je Županijska skupština na svojoj sjednici potvrdila odluku o priznanjima Varaždinske županije. U kategoriji koju spominju Kerekeši odabrana je Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu

Nezadovoljstvo su usmjerili i na adresu Grada Varaždina, ne samo Varaždinske županije.

- U Gradu Varaždinu je običaj da glumica ili glumac, kada budu nagrađeni na određenom festivalu ili dobiju nagradu struke, budu pozvani na prijem kod gradonačelnika. O tome nam ne ovisi naš rad, ni život, ali kao gesta gradonačelnika svakako je pohvalna - napisali su.

A onda su se obratili svojim pratiteljima na Facebooku i postavili im četiri pitanja.

Prvo pitanje glasi: - Jeste li znali da je Ljubomir Kerekeš do sad primio više od 40 nagrada i da je najnagrađivaniji varaždinski glumac svih vremena? 

Drugo pitanje je: - Mislite li da bi se nagrade trebale dodjeljivati isključivo prema zaslugama?

Pa nastavljaju trećim pitanjem: - Mislite li da se ponekad nagrade dodjeljuju prema unaprijed dogovorenom redoslijedu?

I završno, četvrto pitanje, je: - Jeste li znali da je Jan Kerekeš do sad primio osam nagrada i nije još ni jednom bio pozvan na prijem kod gradonačelnika?

Sasvim je očigledno da kod Kerekesh Teatra postoji poprilično nezadovoljstvo nekim odnosima u kulturi. Od Jana Kerekeša doznali smo da će i dalje javno iznositi druge informacije koje smatra važnima, primjerice vezano uz financiranje.

Što se tiče posljednjeg pitanja iz ankete, kaže da se ono ne odnosi na gradonačelnika imenom i prezimenom, nego na bilo kojeg gradonačelnika koji je obnašao dužnost u vrijeme kada su na njegovu adresu pristizale nagrade.

Posljednje dvije takve nagrade su Kate Novaljka s 13. Novaljskog trijatra iz srpnja ove godine, a samo par dana ranije ponio je nagradu publike na 19. Festivalu pučkog teatra Omišalj-Čavle

No, kaže, poziv na prijem nije dobio ni za veće nagrade, primjerice onu najvredniju iz 2010. godine, kada se okitio Nagradom hrvatskog glumišta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video