Vijesti / Kultura

ZEMLJA IZLAZEĆEG SUNCA

KULTURA I OBIČAJI Izložba 'Ljepote rukotvorina Tohokua, Japan' 17. srpnja u palači Herzer

KULTURA I OBIČAJI Izložba 'Ljepote rukotvorina Tohokua, Japan' 17. srpnja u palači Herzer
Gradski muzej Varaždin

Izložba japanskih rukotvorina iz regije Tohoku u Varaždinu je postavljena do 28. kolovoza ove godine, a ulaz je besplatan.

Veleposlanstvo Japana u RH i Gradski muzej Varaždin, u suradnji s institucijom Japan Foundation, organizatori su izložbe pod nazivom Ljepote rukotvorina Tohokua, Japan, koja se otvara u srijedu, 17. srpnja u palači Herzer u 19 sati.

Izložba je svojevrstan nastavak suradnje iz 2017. godine, kada je u istom prostoru održana izložba Lutke Japana, koja je rezultirala i jednom privatnom donacijom Hina lutaka iz Tokija za fundus varaždinskoga muzeja.

Ovom prilikom u Varaždinu gostuje izložba različitih predmeta od keramike, drva, tekstila, lijevanog željeza i bambusa, koji predstavljaju tradicionalno japansko rukotvorstvo iz Tohokua.

Regija Tohoku pokriva široko područje između Hokkaida i sjevernog dijela regije Kanto, a obuhvaća šest prefektura: Aomori, Akitu, Iwate, Miyagi, Yamagatu i Fukushimu. Kako navodi Japan Foundation, ova izložba je i sjećanje na godišnjicu velikog potresa i tsunamija 11. ožujka 2011., u kojemu je Tohoku pretrpio razaranje dotad nezabilježenih razmjera.

Ova putujuća prezentacija japanske tradicije, kako je naglasio i glavni kustos izložbe Ryichi Matsubara, stavlja u fokus Tohoku, ali se vještina ručnog rada još i danas prenosi s naraštaja na naraštaj i u drugim dijelovima Japana, a programi poput ove izložbe omogućuju da se japanski osjećaj za estetiku i majstorstvo rukotvorine prenesu ljudima širom svijeta.

Izložba japanskih rukotvorina iz regije Tohoku u Varaždinu je postavljena do 28. kolovoza ove godine. Ulaz je besplatan.

>>> O autorima

>>> O tehnikama izrade   
8722171a208691f3829891874efa5c6d.png?v=2

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video