Vijesti / Kultura

Prema pričama E. A. Poea

HOROR DIPTIH Uskoro premijera nove predstave HNK u atriju varaždinskog Starog grada

HOROR DIPTIH Uskoro premijera nove predstave HNK u atriju varaždinskog Starog grada
HNK Varaždin Facebook

Predstava rađena po pričama Edgara Allana Poea okretanjem neistraženom žanru horora predstavlja iskorak za kazalište u Hrvatskoj.

U subotu, 6. srpnja, u atriju Starog grada u Varaždinu održat će se premijera predstave 'Horor diptih' redateljice Ksenije Krčar prema pričama Edgara Allana Poea 'Pad kuće Usher' i 'William Wilson'.

Žanr horora, rođen u književnosti, a stasao na filmu, u svojoj zrelosti sve više nalazi mjesto i na pozornicama značajnih europskih kazališta, ali ga na hrvatskoj kazališnoj sceni – nema. Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ovog će ljeta ispuniti taj prostor jedinstvenim projektom – 'Horor diptih' redateljice Ksenije Krčar.

Neistražen žanr horora u hrvatskom kazalištu

Predstava rađena po pričama Edgara Allana Poea okretanjem neistraženom žanru horora predstavlja iskorak za kazalište u Hrvatskoj.

Istovremeno, njezinim postavljanjem pod otvoreno ljetno nebo atrija varaždinskog Starog grada oživjet će se ambijentalno kazalište u Varaždinu, gradu čija povijesna jezgra sadrži gotovo bezbrojne inspirativne, ali kazališno i filmski, još uvijek neotkrivene lokacije.

'Horor diptih' gledatelje će spojem ambijenta, kazališta, glazbe i audiovizualnih umjetnosti uroniti duboko u tjeskoban svijet dviju napetih i jezovitih priča jednog od rodonačelnika i istinskih genijalaca žanra horora – Edgara Allana Poea.

'Pad kuće Usher'

'Pad kuće Usher' sablasna je priča o susretu muškarca i njegovog prijatelja iz djetinjstva u staroj kući koja odiše tugom, bolešću i smrću. Neočekivani poziv, gosta će uvesti u morbidni svijet posljednjih izdanaka stare i umiruće obitelji Usher, osamljenih u osamljenoj kući okruženoj truleži i crnim jezerom, prekrivenom mahovinom i lišajevima, koji osim cigle, kamena i drva, razgrađuju i mrve i umove, ali i tijela njezinih stanovnika.

Otkrivanje istine što je u kući Usher živo, a što umire, glavnog će lika provesti kroz užas suočavanja s nečim što niti u najgoroj noćnoj mori nije očekivao otkriti o svojem prijatelju i njegovoj obitelji.

'William Wilson'         

Zamućujući granicu stvarnosti i ludosti, 'William Wilson' bavi se temom sablasnog dvojnika ili Doppelgängera. Uspješnom, popularnom i samouvjerenom Williamu Wilsonu život se pretvori u pakao onog dana kad se u školi pojavio njegov istoimeni dvojnik. Šokiran činjenicom da su njih dvojica potpuno isti u svemu, osim po karakteru, ali i da tu sličnost baš nitko drugi ne zamjećuje niti za nju mari, Wilson ubrzo biva zarobljen u uznemirujućoj spirali mentalne propasti koja će ga dovesti do smrtonosnog sukoba i šokantnog otkrića o svojoj pravoj prirodi, ali i identitetu dvojnika koji mu je uništio život.

Ksenija Krčar predstavu će režirati prema vlastitoj dramatizaciji, a glavne uloge igraju Marinko Prga, Paško Vukasović te Nikša Eldan i Filip Eldan.

Premijera je 6. srpnja 2019. u atriju Starog grada u Varaždinu, a u sklopu manifestacije 'Festival varaždinskih dvorišta' Turističke zajednice Grada Varaždina. 'Horror diptih' priprema se u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video