Vijesti / Kultura

Židovi i Varaždin

U sinagogi otvorena izložba 'Židovi i Varaždin', Mesek: 'U svim segmentima židovska je zajednica bila prisutna u bogatoj povijesti Varaždina'

U sinagogi otvorena izložba 'Židovi i Varaždin', Mesek: 'U svim segmentima židovska je zajednica bila prisutna u bogatoj povijesti Varaždina'

Na otvorenju izložbe Težak je naglasila izniman doprinos Židova u svim područjima varaždinskog društva, ponajprije gospodarskom.

U prostoru bivše varaždinske sinagoge u utorak navečer je otvorena izložba 'Židovi i Varaždin', na kojoj se na 26 panela prikazuje bogata povijest Židova u Varaždinu, najstarijoj židovskoj zajednici u tom dijelu Hrvatske.

Nakon što je izložba 'Židovi i Zagreb' u travnju gostovala u Varaždinu kao prvom u nizu gradova u kojima više ne postoji židovska zajednica, u istom prostoru varaždinske bivše sinagoge otvorena izložba 'Židovi i Varaždin', koju su organizirali Grad Varaždin i Gradski muzej Varaždin.

Izložbu su na temelju povijesnih istraživanja Magdalene Lončarić osmislile zamjenica predsjednika Kulturnog vijeća grada Varaždina i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin Spomenka Težak, kustosica u Gradskom muzeju Nataša Mihinjač i dokumentalistica tog muzeja Petra Marincel.

Na otvorenju izložbe Težak je naglasila izniman doprinos Židova u svim područjima varaždinskog društva, ponajprije gospodarskom.

- Varaždinska židovska općina je okupljala Židove Aškenaze koji su ovamo došli s njemačkog područja. Riječ je bila o trgovcima. U velikoj mjeri su obilježili gospodarski život grada, bilo da je riječ o malim trgovačkim radnjama ili pak o začecima industrije u Varaždinu. Tekstilna industrija Varaždin ili današnji Varteks, veliki početni dio kapitala bio je židovskog podrijetla - rekla je muzejska savjetnica.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek je rekao da je obnova sinagoge 'naš kulturološki dug jednoj zajednici koja je apsolutno ostavila traga'.

- U svim segmentima židovska je zajednica bila prisutna u bogatoj povijesti Varaždina. Ovaj objekt je najbolji spomenik tome i živa kulturna aktivnost u njemu prioritet je kulture Varaždina - rekao je Mesek, dok je zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica podsjetila da je Ministarstvo kulture dalo sredstva za obnovu dviju židovskih ostavština u Varaždinu.

Izložba 'Židovi i Varaždin' je otvorena do 31. svibnja, a ulaz je besplatan.

241b5a457dc2eadc877e5fa0ae760ff9.jpg?v=2

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!