Vijesti / Kultura

OSTAVŠTINA OBITELJI OŽEGOVIĆ

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje 'Baština obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju' 27. ožujka u palači Herzer

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje 'Baština obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju' 27. ožujka u palači Herzer
Silvija Copak/Putovima povijesti i prirode

Plemićka obitelj Ožegović svojim je radom dala značajan doprinos hrvatskom političkom, kulturnom i društvenom životu u 19. stoljeću, a za varaždinski kraj najznačajnije je djelovanje Metela Ožegovića.

U sklopu Srijede u Muzeju, 27. ožujka, u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom 'Baština obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju', koje je pripremila povjesničarka Ana Škriljevečki.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

Plemićka obitelj Ožegović svojim je radom dala značajan doprinos hrvatskom političkom, kulturnom i društvenom životu u 19. stoljeću, a za varaždinski kraj najznačajnije je djelovanje Metela Ožegovića (Zagreb, 1814. – Beč, 1890.), velikog bilježnika Varaždinske županije i predvodnika preporoditelja u Varaždinu.

Najvažniji Ožegovićev posjed bila je Bela, danas u sastavu Grada Novog Marofa. Dva belska dvorca svjedoče o nekadašnjem prostranom i bogatom vlastelinstvu, a kapelica Majke Božje, smještena u njihovoj blizini, do današnjih dana čuva posmrtne ostatke članova obitelji Ožegović.

3114b8b05fe1d596ea65e44881e20da7.jpg?v=2

Uz Ožegoviće je vezano i naselje Margečan, sjedište istoimene župe, kojemu su članovi te obitelji bili dugogodišnji pokrovitelji, kao i mjesto Radovan, gdje se nalazi Osnovna škola 'Metel Ožegović', nazvana prema svom osnivaču.

Posljednje odredište povezano s Ožegovićima u belsko-radovanskom kraju je naselje Tužno, gdje je 1945. pogubljen praunuk Metela Ožegovića sa svojom suprugom.

Povijesni prikaz teme o baštini obitelji Ožegović u belsko-radovanskom kraju ilustrirat će se fotografijama i videozapisima varaždinskog fotografa Krešimira Stančića. 

Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije. 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video