Vijesti / Kultura

Muziciranje

DANI JOSIPA KLIME Veliki koncert otvorenja u Glazbenoj školi Varaždin 1. ožujka

DANI JOSIPA KLIME Veliki koncert otvorenja u Glazbenoj školi Varaždin 1. ožujka

Dani Josipa Klime održavaju se kako bi se sačuvalo sjećanje na jednog od najvećih glazbenih reproduktivnih umjetnika koje je Hrvatska imala i rođenog Varaždinca.

Koncert otvorenja 2. Dana Josipa Klime održat će se 1. ožujka u 19 sati u Velikoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu.

Na koncertu će nastupiti profesori koji će voditi majstorske radionice: Goran Končar (violina), David Grigorian (violončelo) i Vasilij Šerbakov na klaviru.

Program je sljedeći:

Z.Kodaly: 'Duo za violinu i violončelo op.7'

                  'Allegro serioso, non troppo'

S.Prokofjev: 'Sonata za violončelo i klavir'

S.Rahmanjinov: 'Elegični trio u g-molu'

2. Dani Josipa Klime ove se godine održavaju od 28. veljače do 3. ožujka. Organizator je Hrvatska glazbena mladež Varaždin, a suorganizator Glazbena škola u Varaždinu uz potporu Koncertnog ureda Varaždin.

Dani Josipa Klime će se održati na Glazbenoj školi u Varaždinu, a odvijat će se kroz dva zasebna događaja:

1) majstorske radionice s koncertima za mlade glazbenike i

2) prednatjecanje iz klavira, violine i violončela za Otvoreno međunarodno natjecanje Kabalevski, finale kojeg se planira  2020. godine u Moskvi.

Oba su događaja omogućena tijesnom suradnjom s uglednim hrvatskim i ruskim glazbenim umjetnicima i pedagozima. Majstorske radionice iz violine, violinčela, klavira, komorne glazbe i orkestralnih dionica će tako voditi:

Leonid Sorokov, u cijelom svijetu cijenjen kao solist na violini i komorni glazbenik te profesor na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; 

Goran Končar, nekadašnji student Josipa Klime, njegov prvi asistent, danas  profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu;

Eleonora Ernoić Krnjak, također nekadašnja Klimina studentica, a danas članica i zamjenica koncertnog majstora u Operi HNK Zagreb;

Lidija Bobić, iznimno uspješna pedagoginja violine, profesorica varaždinske Glazbene škole; 

David Grigorian, violončelist iznimne koncertne karijere, profesor na akademijama u Novosibirskom, Moskvi, Zagrebu i Saarbrückenu te voditelj majstorskih tečajeva u Austriji, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj; te

Vasilij Šerbakov, pijanist i pedagog svjetskog ugleda, profesor i ravnatelj Odjela za klavir na Državnom sveučilištu za kulturu i umjetnost u Moskvi te predsjednik žirija Otvorenog međunarodnog natjecanja Kabalevski, zahvaljujući kojemu će se u Varaždinu, kao jednom od četri grada u svijetu (ostala tri su Moskva, London i Tokio), održati prednatjecanje za Otvoreno međunarodno natjecanje Kabalevski.

Dani Josipa Klime utemeljeni su kako bismo muziciranjem - solističkim ili komornim - te pedagoškim radom koji se temelji i na Kliminim violinističkim metodološkim postavkama, sačuvali sjećanje na jednog od najvećih glazbenih reproduktivnih umjetnika koje je Hrvatska imala, rođenog Varaždinca.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video