Vijesti / Kultura

KULTURNI GENOCID

OPEKA Nekad je ovo bio dvorac sjajne prošlosti, a danas je pun smeća, grafita i ustaškog znakovlja

OPEKA Nekad je ovo bio dvorac sjajne prošlosti, a danas je pun smeća, grafita i ustaškog znakovlja
Facebook Željko Martan

O šoku koji je Martan doživio stupivši u sam dvorac najbolje govori naslov njegove Facebook objave: 'KULTURNI GENOCID U ARBORETUMU OPEKA MARČAN-VINICA'.

Profesor povijesti Željko Martan iz Horvatskog na svojem se Facebook profilu osvrnuo na stanje Arboretuma Opeka u Vinici, točnije Bombellesovog dvorca koji se nalazi na tom području.

Devastacija dvorca Bombelles u Arboretumu Opeka u Vinici Dvorac Bombelles, Arboretum Opeka

O šoku koji je Martan doživio stupivši u sam dvorac najbolje govori naslov njegove Facebook objave: 'KULTURNI GENOCID U ARBORETUMU OPEKA MARČAN-VINICA', kao i fotografije, koje možete vidjeti u galeriji, koje je Martan snimio.

Martan se u podužoj objavi osvrnuo na stanje tog kulturnog dobra, ali i odnos političkih struktura prema dvorcu.

Kako ne bismo ni na koji način umanjili težinu teksta skraćivanjem Facebook originala, u nastavku prenosimo objavu u cijelosti.

'Krenuo sam danas prema znemenitom Bombellesovom dvorcu s velikim očekivanjima. Ipak, dvorac i arboretum su od prosinca 2007. zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Kad bi se uredio, arboretum bi bio prvoklasna turistička destinacija s preko 100.000 primjeraka drveća, grmova, povijuša i cvijeća.

Međutim, kada sam prvim koracima stupio u dvorac, obuzeli su me osjećaji strave i užasa. Doista, nisam mogao vjerovati da se u neposrednoj blizini baroknog Varaždina, kulturnog središta ovog dijela Hrvatske, nalazi prvoklasno kulturno dobro Hrvatske u tako devastiranom, a iznad svega, krajnje izvandaliziranom, ponižavajućem i anticivilizacijskom stanju.

Dvorac je danas poligon alternativnog života izgubljenih generacija. Sobe, u kojima su nekada bile Rubensove, Vermeerove i Bukovčeve slike, sada su, uz raspadno stanje, prepune smeća, grafita i ustaškog znakovlja. Tek sačuvani podni parketi, na kojima su nekad bili perzijski sagovi, svjedoče o sjajnoj prošlosti dvorca. Znakovito, u domu grofa Bombellesa, čijim naporima zahvaljujemo da uopće imamo arboretum; da imamo neko kulturno nasljeđe, danas ustaški simboli i grafiti, poput: 'Srbe na vrbe' ili 'Živio hrvatski ustaša' pozdravljaju prolaznike i bacaju ljagu na sjećanje grofa koji je i sam ubijen u ustaškom logoru jer nije prihvatio genocidnu politiku tadašnje ustaške Hrvatske. Malo dalje, veliča se, okružen ustaškim simbolima, i logor u kojem je stradalo ponajviše Hrvata - logor Bugojno. Na kraju, tu su i sobe koje pozivaju mlade na suicid iscrtane sotonističkim simbolima i porukama. Pa ipak, koliko sam večeras mogao promatrati, arboretum je omiljeno mjesto opijanja mladih iz viničkog kraja. Na kraju, nedaleko od arboretuma, tu su i mjesta poput Gornje i Donje Voće, na kojima je tek nedavno nastupio pjevač Thompson, koji glorificira ustaški pozdrav 'Za dom spremni', a kojeg je dobar dio stanovništva, objeručke prihvatio. Međutim, plodovi se kulture mržnje u društvu koje koketira s ustaštvom, tragično, pred očima cijelog svijeta, vide u domu grofa kojeg su mučili i ubili ustaše. Pobogu, otvaraju nam se crne misoane jame kada pomislimo kako se odnosimo prema našem kulturnom nasljeđu. Zašto?

Na kraju, političke su se opcije hvalile da je dvorac dijelom obnovljen. To nije tako. Ništa nije obnovljeno. Pogledajte sami. Tek su, kao što možete vidjeti na slikama, na jednom dijelu dvorca obnovili krovište, skandalozno, s tri različita reda crijepa i limom. I taj je 'obnovljeni' dio danas ponovno urušen. To definitvno nema veze sa zdravim razumom, a kamoli sa konzervatorskom strukom. Ukoliko imalo poštujete svoju hrvatsku kulturu, onda vam od nijemog osjećaja strave suze preplave oči. Nažalost, općina Vinica, Županija i Republika Hrvatska, nisu, za sada, mnogo učinile kako bi zaštite svoje prvoklasno 'zaštićeno kulturno dobro'. Dvolično osuđujemo uništenje kulture od strane Islamske Države, međutim, po čemu smo mi bolji?

Takvi su bestijalni postupci ponovni rezultat univerzalne ljudske zadrtosti, neefikasnog vrijednosnog sustava države, upravo bezumnih lakrdija koje ispoljavaju antizezu kulture i ljudskosti u njima, sve dok ih na kraju njihova žudnja za razaranjem, kao što se često iskazalo tijekom povijesti, neće odvesti na siguran put vlastitog uništenja. Naime, ljudi koji bezumno osakaćuju svoju povijest, izgubljeni su u svojoj sadašnjosti. Uzurpiran im je stabilan temelj za sigurnu izgradnju budućnosti', napisao je profesor povijesti Željko Martan na svome Facebook profilu.

Od nadležnih službi zatražit ćemo odgovor na pitanja koja je otvorio Željko Martan te ih po primitku objaviti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video