Vijesti / Kultura

'Tijelo od soli'

KNJIŽEVNI SALON Predstavljanje nagrađene knjige varaždinskog autora Nikole Leskovara

KNJIŽEVNI SALON Predstavljanje nagrađene knjige varaždinskog autora Nikole Leskovara
mvinfo/Varaždinski.hr

Roman 'Tijelo od soli', prvijenac mladog varaždinskog autora, dobitnik je spisateljske nagrade 'Prozak' i kandidat za prestižnu nagradu 'Fric'.

U četvrtak, 21. veljače, u varaždinskom književnom salonu 'Korzo' održat će se predstavljanje nagrađivane knjige, literarnog prvijenca 'Tijelo od soli' Varaždinca Nikole Leskovara.

Razlog više za dolazak u Varaždinski književni salon Korzo na književno druženje uz prvijenac mladog varaždinskog autora jest podatak da publikacija 'Tijelo od soli' ima čast spisateljske nagrade 'Prozak', ujedno, djelo je ušlo u širi izbor prestižne nagrade 'Fric', što dokazuje iznimno visoke stvaralačke domete Nikole Leskovara.

Organizatori izdvajaju tekst iz recenzije knjige.

- Roman govori o djetetu vojnog lica, pilota, koji se u doba raspada Jugoslavije s obitelji seli iz Bosne i Hercegovine u rodnu sjevernu Hrvatsku. Tematizacija sudbine vojnih lica i njihovih obitelji čini roman prvim i jedinstvenim u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Stilistički kovit romana dobro se otključava atributima satire i magijskog realizma. Tijelo od soli je bildungsroman i opisuje odrastanje djeteta kojemu okolina osporava identitet, a koje je k tomu još i boležljivo, što ga čini višestrukim Drugim.

Nikola Leskovar piše amalgamom jezika s prostora bivše Jugoslavije koji ga je formirao, a koji je u romanu funkcionalno lokaliziran – od turcizama do kajkavskog ruralnog dijalekta, što roman čini dodatno privlačnim i s pripovjedne i s jezične točke gledišta... – piše u recenziji.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video