Vijesti / Kultura

KRINOLINA ROPSTVA

TRANSFORMACIJA VARAŽDINSKOG SIMBOLA Krinolina ljubavi pretvorena u Krinolinu ropstva: 'Takvi ideali štetni su za zdravlje žena!'

TRANSFORMACIJA VARAŽDINSKOG SIMBOLA Krinolina ljubavi pretvorena u Krinolinu ropstva: 'Takvi ideali štetni su za zdravlje žena!'
Varaždinski.hr

Na samu skulpturu povješane su krvave krpe kako bi se, ističe Ksenija Kordić, ukazalo da su takvi i slični odjevni predmeti, kao i općenito ideali ljepote, štetni za zdravlje žena.

Jedan od varaždinskih simbola, skulptura Krinolina ljubavi, jučer, na Valentinovo, pretvoren je u svoju suštu suprotnost. Ksenija Kordić, članica neformalne radikalno feminističke skupine Femrevolt, svojom je umjetničkom intervencijom pretvorila tu skulpturu u Krinolinu ropstva.

Vezana vijest:

Feminizam FEMINIZAM TRIBINA 'ESTETIKA PATRIJAHATA' Salon 'Korzo' 15. veljače ugošćuje tri istaknute hrvatske feministkinje

- Krinolina ljubavi dobro ilustrira žensku potčinjenost kroz štetne kulturne prakse koje uključuju odjeću koja onemogućuje slobodu kretanja (korzet, krinolina) te je primjereno i prikazivanje takve odjeće kao metalnog kaveza. Indikativan je i izostanak subjekta, odnosno žene, pa umjesto zatočenice nalazimo tek prazan prostor - zato što ona nema identitet, zato što joj ne želimo vidjeti lice, ili zato što je uspjela pobjeći? Ljubavni lokoti okačeni na takvu konstrukciju dodatno potcrtavaju temu - mjesto ženske borbe je kuća, patrijarhalni brak – rekla je Kordić.

Na samu skulpturu povješane su krvave krpe kako bi se, ističe Kordić, ukazalo da su takvi i slični odjevni predmeti, kao i općenito ideali ljepote, štetni za zdravlje žena.

- Također smo htjeli upozoriti na činjenicu da žene najveće nasilje doživljavaju upravo unutar privatne sfere i ljubavnih odnosa s muškarcima, u svom vlastitom domu i braku, od svojih partnera. Zapalili smo lučice oko skulpture kao svojevrsni memento za žene i djevojčice žrtve patrijarhata.

Umjesto table koja inače stoji kod Krinoline ljubavi postavljena je druga na kojoj je bio napisan citat Andree Dworkin, američke radikalne feministkinje i spisateljice.

- Standardi ljepote preciziraju odnos koji individua smije imati sa svojim tijelom. Oni propisuju njenu pokretnost, spontanost, stav, ograničavaju načine upotrebe vlastitog tijela. Oni točno definiraju dimenzije fizičke slobode. Standardi ljepote imaju i psihološki efekt na žene jer je odnos između fizičke slobode i psihološkog razvoja, intelektualnih mogućnosti i kreativnih potencijala – neraskidiv – citirana je Andrea Dworkin.

Ksenija Kordić danas će, uz Sanju Kovačević i Katarinu Pavičić Ivelja, održati tribinu pod nazivom 'Estetika patrijahata' u književnom salonu Korzo. Početak je u 18 sati.

96b4706eb292f6ab1d7a60cd8d2b358f.jpg?v=2

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!