Vijesti / Kultura

OBLJETNICA

U ČAST JURICI MURAJU Publika u Glazbenoj školi uživala u vrhunskoj glazbi laureata Europske udruge klavirskih pedagoga

U ČAST JURICI MURAJU Publika u Glazbenoj školi uživala u vrhunskoj glazbi laureata Europske udruge klavirskih pedagoga
Glazbena škola u Varaždinu

U sjećanje na akademika Muraja u Glazbenoj školi u Varaždinu održava se bienalno pijanističko natjecanje Memorial Jurica Murai i Murai Grand prix, na kojem se iduće godine očekuju vrhunski mladi pijanisti...

Na dan kada je prije dva desetljeća u Zagrebu preminuo akademik Jurica Murai, u njegovom rodnom Varaždinu u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin i Glazbene škole u Varaždinu održan je koncert mladih pijanističkih virtuoza - laureata Europske udruge klavirskih pedagoga Hrvatske.

- Ovo je najljepši način da se kroz glazbu i mlade prisjetimo profesora Jurice Muraja. Koncert laureata EPTA-a pokazao je ono najbolje što danas klavirska pedagogija u Hrvatskoj ima i prisjetilo nas je na vrijeme profesora, akademika, svestranog umjetnika i komornog glazbenika Jurice Muraja koji je čitav svoj životni vijek posvetio glazbi - od kada je postao asistent legendarnog Svetislava Stančića koji je utemeljio zagrebačku pijanističku školu pa do doslovno posljednjeg daha, jer je tog 26. siječnja 1999. ujutro još bio na ispitima, potpisivao indekse i tog dana nas napustio. Uvijek se toga dana sjetim i drago mi je da nam je upravo ove godine Glazbena škola u Varaždinu ukazala gostoprimstvo i da se uz ove mlade prisjetimo velikana i čovjeka koji je zadužio ne samo glazbeni i kulturni život Varaždina i Zagreba nego i cijele Hrvatske - prisjetila se profesorica zagrebačke Muzičke akademije Ida Gamulin, predsjednica EPTA-e, Europske udruge klavirskih pedagoga Hrvatske, koja je na početku koncerta u Glazbenoj školi izvela Dva nocturna F. Chopina.

Matija Drofenik iz Glazbene škole P. Makovca iz Zagreba, Ivan Petrović Poljak iz Glazbene škole Vatroslav Lisinski također iz Zagreba te  Dora Petković s Muzičke akademije i Ruben Habuda iz Glazbene škole F. Kuhača iz Osijeka počastili su publiku u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole virtuoznim izvedbama Bachovih, Beethovenovih, Chopinovih, Lisztovih i Rahmanjihovih djela, potvrdivši i riječi profesorice Gamulin koja je istaknula kako je Hrvatska neiscrpno vrelo mladih talenta, što dokazuje kako su neki od laureata EPTE bili i danas istaknuti pijanisti poput Martine Filjak, Brune Vlaheka i Aljoše Jurinića

Zbog bolesti nažalost iako se nalazi među laureatima EPTE nije sinoć nastupila Petra Podhraški iz varaždinske Glazbene škole.

Upravo u sjećanje na akademika Muraja u Glazbenoj školi u Varaždinu održava se bienalno pijanističko natjecanje Memorial Jurica Murai i Murai Grand prix, na kojem se iduće godine očekuju vrhunski mladi pijanisti. Klavir kao instrument danas je iznimno popularan ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, potvrdio je i ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

- Mladi žele naučiti svirati taj prekrasan instrument širom svijeta. Primjerice u se traži Kini sada mnogo profesora klavira, a na natjecanja dolaze mladi glazbenici iz zemalja u kojima prije nekih desetak godina nije bilo toliko umjetnika. Mi se u Hrvatskoj možemo pohvaliti s pijanistima poznatim širom svijeta od Ive Pogorelića do Aljoše Jurinića i Ivana Krpana, a ovi mladi pijanisti koje smo ugostili na ovom koncertu u našoj školi postižu izvrsne rezultate na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Moram istaknuti da mi je drago da je među laureatima EPTA-e i Bruno Vlahek, inače varaždinski zet - rekao je Matačić.

Mladi pijanisti pokazali svoj veliki glazbeni talent, a zasigurno će se za njih čuti u godinama koje slijede na natjecanjima i koncertima koji će uslijediti. 

 

 

 

 

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video