Vijesti / Kultura

27. PUTA

LIJEPA TRADICIJA U Beču održan Hrvatski bal na kojem su prisustvovali župan Čačić te članovi Organizacijskog odbora Svečanog bala

LIJEPA TRADICIJA U Beču održan Hrvatski bal na kojem su prisustvovali župan Čačić te članovi Organizacijskog odbora Svečanog bala
Varaždinska županija

- Na ovome balu smo promovirali naš predstojeći bal, ali i potencijal naše Županije. Također uspostavljeno je partnerstvo s Bečkim balom...

U predivnom ambijentu Hotela Schönbrunn u Beču održani je tradicionalni 27. Bal gradiščanskih Hrvata koji je okupio više od tisuću Hrvata iz Beča i cijele Austrije te njihove goste iz Hrvatske i prijatelje Austrijance.

Balu su uz austrijskog saveznog ministra kulture, umjetnosti, medija i odnosa s EU-om Gernota Bluemela te veleposlanicu RH u Austriji dr.sc. Vesnu Cvjetković Kurelec, predstavnike Grada Beča prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, članovi Organizacijskog odbora Svečanog bala Varaždinske županije, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, a na balu su uživale i dr.sc. Zdenka Weber, diplomatkinja koja je dio radnog vijeka upravo provela u Beču te naša poznata operna umjetnica Lidija Horvat Dunjko.

Tradicionalni 27. Hrvatski bal u Beču Hrvatski bal u Beču

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bal je započeo glazbeno scenskim prikazom slavonskih narodnih pjesama i plesova u izvedbi folklornog ansambla HKUD Osijek 1862.

Kako je rečeno na otvaranju samog bala 'Hrvatski bal je simbol zajedništva i okupljanja Hrvata i prijatelja Austrijanaca, a organizacijom bala kao i svih drugih kulturnih, sportskih i humanitarnih aktivnosti čuva se hrvatski jezik, kultura, običaji, nacionalni identitet, te se povezuje iseljena i domovinska Hrvatska'.

I ministar Bluemel je istaknuo kako je Hrvatski bal lijepa tradicija s prekrasnim ozračjem i atmosferom.

Bal je otvorio predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović,  a župan Čačić je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na ovome balu te je naznačio kako je ovo lijepa prigoda da se sudionici pozovu i na Svečani bal Varaždinske županije.

- I prošle godine, naši predstavnici bili su ovdje i opet smo tu. Jaka i snažna poveznica Austrije i Hrvatske uz veliki doprinos gradiščanskih Hrvata tome povezivanju govori u prilog k tome da su naše povijesne, kulturne i druge veze neraskidive te je na nama da ih dalje razvijamo. Lijepo je ovdje, ljudi se zabavljaju, prezentira se naša kultura, običaji i turistički potencijal i to je pohvalno - rekao je župan Čačić te dodao kako su uzvanici iskazali interes za nadolazeći Svečani bal kojeg organizira Županija.

- Na ovome balu smo promovirali naš predstojeći bal, ali i potencijal naše Županije. Također uspostavljeno je partnerstvo s Bečkim balom te će nam gradišćanski Hrvati biti partner na Svečanom balu naše Županije - zaključio je župan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video